Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-03-30 20:16

Zmiana pracy w trakcie wniosku o kredyt hipoteczny — czy bank liczy nową umowę?

Złożyłem wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie od dewelopera i czekam na decyzję (jestem na etapie analizy). W międzyczasie dostałem ofertę zmiany pracy i mógłbym przejść do nowego pracodawcy w ciągu 2–3 tygodni. Nowa umowa byłaby na UoP, ale z okresem próbnym, a moja obecna umowa jest na czas nieokreślony. Nie chcę, żeby zmiana zatrudnienia zatrzymała cały proces albo wymusiła składanie wszystkiego od początku. Czy bank zwykle wymaga wtedy aktualizacji dokumentów i ponownej weryfikacji dochodu? Czy dla banku kluczowe jest, czy nowa umowa jest już podpisana, czy dopiero od konkretnej daty zacznie obowiązywać?

Głosy społeczności (3)

E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-03-30 21:23
Bank w trakcie analizy zwykle liczy to, co masz „tu i teraz” w dokumentach, więc zmiana z umowy na czas nieokreślony na UoP z okresem próbnym potrafi im mocno skomplikować temat albo wymusić dosłanie papierów i ponowną ocenę dochodu. Masz już wstępną decyzję/warunki czy dopiero kompletują dokumenty i liczą zdolność?
R
Rita_konsolidacja 2026-03-31 08:30
"Bank w trakcie analizy zwykle liczy to, co masz „tu i teraz” w dokumentach, więc zmiana z umowy na czas nieokreślony na UoP z okresem próbnym potrafi im mocno s"
Też mam podobne doświadczenie jak piszesz: w analizie bank patrzy na to, co jest w papierach na dzień składania i każda zmiana po drodze potrafi ich wybić z rytmu. U mnie samo przejście na nową UoP z okresem próbnym skończyło się prośbą o dosłanie nowych dokumentów i liczeniem zdolności od nowa, a czas oczekiwania się wydłużył. Największy problem był właśnie w tym, że wcześniej miałem umowę na czas nieokreślony, więc dla analityka to była „stabilniejsza” sytuacja niż próbny u nowego pracodawcy. Nie zatrzymali procesu na amen, ale zaczęły się dodatkowe pytania, a w międzyczasie część dokumentów „traciła ważność” i trzeba było odświeżać. Jeśli już jesteś blisko decyzji, to taka roszada w 2–3 tygodnie może zrobić zamieszanie, zwłaszcza przy deweloperce i terminach z umowy. Dopytam: masz już jakąś decyzję wstępną/warunki, czy to wciąż czysta analiza bez żadnej promesy?
M
Marcel_wycena 2026-03-31 07:36
Bank zwykle patrzy na stabilność dochodu w trakcie analizy, więc zmiana pracy na UoP z okresem próbnym potrafi im „skomplikować obraz” i mogą poprosić o nową umowę, aneks, zaświadczenie od nowego pracodawcy albo nawet wstrzymać decyzję do końca próbnego. Jeśli teraz masz umowę na czas nieokreślony i wszystko jest już złożone, to taka zmiana w połowie procesu czasem kończy się dodatkowymi dokumentami i wydłużeniem, nawet jeśli zarobki rosną. Dużo zależy od banku i od tego, czy decyzja będzie przed podpisaniem nowej umowy, bo po zmianie zatrudnienia potrafią przeliczać zdolność na nowo. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku?

Najnowsze dyskusje na forum