Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Stała stopa w hipotece kończy mi się po 5 latach – co dalej i jak policzyć realny koszt

Cześć, mam hipotekę na stałej stopie i za kilka miesięcy kończy mi się okres 5 lat, więc bank ma zaproponować nowe warunki. Z praktyki wiem, że to zwykle wybór: nowa stała na kolejne lata albo przejście na zmienną, ale nie jestem pewien jak uczciwie porównać koszt (szczególnie marżę, aktualny poziom stawki i wpływ na ratę). Jak Wy to liczycie: patrzycie na samą ratę na start, czy robicie symulację kilku scenariuszy stóp i sumarycznych odsetek przez np. 2–3 lata? Zastanawiam się też, czy w tym momencie refinansowanie do innego banku ma sens, czy zwykle zjada to prowizja/wycena/ubezpieczenia i wychodzi podobnie. Jeśli ktoś przerabiał zmianę stałej po 5 latach, to dajcie znać na co uważać w ofercie banku i jakie pytania zadać, żeby nie wpaść w droższy wariant.

Głosy społeczności (9)

I
Iwona_rekomenduje 2026-04-06 01:32
Ja przy porównaniu nie patrzę tylko na ratę „na start”, tylko robię prostą symulację 2–3 scenariuszy dla zmiennej (np. stawka bazowa +1 p.p. i +2 p.p.) i zestawiam to z ofertą nowej stałej, zawsze rozdzielając: marża vs aktualna stawka bazowa i sprawdzając koszt całkowity (prowizje, ubezpieczenia, ewentualne opłaty za aneks). Dobrze też policzyć, ile wynosi „break-even” – przy jakiej średniej stawce bazowej zmienna zrówna się ze stałą w kolejnych latach. Jeśli chcesz, jest to sensownie rozpisane z przykładami w tekście Stała stopa w hipotece — co po 5 latach i jaki koszt. A ile masz jeszcze lat do końca kredytu i jaki mniej więcej LTV (ile zostało vs wartość mieszkania)?
C
Cezary_od_firmy 2026-04-06 17:06
Ja to porównuję nie tylko po racie „na start”, bo to bywa mylące — biorę aktualne saldo, liczbę rat do końca i liczę 2–3 scenariusze: nowa stała (z podanym oprocentowaniem), zmienna (marża + bieżący WIRON/WIBOR) i wariant „co jeśli stawka pójdzie +1–2 p.p.”, wtedy widać realne ryzyko i koszt. Ważne jest też, czy bank przy nowej stałej nie zmienia marży/warunków i jakie są opłaty okołokredytowe, bo one potrafią zjeść „lepszą” stawkę. Ile mniej więcej zostało Ci kapitału i na ile lat jest kredyt (oraz czy planujesz nadpłacać)?
D
Dorota_hipoteka 2026-05-02 13:21
Ja bym nie patrzyła tylko na ratę „na dziś”, bo ona potrafi być myląca. Najuczciwiej porównać nową stałą i zmienną na kilku scenariuszach, np. gdy stawka spadnie, zostanie podobna albo jeszcze trochę wzrośnie, i wtedy wychodzi realna różnica w koszcie oraz ryzyku. Sprawdź też koniecznie marżę po okresie stałym, bo czasem to właśnie ona robi największą różnicę, a nie sama reklama nowej oferty. Podobny watek byl tez tutaj: Refinansowanie kredytu hipotecznego – jak policzyć, czy to się realnie opłaca?.
J
Joanna_punktuje 2026-05-05 02:46
"Ja bym nie patrzyła tylko na ratę „na dziś”, bo ona potrafi być myląca. Najuczciwiej porównać nową stałą i zmienną na kilku scenariuszach, np. gdy stawka spadni"
Dokładnie, sama rata na start często fałszuje obraz, bo przy zmiennej dziś może wyglądać lepiej, a po paru miesiącach już niekoniecznie. Ja bym jeszcze porównała całkowity koszt w horyzoncie 2-3 lat i sprawdziła, jaką masz tolerancję na wzrost raty, bo to w praktyce dużo mówi o tym, czy nowa stała ma sens. A pytałeś już bank, na jakich dokładnie warunkach proponują kolejną stałą i jaka byłaby marża przy przejściu na zmienną?
K
KingaNaUOP 2026-05-03 07:04
Ja bym nie patrzyła tylko na ratę na start, bo to często myli przy porównaniu stałej do zmiennej. Najuczciwiej policzyć sobie całkowity koszt w kilku wariantach: nowa stała, zmienna przy obecnej stawce i zmienna np. przy lekkim wzroście albo spadku, wtedy od razu widać, ile naprawdę płacisz za „spokój”. Sprawdzałabym też, czy bank nie podnosi marży przy nowej ofercie, bo czasem to robi większą różnicę niż sama rata na początku.
S
Szymon_pytania 2026-05-03 22:56
Ja bym nie patrzył tylko na ratę „na dziś”, bo ona łatwo myli przy takim porównaniu. Najuczciwiej zestawić całkowity koszt w kilku scenariuszach na 2-3 lata do przodu: nowa stała, zmienna przy obecnym poziomie i zmienna przy lekkim wzroście stawki, wtedy widać różnicę w odsetkach i ryzyku. Dopytałbym też bank, jaka dokładnie wychodzi marża po przejściu na zmienną i czy przy refinansowaniu nie da się ugrać lepszych warunków.
D
Daria_kredyt_na_auto 2026-05-04 16:55
Ja bym nie patrzyła tylko na ratę „na dziś”, bo to potrafi być mylące. Najuczciwiej porównać dwa warianty na tym samym saldzie i okresie spłaty: nową stałą oraz zmienną jako marża + aktualna stawka, a potem zrobić sobie jeszcze 2-3 scenariusze, co będzie jeśli stawka spadnie albo wzrośnie. Sprawdzałabym też wszystkie koszty obok raty, czyli prowizję, ubezpieczenia i to, czy refinansowanie w innym banku nie wyjdzie finalnie lepiej.
B
BartekLiczyRRSO 2026-05-05 12:12
Ja bym nie patrzył tylko na pierwszą ratę, bo to potrafi mocno zafałszować obraz. Najuczciwiej porównać sobie 3 warianty: nową stałą, zmienną przy obecnym poziomie stawki i zmienną przy lekkim wzroście/spadku, wtedy widać nie tylko „tu i teraz”, ale też ryzyko. Sprawdź też, jaką marżę bank daje po tych 5 latach, bo czasem właśnie na tym robi się większa różnica niż na samej nazwie oprocentowania.
J
Julek_podsumuje 2026-05-05 20:55
Ja bym nie patrzył tylko na ratę „na dziś”, bo to potrafi mocno mylić. Najuczciwiej wychodzi policzyć sobie 2-3 scenariusze dla zmiennej stopy na najbliższe parę lat i zestawić to z ofertą nowej stałej, do tego doliczyć wszystkie koszty okołokredytowe, jeśli wchodzi refinansowanie. Jeśli chcesz, to wrzuć jeszcze jaką masz marżę i ile kapitału zostało, bo wtedy łatwiej porównać, czy propozycja banku jest w ogóle sensowna.

Najnowsze dyskusje na forum