Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-05 21:36

Gwarancja ubezpieczeniowa przy zakupie od dewelopera a kredyt hipoteczny — na co uważać?

Jestem w trakcie ogarniania kredytu hipotecznego na mieszkanie od dewelopera i w rozmowach przewinął mi się temat „gwarancji ubezpieczeniowej” jako zabezpieczenia wpłat. Z jednej strony brzmi sensownie, z drugiej nie wiem, czy bank w ogóle na to patrzy i czy to realnie coś zmienia dla kupującego, czy tylko „papier”. Trafiłam na krótki opis tematu tutaj: [Co to gwarancja ubezpieczeniowa?](Co to gwarancja ubezpieczeniowa?) i zaczęłam się zastanawiać, jakie są typowe czerwone flagi w takich gwarancjach. Czy macie doświadczenia, czy deweloperzy faktycznie oferują to zamiast gwarancji bankowej i czy są sytuacje, gdzie lepiej dopilnować konkretnych zapisów w umowie? Będę wdzięczna za podpowiedzi z praktyki, bo nie chcę obudzić się przy odbiorze mieszkania z czymś, czego nie da się sensownie wyegzekwować.

Głosy społeczności (2)

M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-04-06 09:27
Z tego co się orientuję, gwarancja ubezpieczeniowa to dla kupującego sensowne zabezpieczenie wpłat, ale kluczowe jest „co dokładnie obejmuje” i w jakich sytuacjach realnie można z niej skorzystać (i czy są jakieś haczyki w wyłączeniach). Bank przy hipotece zwykle bardziej patrzy na standardowe dokumenty i harmonogram/warunki umowy z deweloperem, więc sama gwarancja raczej nie zrobi „magii” w decyzji kredytowej, ale Tobie może dać dodatkowy spokój. Dopytałbym dewelopera, czy gwarancja jest na każdą wpłatę z osobna i czy jest bezwarunkowa/na pierwsze żądanie, bo tu często wychodzą czerwone flagi. Jeśli możesz, wrzuć jak to jest zapisane w umowie albo w ogólnych warunkach gwarancji (bez danych wrażliwych), to łatwiej ocenić, czy to faktycznie działa, czy tylko papier.
B
Beata_tabela 2026-04-07 03:11
U dewelopera taka gwarancja ubezpieczeniowa może być sensownym zabezpieczeniem wpłat, ale ja bym nie zakładała, że bank „da lepsze warunki” tylko dlatego, że ona jest — bank zwykle patrzy głównie na harmonogram, rachunek powierniczy i komplet dokumentów do uruchomienia transz. Warto dopytać wprost w banku, czy akceptują ten konkretny dokument jako zabezpieczenie i czy ma wpływ na wypłatę środków, bo czasem to bardziej ochrona kupującego na wypadek problemów dewelopera niż coś, co bank realnie bierze pod uwagę. I koniecznie sprawdźcie zakres: kiedy wypłaca, jakie są wyłączenia, do jakiej kwoty i czy jest „na każde” wpłaty, bo w tych szczegółach najczęściej kryją się czerwone flagi.

Najnowsze dyskusje na forum