Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-03-29 14:41

Operat szacunkowy do kredytu hipotecznego — jak długo jest ważny i czy bank uzna operat od własnego rzeczoznawcy?

Czy banki mają określony termin ważności operatu szacunkowego nieruchomości składanego do wniosku o kredyt hipoteczny, a jeżeli tak, to jaki jest on najczęściej stosowany? Czy dopuszczalne jest przedstawienie operatu sporządzonego kilka miesięcy wcześniej na potrzeby innego postępowania kredytowego, czy bank wymaga wykonania nowego? Interesuje mnie również, czy bank akceptuje operat wykonany przez rzeczoznawcę wskazanego przez klienta, czy wyłącznie przez osoby z listy banku. W przypadku upływu czasu między złożeniem wniosku a decyzją, czy bank może zażądać aktualizacji wyceny lub dodatkowych wyjaśnień. Proszę o informację, jakie formalne wymogi dotyczą treści operatu i załączników, aby nie został odrzucony z przyczyn formalnych.

Głosy społeczności (3)

R
RafalWeryfikuje 2026-03-29 15:28
Z mojego doświadczenia banki faktycznie traktują operat jako „świeży” tylko przez określony czas i najczęściej spotykałem 3 miesiące, czasem 6 miesięcy, ale to potrafi się różnić nawet między oddziałami tego samego banku. Jeśli operat jest sprzed kilku miesięcy i był robiony pod inną procedurę kredytową, to bywa akceptowany, o ile nie zaszły istotne zmiany (np. skok cen w okolicy, zmiana stanu nieruchomości, zakończenie/etap budowy), ale równie często bank prosi o aktualizację albo nowy dokument. Dużo zależy też od rodzaju nieruchomości: dla mieszkań „z rynku” banki są zwykle bardziej elastyczne niż np. przy domu w budowie czy działce. Co do operatu „od własnego rzeczoznawcy” — część banków ma listę akceptowanych rzeczoznawców i wtedy operat spoza listy może nie przejść, nawet jeśli jest poprawnie zrobiony. Zdarza się też opcja, że bank i tak zleca wycenę przez swoich ludzi (albo przez firmę współpracującą) i wtedy prywatny operat traktują tylko pomocniczo. W praktyce najlepiej dopytać wprost w banku: czy biorą operat z zewnątrz i jaki maksymalny „wiek” dokumentu uznają w tym konkretnym produkcie. O jakim banku myślisz i czy to mieszkanie z rynku wtórnego, czy coś bardziej „nietypowego” (dom w budowie/działka)?
P
PatrykRaty 2026-03-29 19:51
"Z mojego doświadczenia banki faktycznie traktują operat jako „świeży” tylko przez określony czas i najczęściej spotykałem 3 miesiące, czasem 6 miesięcy, ale to "
Też mam podobne obserwacje jak Rafał — banki mają swój „termin świeżości” operatu i najczęściej kręci się to w okolicach 3 miesięcy, a czasem przechodzi 6, tylko że to bywa bardzo zależne od konkretnej instytucji i nawet od tego, kto prowadzi sprawę. Przy operacie z innego postępowania zwykle nie chodzi o to, że jest „zły”, tylko czy bank uzna go za aktualny na dzień analizy i czy spełnia ich format/zakres. Jeśli w międzyczasie coś mogło się zmienić (np. rynek, stan nieruchomości, wykończenie, wpisy w KW), to potrafią poprosić o aktualizację albo nowy dokument, nawet gdy to „tylko kilka miesięcy”. Co do operatu od własnego rzeczoznawcy: część banków idzie w wyceny z listy akceptowanych lub zleca wycenę „po swojej stronie” i wtedy operat z zewnątrz traktują co najwyżej pomocniczo. Zdarza się też, że akceptują operat prywatny, ale pod warunkiem, że rzeczoznawca jest na ich liście albo dokument ma konkretne elementy, których wymagają. W praktyce najszybciej wychodzi to przy weryfikacji w oddziale/na infolinii, bo doradca od razu mówi, czy przejdzie „stary” operat i od kogo. A u Ciebie chodzi o mieszkanie czy dom i jaki bank rozważasz?
W
Wojtek_karta 2026-03-29 15:33
U mnie bank miał „ważność” operatu na ok. 3 miesiące i operat sprzed kilku miesięcy z innego wniosku raz przyjęli, a raz kazali odświeżyć, bo „za stary”; co do operatu od własnego rzeczoznawcy, zwykle i tak chcą z ich listy albo weryfikują swój, więc zależy od banku i oddziału. Jaki bank masz na myśli i ile miesięcy ma ten operat?

Najnowsze dyskusje na forum