Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu hipotecznego – jak policzyć, czy to się realnie opłaca?

Mam hipotekę od 2021 r. i widzę, że nowe oferty mają niższą marżę oraz sensowniejsze warunki, więc zacząłem myśleć o refinansowaniu. Z jednej strony rata mogłaby spaść, ale nie wiem jak rzetelnie policzyć cały „koszt wejścia”: prowizję, wycenę, opłaty okołonotarialne/księgowe, ewentualną opłatę za wcześniejszą spłatę oraz koszty ubezpieczeń i przejściowego zabezpieczenia. Czy przy refinansowaniu bank zwykle będzie chciał pełen pakiet dokumentów jak przy nowej hipotece (dochody, wyciągi, operat, zaświadczenia), czy da się to zrobić mniej „papierowo”, jeśli sytuacja jest stabilna? I gdzie najczęściej ludzie się mylą w kalkulacji – w RRSO, w kosztach jednorazowych, czy w założeniach co do stóp i okresu? Zastanawiam się też, czy zamiast przenosić kredyt nie lepiej uderzyć do obecnego banku po renegocjację marży albo po prostu zrobić większą nadpłatę, tylko nie wiem jak to porównać na tych samych założeniach.

Głosy społeczności (7)

F
Felicja_umowa 2026-04-06 02:56
Ja bym to policzyła jak mini‑biznesplan: ile realnie zyskujesz na racie/odsetkach w skali roku i w całym pozostałym okresie, a potem odejmujesz pełny „koszt wejścia” (prowizja, wycena, wpisy/hipoteka w KW, notariusz jeśli dotyczy, opłata za wcześniejszą spłatę, ubezpieczenia + koszty zabezpieczenia przejściowego) i patrzysz, po ilu miesiącach to się zwraca. Warto też porównać to z opcją renegocjacji marży w obecnym banku albo nadpłaty, bo czasem efekt jest podobny bez przenoszenia kredytu — fajnie jest to zestawione tutaj: Refinansowanie kredytu hipotecznego — kiedy to się opłaca?">Refinansowanie kredytu hipotecznego — kiedy to się opłaca?. Dopytam: masz jeszcze opłatę za wcześniejszą spłatę (zwykle w pierwszych 3 latach) i jaki masz typ stopy teraz (stała/zmienna)?
Z
Zuzia_szczegoly 2026-04-06 13:33
Ja to sobie liczyłam tak: porównujesz nie tylko ratę, ale „koszt całkowity do końca” w obu wariantach (albo chociaż przez okres, w którym realnie planujesz trzymać ten kredyt) i do refinansu dopisujesz wszystkie koszty wejścia: prowizję, wycenę, wpisy/wykreślenia z KW, notariusza, ewentualną opłatę za wcześniejszą spłatę (często jest tylko w pierwszych 3 latach, ale trzeba sprawdzić umowę), plus różnice w ubezpieczeniach i kosztach zabezpieczenia przejściowego. Warto też policzyć „czas zwrotu” – po ilu miesiącach oszczędność na racie pokrywa te koszty, bo jak wyjdzie 3–4 lata, to czasem bardziej opłaca się renegocjować marżę w swoim banku albo robić nadpłaty. Masz stałe czy zmienne oprocentowanie i ile zostało Ci lat do końca – bo to mocno zmienia sens refinansu.
J
Joanna_punktuje 2026-05-02 23:09
"Ja to sobie liczyłam tak: porównujesz nie tylko ratę, ale „koszt całkowity do końca” w obu wariantach (albo chociaż przez okres, w którym realnie planujesz trzy"
Dokładnie, samo patrzenie na niższą ratę potrafi trochę zmylić, bo na starcie te dodatkowe opłaty potrafią zjeść sporą część zysku. Ja bym jeszcze do tego dorzuciła policzenie, po ilu miesiącach w ogóle zwróci się cały koszt refinansowania, bo wtedy od razu widać, czy ma to sens przy Twoim horyzoncie. Sprawdzałaś też, czy obecny bank nie zaproponuje po prostu lepszych warunków bez całej zabawy z przenoszeniem kredytu? Podobny watek byl tez tutaj: Stała stopa w hipotece kończy mi się po 5 latach – co dalej i jak policzyć realny koszt.
G
GosiaBIK 2026-05-03 07:04
Ja bym to policzyła bardzo prosto: zsumować cały koszt wejścia w refinansowanie i sprawdzić, po ilu miesiącach niższa rata to odrobi, a potem jeszcze porównać, ile wyjdzie łącznie do spłaty do końca kredytu. Przy hipotece z 2021 r. warto też zapytać obecny bank o renegocjację warunków, bo czasem da się urwać marżę bez całej zabawy z nową umową i dodatkowymi opłatami. Sprawdzałabym też nie tylko ratę, ale RRSO, koszt ubezpieczeń i to, czy nie ma opłaty za wcześniejszą spłatę, bo właśnie na tym najłatwiej zjeść pozorną oszczędność.
K
Karol_marza 2026-05-03 22:56
"Ja bym to policzyła bardzo prosto: zsumować cały koszt wejścia w refinansowanie i sprawdzić, po ilu miesiącach niższa rata to odrobi, a potem jeszcze porównać, "
Dokładnie tak bym do tego podszedł, bo sama niższa rata potrafi być trochę myląca, jeśli po drodze wpada kilka dodatkowych kosztów. Ja bym jeszcze dorzucił do kalkulacji koszt ubezpieczenia pomostowego i sprawdził, czy nowy bank nie będzie wymagał dokupienia innych produktów, bo to też potrafi zjeść część oszczędności. No i rozmowa z obecnym bankiem ma sens, bo czasem da się wynegocjować lepsze warunki bez całej zabawy z przenoszeniem kredytu.
H
Hania_wniosek 2026-05-04 12:01
Ja bym to policzyła bardzo prosto: zsumować cały koszt wejścia w refinansowanie i sprawdzić, po ilu miesiącach niższa rata to odrobi, a dopiero potem patrzeć, czy realnie coś zostaje na plus. Do tego koniecznie porównaj nie tylko marżę, ale też RRSO, koszt ubezpieczeń, opłatę za wcześniejszą spłatę i ten okres z podwyższonym oprocentowaniem do czasu wpisu hipoteki, bo to często zjada „okazję”. Sprawdzałaś też najpierw, czy obecny bank nie da lepszych warunków bez całej procedury?
N
Norbert_przyklad 2026-05-05 01:07
Ja bym to policzył bardzo prosto: zsumuj cały koszt wejścia w refinansowanie i porównaj go z realną miesięczną oszczędnością na racie, wtedy od razu wyjdzie po ilu miesiącach to się zwróci. W praktyce warto doliczyć wszystko, nawet te „drobne” rzeczy typu wycena, wpisy do księgi, ubezpieczenie pomostowe czy prowizja za wcześniejszą spłatę, bo to często robi większą różnicę niż sama niższa marża. Jeśli wyjdzie, że zwrot jest np. po 2-3 latach, to jeszcze ma sens, ale przy dłuższym okresie sam najpierw spytałbym obecny bank o renegocjację warunków.

Najnowsze dyskusje na forum