Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-01 12:44

Ubezpieczenia przy kredycie hipotecznym — które są obowiązkowe, a które warto brać?

Jestem na etapie wyboru kredytu hipotecznego i widzę, że banki proponują (albo wymagają) różne ubezpieczenia, ale trochę się w tym gubię. Rozumiem, że ubezpieczenie nieruchomości zwykle jest obowiązkowe, ale nie wiem, jak traktować ubezpieczenie na życie, od utraty pracy czy czasowej niezdolności do pracy. Na co realnie zwrócić uwagę w OWU, żeby nie okazało się, że w praktyce prawie nic nie obejmuje (wyłączenia, karencja, definicje zdarzeń)? Czy da się sensownie wybrać polisę samodzielnie poza bankiem i czy banki robią z tym problemy przy cesji? Chętnie poczytam, co Wam się sprawdziło i czego żałowaliście przy ubezpieczeniach do hipoteki.

Głosy społeczności (2)

R
RenataWkladWlasny 2026-04-01 18:03
Z mojego doświadczenia bank prawie zawsze wymaga ubezpieczenia nieruchomości (z cesją) i czasem „pomostowego” do wpisu hipoteki, a reszta (życie, utrata pracy, NNW/czasowa niezdolność) bywa dobrowolna, tylko podpięta pod lepszą marżę — i wtedy warto policzyć, czy ta „zniżka” realnie się opłaca. W OWU patrzyłabym przede wszystkim na wyłączenia (np. pre‑existing conditions, umowy na czas określony), karencję, definicję zdarzenia i to, czy świadczenie faktycznie spłaca raty/kapitał czy jest symboliczne i krótkie. Dobre jest też sprawdzenie, czy możesz przynieść własną polisę zamiast tej z banku i jakie są wymogi banku co do zakresu. Jak chcesz, zajrzyj do krótkiego uporządkowania tematu tu: Ubezpieczenie – co to jest i jakie wybrać? — a u Ciebie bank uzależnia marżę od konkretnej polisy na życie czy pakietu z utratą pracy?
E
EwaCzytaUmowy 2026-04-02 02:27
Najczęściej „twardo” obowiązkowe przy hipotece jest ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych z cesją na bank, a reszta (życie, utrata pracy, czasowa niezdolność) bywa formalnie dobrowolna, tylko bank kusi marżą albo prowizją za ich wzięcie. W OWU ja zawsze sprawdzam przede wszystkim wyłączenia (zwłaszcza przy chorobach przewlekłych, okresach karencji i „dobrowolnym” rozwiązaniu umowy), definicje zdarzeń oraz to, czy jest wypłata gotówką czy tylko spłata rat do banku i przez jaki maksymalnie czas. Dopytam: masz umowę o pracę na czas nieokreślony czy raczej B2B/zlecenie i czy masz poduszkę finansową na kilka rat? To często przesądza, czy „utrata pracy” ma w ogóle sens, bo w wielu polisach warunki wypłaty są bardzo wąskie.

Najnowsze dyskusje na forum