Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-05 11:40

Premie i prowizje przy kredycie hipotecznym — czy bank wliczy je do zdolności i z jakiego okresu?

Składam wniosek o kredyt hipoteczny i jestem już po wstępnej analizie, ale mam wątpliwość co do liczenia dochodu zmiennego. Pracuję na UoP na czas nieokreślony, a oprócz podstawy mam premie/prowizje, które w ostatnich 12 miesiącach wahały się mniej więcej od 2 do 8 tys. zł miesięcznie. Bank poprosił mnie o potwierdzenia wpływów i zaświadczenie od pracodawcy z rozbiciem składników wynagrodzenia. Czy w takiej sytuacji banki zazwyczaj wliczają te premie w całości do zdolności, czy tylko częściowo, i z jakiego okresu najczęściej biorą średnią?

Głosy społeczności (9)

G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-04-05 13:15
Zwykle banki wliczają premie/prowizje, ale biorą je ostrożnie jako średnią z ostatnich 6 albo 12 miesięcy (czasem mniej, jeśli dochód jest mocno skokowy) i potrafią uciąć do „konserwatywnego” poziomu, dlatego proszą o historię wpływów i zaświadczenie z rozbiciem. Składasz wniosek w jednym banku czy porównujesz kilka, i z jakiego okresu konkretnie chcą policzyć zmienną część (6 czy 12 miesięcy)?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-04-05 15:06
"Zwykle banki wliczają premie/prowizje, ale biorą je ostrożnie jako średnią z ostatnich 6 albo 12 miesięcy (czasem mniej, jeśli dochód jest mocno skokowy) i potr"
Też mam takie doświadczenie jak Grzegorz — banki zwykle biorą premie/prowizje, ale liczą je jako średnią z 6–12 mies. i przy dużych skokach potrafią przyjąć niższą kwotę, stąd te prośby o wpływy i rozbicie na składniki. A masz te premie wpisane w umowie/regulaminie jako stały składnik czy bardziej „uznaniowe” zależne od wyników?
K
Karol_marza 2026-04-05 22:41
Z moich doświadczeń (i tego, co ludzie piszą) banki zwykle biorą premie/prowizje do zdolności, ale traktują je jako dochód zmienny, więc liczą ostrożniej niż podstawę. Najczęściej patrzą na średnią z jakiegoś okresu, często 12 miesięcy, czasem 6 albo nawet 24 – zależy od banku i od tego, jak regularnie to wygląda. Przy takich widełkach 2–8 tys. miesięcznie raczej nie przejdzie proste „bierzemy ostatnie 3 wypłaty”, tylko będą chcieli uśrednić i czasem jeszcze „ściąć” to do bardziej stałego poziomu. To, że proszą o zaświadczenie z rozbiciem składników i potwierdzenia wpływów, jest akurat normalne – chcą odsiać jednorazowe strzały i zobaczyć, czy premie są faktycznie stałym elementem. Czasem też patrzą, czy te zmienne składniki są zapisane w regulaminie premiowania/prowizji albo czy to bardziej uznaniowe. Jeśli w ostatnich 12 miesiącach masz duże skoki, to może się okazać, że do zdolności wejdzie jakaś „bezpieczniejsza” średnia, a nie górne miesiące. Dopytałbym jeszcze, czy te premie/prowizje masz co miesiąc (nawet mniejsze), czy zdarzają się miesiące z zerem?
B
BartekLiczyRRSO 2026-04-08 09:38
"Z moich doświadczeń (i tego, co ludzie piszą) banki zwykle biorą premie/prowizje do zdolności, ale traktują je jako dochód zmienny, więc liczą ostrożniej niż po"
