Premie i prowizje przy kredycie hipotecznym — czy bank wliczy je do zdolności i z jakiego okresu?
Składam wniosek o kredyt hipoteczny i jestem już po wstępnej analizie, ale mam wątpliwość co do liczenia dochodu zmiennego. Pracuję na UoP na czas nieokreślony, a oprócz podstawy mam premie/prowizje, które w ostatnich 12 miesiącach wahały się mniej więcej od 2 do 8 tys. zł miesięcznie. Bank poprosił mnie o potwierdzenia wpływów i zaświadczenie od pracodawcy z rozbiciem składników wynagrodzenia. Czy w takiej sytuacji banki zazwyczaj wliczają te premie w całości do zdolności, czy tylko częściowo, i z jakiego okresu najczęściej biorą średnią?
Głosy społeczności (2)
G
Grzegorz_zabezpieczenie2026-04-05 13:15
Zwykle banki wliczają premie/prowizje, ale biorą je ostrożnie jako średnią z ostatnich 6 albo 12 miesięcy (czasem mniej, jeśli dochód jest mocno skokowy) i potrafią uciąć do „konserwatywnego” poziomu, dlatego proszą o historię wpływów i zaświadczenie z rozbiciem. Składasz wniosek w jednym banku czy porównujesz kilka, i z jakiego okresu konkretnie chcą policzyć zmienną część (6 czy 12 miesięcy)?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-04-05 15:06
"Zwykle banki wliczają premie/prowizje, ale biorą je ostrożnie jako średnią z ostatnich 6 albo 12 miesięcy (czasem mniej, jeśli dochód jest mocno skokowy) i potr"
Też mam takie doświadczenie jak Grzegorz — banki zwykle biorą premie/prowizje, ale liczą je jako średnią z 6–12 mies. i przy dużych skokach potrafią przyjąć niższą kwotę, stąd te prośby o wpływy i rozbicie na składniki. A masz te premie wpisane w umowie/regulaminie jako stały składnik czy bardziej „uznaniowe” zależne od wyników?