Czy da się dostać kredyt hipoteczny przy JDG prowadzonej 9 miesięcy (ryczałt)?
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży marketingu internetowego od lipca 2025 r. i na co dzień jestem praktykiem w finansach, ale teraz pytam o własną sytuację. Jestem na ryczałcie 12% i rozliczam się bez kosztów, a wpływy mam głównie od dwóch stałych kontrahentów na podstawie faktur. Średni miesięczny przychód jest dość równy, bez dużych skoków, a konto firmowe mam w tym samym banku od startu działalności. Planuję zakup mieszkania za 820 tys. zł, wkład własny 170 tys. zł i kredyt ok. 650 tys. zł na 25 lat. Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku i zastanawiam się, jak banki oceniają dochód przy JDG krótszej niż 12 miesięcy. Czy w praktyce liczą średnią z ostatnich miesięcy na ryczałcie, czy raczej wymagają już pełnego PIT za 2025 i zamkniętego roku? Jakie minimalne okresy prowadzenia działalności (np. 6/12/24 miesiące) realnie spotykacie przy hipotekach i czy przy takiej historii w ogóle da się przejść analizę?
Głosy społeczności (2)
M
Monika_z_doswiadczenia2026-04-02 12:28
Da się, ale przy 9 miesiącach JDG na ryczałcie sporo banków będzie chciało już pełnych 12 miesięcy albo policzy dochód ostrożniej, zwłaszcza przy tylko dwóch kontrahentach (choć równe wpływy i stały bank są na plus). A jak wygląda u Ciebie wkład własny i czy masz jakąś historię B2B/etat sprzed lipca 2025?
M
Marcel_wycena2026-04-02 13:18
Da się, ale przy JDG prowadzonej 9 miesięcy na ryczałcie część banków jeszcze Cię nie policzy albo poprosi o dłuższy staż (często min. 12 miesięcy) i wtedy kluczowe są regularne wpływy na konto oraz ciągłość współpracy z kontrahentami, które u Ciebie wyglądają sensownie. Jaki masz wkład własny i czy w 2025/2026 masz już PIT za pełny rok albo chociaż zamknięty rok obrachunkowy w księgowości?