Też mam podobne obserwacje jak Karol_marza: premie/prowizje bank zwykle dolicza, ale jako dochód zmienny i wtedy robią średnią oraz potrafią ją jeszcze „przyciąć”, zwłaszcza gdy rozrzut jest duży jak u Ciebie (2–8 tys.). Najczęściej widziałem liczenie z 12 miesięcy, czasem z 6 jeśli wpływy są równe i dobrze udokumentowane, a 24 miesiące raczej wtedy, gdy bank chce „wygładzić” wahania albo premie są mocno sezonowe. Dobrze, że proszą o zaświadczenie z rozbiciem składników, bo wtedy łatwiej im uznać regularność i ciągłość tych wypłat. W jakim banku składasz i czy te premie masz zapisane w umowie/regulaminie jako stały składnik, czy to uznaniowe?
E
Emil_raty 2026-04-12 16:09
"Też mam podobne obserwacje jak Karol_marza: premie/prowizje bank zwykle dolicza, ale jako dochód zmienny i wtedy robią średnią oraz potrafią ją jeszcze „przycią"
Też mi się wydaje, że bank to doliczy, ale potraktuje jako dochód zmienny i policzy średnią (często z 12 miesięcy, czasem z 6), a przy takim rozrzucie potrafią jeszcze ją obniżyć „na wszelki wypadek”. Masz już info od doradcy/analityka, czy biorą u Ciebie 6 czy 12 miesięcy i czy liczą wpływy brutto czy netto?
D
Dorota_hipoteka 2026-04-09 17:29
Zwykle banki biorą pod uwagę premie/prowizje, ale liczą je jako średnią z jakiegoś okresu (często 6 albo 12 miesięcy) i patrzą, czy są w miarę regularne oraz wpisane w zaświadczeniu od pracodawcy. Dopytam: to są premie uznaniowe czy prowizje wynikowe i czy masz je na paskach/umowie jako stały składnik?
Z
ZosiaFaktoring 2026-04-11 09:15
Zwykle banki biorą premie/prowizje pod uwagę, ale liczą je ostrożniej niż podstawę: robią średnią z określonego okresu (często 6 albo 12 miesięcy) i czasem dodatkowo ją „ucinają”, jeśli wpływy są mocno nierówne. Przy UoP na czas nieokreślony masz plus, tylko istotne jest, żeby w zaświadczeniu od pracodawcy było jasno, że te składniki są regularne i wypłacane od dłuższego czasu, a nie jednorazowe akcje. Jeśli w ostatnim roku było kilka słabszych miesięcy, to realnie średnia wyjdzie bliżej dołu widełek, więc zdolność może być liczona z mniejszej kwoty niż te najlepsze 8 tys. Wiesz, czy w Twoim banku liczą zmienne z 6 czy z 12 miesięcy i czy akceptują je w 100% czy np. tylko częściowo?
G
GosiaBIK 2026-04-14 17:29
Z moich doświadczeń banki zwykle wliczają premie/prowizje, ale liczą je dość konserwatywnie jako średnią z ostatnich 12 miesięcy (czasem chcą 6 albo nawet 24) i potrafią przyjąć tylko część, jeśli wahania są duże. Jaki bank i czy w zaświadczeniu od pracodawcy masz wpisane, że te składniki są stałe/regularne?
K
KubaNaB2B 2026-04-17 14:52
U mnie bank jak najbardziej wliczył premię/prowizję, ale liczył to dość zachowawczo — patrzyli na historię z konta i zaświadczenie od pracodawcy i finalnie brali średnią z dłuższego okresu (w moim przypadku 12 miesięcy, a w innym banku chcieli nawet 6). Przy takich widełkach jak 2–8 tys. potrafią jeszcze dopytywać, czy te składniki są „stałe” i regularne, czy raczej uznaniowe i sezonowe, bo to im robi różnicę w akceptowanej kwocie. Miałem też tak, że jeden bank część zmiennego policzył tylko procentowo (np. nie całość), a drugi w ogóle nie chciał brać pod uwagę miesięcy z nietypowo wysoką premią. Składasz wniosek w jednym banku czy porównujesz kilka ofert?

Najnowsze dyskusje na forum