Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-01 16:32

Cesja umowy deweloperskiej a kredyt hipoteczny — czy banki to finansują?

Rozważam zakup mieszkania z rynku pierwotnego przez cesję umowy deweloperskiej od osoby, która już wpłaciła część środków. Deweloper dopuszcza cesję za opłatą i proponuje aneks, a odbiór lokalu ma być za ok. 6–8 miesięcy. Ja jestem na UoP w branży IT, dochód stały, a kredyt planuję na ok. 520 tys. zł przy wkładzie własnym 20%. Interesuje mnie, czy banki standardowo akceptują taki scenariusz, czy traktują to inaczej niż „zwykły” zakup od dewelopera. Czy w praktyce bank wymaga konkretnych zapisów w aneksie/umowie (np. potwierdzenia dotychczasowych wpłat, harmonogramu transz, przeniesienia praw i obowiązków) i jak podchodzi do wypłaty transz, jeśli część została już zapłacona przez cedenta. Czy mogą pojawić się problemy z wyceną, uruchomieniem kredytu albo formalnym zabezpieczeniem do czasu przeniesienia własności?

Głosy społeczności (7)

M
Magda_zalezy 2026-04-01 16:51
Banki zwykle potrafią to finansować, ale dużo zależy od papierów: czy cesja i aneks jasno przenoszą wszystkie prawa/obowiązki na Ciebie, jak wygląda harmonogram wpłat po cesji, czy deweloper ma rachunek powierniczy i czy bank akceptuje, że część środków była wpłacona przez cedenta. Masz już wgląd w projekt aneksu/cesji i czy te wcześniejsze wpłaty będą w umowie wpisane jako zaliczone na Twoją cenę?
W
Wanda_spokojnie 2026-04-01 17:26
Banki to czasem finansują, ale to nie jest „standard” jak zwykły zakup od dewelopera — sporo zależy od tego, jak jest zrobiona cesja i aneks oraz czy bank wejdzie w rozliczenie wpłat poprzedniego nabywcy. Często chcą, żeby wszystkie dotychczasowe wpłaty były dobrze udokumentowane, a środki z kredytu szły zgodnie z harmonogramem na rachunek dewelopera (i żeby cesja nie wyglądała jak „odsprzedaż z marżą” bez pokrycia w umowie). Przy odbiorze za 6–8 miesięcy zwykle wchodzi jeszcze kwestia transz, zabezpieczeń i tego, czy deweloper/budowa są akceptowalne dla danego banku, więc w praktyce jedne banki przejdą, inne się wycofają na etapie analizy papierów. Masz już wgląd w treść aneksu i czy cesjonariusz wchodzi w prawa/obowiązki 1:1, czy pojawia się dodatkowa „dopłata” do cedenta poza rachunkiem dewelopera?
A
Adam_podpowiada 2026-04-01 17:44
Banki to zwykle finansują, ale przy cesji dużo zależy od papierów: czy deweloper zgadza się na cesję i czy aneks jasno przenosi prawa/obowiązki oraz harmonogram wpłat na Ciebie. Często bank chce też potwierdzeń dotychczasowych wpłat i tego, komu idą kolejne transze (czasem na rachunek powierniczy), a czasem robią z tego „zakup prawa z umowy” i mają swoje wymagania. Przy odbiorze za 6–8 miesięcy raczej da się to poukładać, tylko trzeba sprawdzić, czy w umowie nie ma zapisów, które bankom przeszkadzają (np. zgody dewelopera warunkowe, dziwne terminy albo opłaty). Masz już konkretny bank/doradcę na oku i czy sprzedający brał na to mieszkanie jakiś kredyt (hipoteka/cesja praw na rzecz banku)?
E
Emil_raty 2026-04-02 08:39
"Banki to zwykle finansują, ale przy cesji dużo zależy od papierów: czy deweloper zgadza się na cesję i czy aneks jasno przenosi prawa/obowiązki oraz harmonogram"
Też mam wrażenie, że banki często to przepuszczają, ale właśnie cała zabawa jest w dokumentach i w tym, żeby aneks po cesji nie zostawiał żadnych „szarych stref” co do praw, obowiązków i harmonogramu. Do tego temat dotychczasowych wpłat i tego, na kogo idą kolejne transze potrafi zrobić różnicę, bo banki lubią mieć to rozpisane czarno na białym. Przy odbiorze za 6–8 miesięcy raczej brzmi to jak typowa inwestycja w toku, tylko z dodatkowym krokiem po drodze. Masz już od dewelopera projekt aneksu i informację, czy przelewy po cesji idą wyłącznie na rachunek powierniczy?
