Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-04 16:41

Spółdzielcze własnościowe bez księgi wieczystej a kredyt hipoteczny — czy bank to finansuje?

Mam do kupienia mieszkanie na spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu, ale bez założonej księgi wieczystej. Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku i mam już wstępnie dogadany termin finalizacji za ok. 6–8 tygodni. Wkład własny planuję na poziomie 20%, a spółdzielnia deklaruje, że założenie KW może potrwać kilka miesięcy. Czy banki w praktyce udzielają kredytu w takiej sytuacji i na czym zabezpieczają się do czasu założenia księgi? Czy są tu istotne różnice między bankami, jeśli chodzi o podejście do takiego prawa do lokalu?

Głosy społeczności (4)

K
KingaNaUOP 2026-04-04 17:40
W praktyce bywa różnie: część banków daje kredyt na spółdzielcze własnościowe bez KW, ale zwykle chcą konkretów ze spółdzielni i często stawiają warunek założenia KW po zakupie albo robią to jako kredyt „na przejście” do czasu wpisu. Masz już ze spółdzielni pisemne zaświadczenie o przysługującym prawie do lokalu i braku przeszkód do założenia KW?
C
Cyprian_kredyt_na_dom 2026-04-04 17:54
W praktyce część banków podchodzi do spółdzielczego własnościowego bez KW niechętnie albo wcale, a jeśli już, to zwykle chcą, żeby KW była założona/przynajmniej żeby był złożony wniosek i było to do spięcia w terminie, bo bez wpisu hipoteki mają słabsze zabezpieczenie i proces potrafi się rozjechać czasowo. Masz już wstępnie wybrany konkretny bank i czy spółdzielnia da Ci na piśmie potwierdzenie prawa do lokalu + zgodę na założenie KW i dokumenty do wniosku?
P
PatrykRaty 2026-04-04 18:04
"W praktyce część banków podchodzi do spółdzielczego własnościowego bez KW niechętnie albo wcale, a jeśli już, to zwykle chcą, żeby KW była założona/przynajmniej"
Też mam wrażenie, że to się rozbija o zabezpieczenie — bez KW bank ma problem z hipoteką, więc często kończy się na tym, że chcą przynajmniej złożonego wniosku o założenie KW i realnego terminu domknięcia, a „kilka miesięcy” potrafi ich skutecznie zniechęcić przy finalizacji za 6–8 tygodni. Masz już potwierdzenie z konkretnego banku (albo doradcy w banku), że przejdą z samym potwierdzeniem złożenia wniosku o KW, czy mówią wprost „dopiero po założeniu”?
D
DawidOdHipoteki 2026-04-04 18:29
Z mojego doświadczenia i z tego, co ludzie piszą, spółdzielcze własnościowe bez księgi wieczystej to dla wielu banków problem, bo trudniej im zabezpieczyć hipotekę. Część banków w ogóle odpada na starcie, a część podchodzi do tematu „warunkowo”, np. uruchamia kredyt dopiero po założeniu KW albo dzieli wypłatę na transze i czeka na wpisy. Te 6–8 tygodni do finalizacji może się rozjechać, jeśli spółdzielnia mówi o kilku miesiącach na KW, bo banki zwykle chcą mieć jasny termin i komplet papierów, a nie „w trakcie”. Zdarza się też, że bank prosi o dodatkowe dokumenty ze spółdzielni (zaświadczenia, podstawę nabycia prawa, brak zaległości), ale to nadal nie zastępuje KW. Przy 20% wkładu własnego jest łatwiej cenowo, ale to nie rozwiązuje kwestii zabezpieczenia, więc dużo zależy od konkretnego banku i analityka. W praktyce na Twoim etapie najlepiej nie zakładać, że „jakoś przejdzie”, tylko dopytać wprost doradcę/kilka banków, czy finansują spółdzielcze bez KW i na jakich warunkach wypłaty. Masz już od spółdzielni pisemną deklarację, że KW da się założyć i że nie ma przeszkód prawnych (np. gruntów, roszczeń), czy to tylko ustnie?

Najnowsze dyskusje na forum