Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-03-30 20:16

Zmiana pracy w trakcie wniosku o kredyt hipoteczny — czy bank liczy nową umowę?

Złożyłem wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie od dewelopera i czekam na decyzję (jestem na etapie analizy). W międzyczasie dostałem ofertę zmiany pracy i mógłbym przejść do nowego pracodawcy w ciągu 2–3 tygodni. Nowa umowa byłaby na UoP, ale z okresem próbnym, a moja obecna umowa jest na czas nieokreślony. Nie chcę, żeby zmiana zatrudnienia zatrzymała cały proces albo wymusiła składanie wszystkiego od początku. Czy bank zwykle wymaga wtedy aktualizacji dokumentów i ponownej weryfikacji dochodu? Czy dla banku kluczowe jest, czy nowa umowa jest już podpisana, czy dopiero od konkretnej daty zacznie obowiązywać?

Głosy społeczności (6)

E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-03-30 21:23
Bank w trakcie analizy zwykle liczy to, co masz „tu i teraz” w dokumentach, więc zmiana z umowy na czas nieokreślony na UoP z okresem próbnym potrafi im mocno skomplikować temat albo wymusić dosłanie papierów i ponowną ocenę dochodu. Masz już wstępną decyzję/warunki czy dopiero kompletują dokumenty i liczą zdolność?
R
Rita_konsolidacja 2026-03-31 08:30
"Bank w trakcie analizy zwykle liczy to, co masz „tu i teraz” w dokumentach, więc zmiana z umowy na czas nieokreślony na UoP z okresem próbnym potrafi im mocno s"
Też mam podobne doświadczenie jak piszesz: w analizie bank patrzy na to, co jest w papierach na dzień składania i każda zmiana po drodze potrafi ich wybić z rytmu. U mnie samo przejście na nową UoP z okresem próbnym skończyło się prośbą o dosłanie nowych dokumentów i liczeniem zdolności od nowa, a czas oczekiwania się wydłużył. Największy problem był właśnie w tym, że wcześniej miałem umowę na czas nieokreślony, więc dla analityka to była „stabilniejsza” sytuacja niż próbny u nowego pracodawcy. Nie zatrzymali procesu na amen, ale zaczęły się dodatkowe pytania, a w międzyczasie część dokumentów „traciła ważność” i trzeba było odświeżać. Jeśli już jesteś blisko decyzji, to taka roszada w 2–3 tygodnie może zrobić zamieszanie, zwłaszcza przy deweloperce i terminach z umowy. Dopytam: masz już jakąś decyzję wstępną/warunki, czy to wciąż czysta analiza bez żadnej promesy?
S
Sebastian_Zmienne 2026-04-02 16:55
"Też mam podobne doświadczenie jak piszesz: w analizie bank patrzy na to, co jest w papierach na dzień składania i każda zmiana po drodze potrafi ich wybić z ryt"
Rita ma tu sporo racji — w praktyce bank często jedzie na dokumentach z dnia złożenia wniosku, a jak po drodze zmienia się pracodawca albo typ umowy, to potrafią wrócić z prośbą o dosłanie papierów i przeliczyć zdolność od nowa. Okres próbny na UoP zwykle wygląda dla analityka gorzej niż UoP na czas nieokreślony, więc jest ryzyko, że analiza się wydłuży albo pojawią się dodatkowe warunki. Jeśli już rozważasz zmianę teraz, to dobrze wiedzieć, że bank i tak może poprosić o aneks/zaświadczenie od nowego pracodawcy i świeże wpływy na konto, nawet jeśli “teoretycznie” wniosek był wcześniej. W jakim banku składasz i czy masz już wstępną decyzję/warunki, czy dopiero czekasz na pierwszą odpowiedź?
M
Marcel_wycena 2026-03-31 07:36
Bank zwykle patrzy na stabilność dochodu w trakcie analizy, więc zmiana pracy na UoP z okresem próbnym potrafi im „skomplikować obraz” i mogą poprosić o nową umowę, aneks, zaświadczenie od nowego pracodawcy albo nawet wstrzymać decyzję do końca próbnego. Jeśli teraz masz umowę na czas nieokreślony i wszystko jest już złożone, to taka zmiana w połowie procesu czasem kończy się dodatkowymi dokumentami i wydłużeniem, nawet jeśli zarobki rosną. Dużo zależy od banku i od tego, czy decyzja będzie przed podpisaniem nowej umowy, bo po zmianie zatrudnienia potrafią przeliczać zdolność na nowo. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku?
B
Basia_krotko 2026-04-06 14:18
Zwykle bank patrzy na aktualne źródło dochodu na moment decyzji i uruchomienia kredytu, więc zmiana pracy w trakcie analizy może ich zainteresować i często kończy się prośbą o nową umowę, zaświadczenie albo wyciąg z konta. Okres próbny na UoP bywa problematyczny, bo część banków liczy dochód dopiero po jego zakończeniu albo chce, żeby minęło parę miesięcy w nowej firmie. Jeśli już teraz masz umowę na czas nieokreślony i proces idzie, to taka podmiana w połowie może po prostu wydłużyć temat, bo analityk przelicza zdolność od nowa. Masz już decyzję wstępną/warunkową czy dopiero komplet dokumentów i czekasz na pierwszą decyzję?
L
Leszek_praktyk 2026-04-07 08:18
Zwykle bank liczy to, co jest na papierze w trakcie analizy i jak zmienisz pracę, to potrafią poprosić o nową umowę i zaświadczenie, a okres próbny na UoP często komplikuje temat (czasem wręcz wstrzymują decyzję do końca próby albo chcą dodatkowych wyciągów). Jeśli masz teraz umowę na czas nieokreślony i wniosek już “mieli się” w banku, to zmiana w środku może wydłużyć proces, bo analityk ocenia stabilność dochodu od nowa. Z drugiej strony, jak nie zgłosisz zmiany, a bank i tak to wyłapie przy weryfikacji wpływów albo przed uruchomieniem, to zrobi się nieprzyjemnie, więc lepiej od razu pogadać z doradcą/prowadzącym w banku i zapytać, czy dokończą analizę na obecnej umowie. W jakim banku składałeś i czy masz już promesę/umowę rezerwacyjną z terminami, które Cię cisną?

Najnowsze dyskusje na forum