Dochód z najmu prywatnego na ryczałcie a kredyt hipoteczny — czy bank go policzy?
Mam UoP, ale od ok. 8 miesięcy wynajmuję też pokój w swoim mieszkaniu i rozliczam najem prywatny ryczałtem, a czynsz wpływa mi regularnie na konto. Chcę za chwilę składać wniosek o kredyt hipoteczny i zastanawiam się, czy bank potraktuje ten najem jako dochód do zdolności. Jakie dokumenty zwykle są do tego wymagane (np. PIT-28, umowa najmu, potwierdzenia przelewów)?
Głosy społeczności (6)
M
Maja_Oszczedna2026-03-27 07:57
Banki często patrzą na taki najem jako dodatkowy dochód, ale zwykle chcą, żeby był „udokumentowany” i w miarę powtarzalny, a 8 miesięcy to czasem graniczny okres zależnie od banku. Najczęściej przechodzą: umowa najmu, historia wpływów z konta (żeby było widać regularność) i rozliczenie ryczałtu – PIT-28 za rok, a jak jeszcze nie masz rocznego, to czasem proszą o potwierdzenia wpłat ryczałtu/wyciąg i bieżącą ewidencję. Zdarza się też, że bank uwzględnia tylko część tego dochodu albo liczy go dopiero po 12 miesiącach. Składasz wniosek już po rozliczeniu za 2025 (PIT-28), czy jeszcze przed?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-03-27 09:18
"Banki często patrzą na taki najem jako dodatkowy dochód, ale zwykle chcą, żeby był „udokumentowany” i w miarę powtarzalny, a 8 miesięcy to czasem graniczny okre"
Też mam wrażenie, że banki różnie do tego podchodzą, więc samo „jest najem i wpływy” czasem nie wystarcza, nawet jeśli przelewy są regularne. Przy ryczałcie zwykle patrzą na papier: umowa + wpływy na konto, a do tego rozliczenie roczne (PIT-28 i UPO) albo chociaż potwierdzenia wpłat ryczałtu, bo wtedy widać, że to faktycznie zgłoszone i opodatkowane. Te 8 miesięcy bywa na styk — jedne banki to łykną jako dodatek, inne policzą dopiero po pełnym roku albo zaniżą. Składasz wniosek sam w banku czy przez doradcę i w którym banku celujesz?
L
Lukasz_zdarzylo_sie2026-03-27 11:17
"Też mam wrażenie, że banki różnie do tego podchodzą, więc samo „jest najem i wpływy” czasem nie wystarcza, nawet jeśli przelewy są regularne. Przy ryczałcie zwy"
Też mi się wydaje, że to mocno zależy od banku i same regularne wpływy nie zawsze robią im „dochód” do zdolności. Z ryczałtem zwykle chcą zobaczyć, że to jest uporządkowane: umowa najmu + historia wpływów na konto, a do tego rozliczenie (PIT-28 z UPO albo chociaż potwierdzenia wpłat ryczałtu). Przy 8 miesiącach najmu część banków może to policzyć ostrożniej albo dopiero po pełnych 12 miesiącach, ale czasem już same wpływy + dokumenty przechodzą. Masz umowę na czas określony czy nieokreślony i czy najemca płaci przelewem z opisem?
P
Pola_ubezpieczenie2026-03-27 14:13
"Też mi się wydaje, że to mocno zależy od banku i same regularne wpływy nie zawsze robią im „dochód” do zdolności. Z ryczałtem zwykle chcą zobaczyć, że to jest u"
Dokładnie, też bym to tak widział — banki różnie do tego podchodzą i same wpływy na konto często nie wystarczą, żeby uznali to za „dochód” do zdolności. Jak masz to poukładane na ryczałcie, to zwykle łatwiej im to przełknąć: umowa najmu + wyciągi z konta pokazujące regularne przelewy, a do tego rozliczenie roczne. PIT-28 z UPO brzmi jak najbardziej sensownie, bo pokazuje, że to nie jest „na gębę”, tylko faktycznie zgłoszone i opodatkowane. Przy 8 miesiącach najmu może się zdarzyć, że część banków policzy to tylko częściowo albo wcale, bo lubią widzieć pełny rok albo dwa, ale czasem przechodzi, jeśli wpływy są równe i bez przerw. