Upadłość konsumencka a kredyt hipoteczny w przyszłości — jak bank na to patrzy?
Mam temat z życia: osoba z sensownym dochodem chce w perspektywie 2–3 lat podejść do kredytu hipotecznego, ale teraz ciągną się po niej stare chwilówki i karty, przez co BIK leży. Zastanawia się nad upadłością konsumencką, tylko boi się, że to definitywnie zamknie drogę do hipoteki na długie lata. Jak to wygląda w praktyce: czy banki traktują taką historię jak „czerwoną kartkę” niezależnie od czasu, czy da się wrócić do normalnej zdolności po odbudowie historii? Druga rzecz: czy w trakcie postępowania w ogóle ma sens odkładać na wkład własny, czy takie środki mogą zostać „zabrane” jako majątek? Trafiłam na opis tematu Jak wyjść z długów dzięki upadłości konsumenckiej? i fajnie to porządkuje, ale jestem ciekawa Waszych doświadczeń i co realnie byście doradzili przy planie na hipotekę.
Głosy społeczności (2)
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-04-03 05:00
Ja bym na to patrzył tak: upadłość konsumencka nie zamyka „na zawsze” drogi do hipoteki, ale dla banków to jest mocny sygnał ryzyka i przez kilka lat po zakończeniu sprawy zwykle jest dużo trudniej (albo trzeba mieć większy wkład i idealnie czystą historię od tamtej pory). Pytanie tylko, czy mówimy o upadłości już zakończonej i spłaconej zgodnie z planem, czy dopiero w trakcie — i czy w perspektywie 2–3 lat ta osoba jest w stanie realnie wyczyścić BIK inaczej, np. ugodami i regularną spłatą? Jeśli „stare chwilówki” dalej wiszą i psują scoring, to czasem upadłość jest lepszym resetem niż ciągnięcie tego latami, ale warto policzyć, czy da się dojść do hipoteki bez tak ciężkiego wpisu.
M
Michal_wkład2026-04-03 13:55
Z moich obserwacji banki nie traktują upadłości jak „dożywotniej czerwonej kartki”, ale realnie przez kilka lat po niej jest bardzo pod górkę, bo weryfikują i BIK, i historię z BIG/BDO, i ogólną stabilność finansową. Jeśli cel to hipoteka za 2–3 lata, to upadłość może pomóc uporządkować temat, ale równocześnie przesuwa moment, w którym bank uzna Cię za „kredytowalnego” (często dopiero po czasie od zakończenia planu spłaty/umorzenia i odbudowie historii). Dopytam: czy ta osoba ma już jakieś mieszkanie/majątek do ochrony i czy jest w stanie realnie dogadać się na spłatę/ugodę i zacząć budować pozytywną historię bez upadłości?