Restrukturyzacja zadłużenia przy hipotece w Warszawie – jak to ugryźć, żeby nie wpaść w egzekucję?
Mam kredyt hipoteczny w Warszawie i po spadku przychodów zaczyna mi się rozjeżdżać terminowa spłata, a bank już dzwoni w sprawie zaległości. Na co dzień działam w branży, ale przy własnym kredycie widzę, że łatwo coś przeoczyć i pogorszyć sytuację. Zastanawiam się, czy lepiej od razu iść w rozmowy o restrukturyzacji z bankiem, czy najpierw przygotować się formalnie (dokumenty, warianty) i dopiero wtedy negocjować. Trafiłem na wpis, który opisuje przebieg postępowania, możliwe tryby i temat ochrony przed egzekucją: Restrukturyzacja Warszawa – przebieg postępowania i najważniejsze informacje. Wiem, że to dotyczy restrukturyzacji szerzej, ale interesuje mnie, jak to realnie wygląda, gdy w grę wchodzi hipoteka i mieszkanie jako zabezpieczenie. Co Waszym zdaniem najbardziej pomaga w rozmowie z bankiem i kiedy jest sens włączać prawnika/doradcę, żeby nie stracić czasu?
Głosy społeczności (2)
M
Milena_od_rad2026-04-06 06:20
Ja bym nie czekała, tylko równolegle: od razu zgłosić do banku, że chcesz restrukturyzacji i ustalić „stop” na windykację, a w tym samym czasie przygotować papiery i warianty spłaty, żeby na rozmowie nie improwizować. Banki zwykle lepiej reagują, gdy widzą konkrety (ile realnie możesz płacić teraz, na jak długo chcesz karencję/wydłużenie okresu, co z zaległością), a zwłoka często tylko podbija koszty i ryzyko egzekucji. Masz już wypowiedzianą umowę czy dopiero telefony i monity, i ile mniej więcej miesięcy zaległości się uzbierało?
O
Oliwia_zakup_mieszkania2026-04-06 20:49
Ja bym nie zwlekała z kontaktem z bankiem, bo im szybciej zgłosisz problem, tym większa szansa na restrukturyzację zamiast „windykacyjnego” trybu i narastających kosztów, ale równolegle warto się przygotować na rozmowę. Dobrze mieć pod ręką konkrety: ile brakuje miesięcznie, realny budżet na najbliższe 3–6 miesięcy, dokumenty potwierdzające spadek dochodów i 2–3 warianty (wydłużenie okresu, czasowe obniżenie rat, karencja w kapitale), żeby nie negocjować „na czuja”. Jeśli bank już dzwoni o zaległościach, to serio liczy się czas — a możesz napisać, ile masz opóźnienia (dni/miesięcy) i czy to pierwsza taka sytuacja?