I
Irena_wyjasnia 2026-04-02 08:53
"Też mam wrażenie, że banki często to przepuszczają, ale właśnie cała zabawa jest w dokumentach i w tym, żeby aneks po cesji nie zostawiał żadnych „szarych stref"
Mam podobne odczucie jak Ty: sama cesja jako taka często przechodzi, ale bank zaczyna „kręcić nosem” dopiero wtedy, gdy po aneksie nie wynika czarno na białym, kto dokładnie wstępuje w prawa i obowiązki, od jakiej daty, i czy harmonogram płatności dalej jest spójny z postępem budowy. U mnie w rozmowach z doradcą kluczowe było też rozpisanie dotychczasowych wpłat: czy to idzie jako część ceny lokalu, czy jako rozliczenie między cedentem a cesjonariuszem, i czy deweloper potwierdza saldo oraz to, że te pieniądze „siedzą” na Twoim mieszkaniu. No i temat transz – banki lubią, gdy widać, że kolejne płatności lecą już z Twojego kredytu bezpośrednio do dewelopera, a nie „okrężnie” do sprzedającego, bo wtedy robi się ryzyko i pytania o cel finansowania. Przy odbiorze za 6–8 miesięcy raczej liczyłbym się z tym, że bank poprosi o komplet: umowę deweloperską, aneks cesji, harmonogram, potwierdzenia wpłat i czasem zgodę dewelopera na przelew wierzytelności/cesję praw. Jeśli w aneksie są jakieś dopiski typu zmiana rachunku do wpłat, zmiana terminów albo zmiana zakresu lokalu, to potrafi wydłużyć analizę, bo bank traktuje to jak „nową” sytuację, a nie prostą podmianę strony. W praktyce dużo zależy od tego, czy deweloper jest znany bankowi i czy dokumenty są pisane pod finansowanie, a nie pod „dogadanie się” między stronami. Masz już w projekcie aneksu wpisane, na kogo deweloper zalicza dotychczasowe wpłaty i że kolejne transze idą już na rachunek dewelopera z Twojego kredytu?
H
HubertKonsoliduje 2026-04-01 18:07
U mnie bank nie zrobił z tego wielkiego problemu, ale potraktował to jako trochę „niestandardową” transakcję i dopytywał o papiery. Kluczowe było, żeby cesja była jasno opisana w aneksie, z potwierdzeniem od dewelopera, że wchodzisz w prawa i obowiązki cedenta, oraz żeby harmonogram wpłat i rachunek powierniczy się zgadzały. Bank chciał komplet: umowę deweloperską, aneks cesji, potwierdzenia dotychczasowych wpłat i informację, kto i kiedy dopłaca resztę, bo inaczej trudno im policzyć LTV i transze. Z samym kredytem „na 6–8 miesięcy do odbioru” było ok, tylko pilnują terminów w umowie i czasem chcą, żeby w akcie/aneksie było wprost, że płatności po cesji idą już od Ciebie. Wkład 20% i UoP w IT pomaga, bo w ocenie dochodu jesteś „standardowy”, a cesja robi zamieszanie głównie po stronie dokumentów i ryzyk formalnych. Spotkałem się też z tym, że jeden bank kręcił nosem na cesję między osobami prywatnymi, a drugi przeszedł gładko, więc mocno zależy od konkretnego banku i analityka. Masz już ustalone, czy te wcześniejsze wpłaty cedenta wchodzą Ci jako część wkładu własnego, czy bank chce, żebyś to „odtworzył” przelewami po swojej stronie?
O
Oskar_nieruchomosci 2026-04-01 18:20
Banki często to finansują, ale to nie jest „standard z automatu” – dużo zależy od tego, jak jest zrobiona cesja i aneks (czy wchodzisz w prawa i obowiązki, jak bank ma zabezpieczenie na umowie do czasu wpisu hipoteki, jak rozliczona jest wpłacona część i opłata za cesję). Masz już konkretny bank na oku i czy cesja ma być trójstronna z deweloperem?

Najnowsze dyskusje na forum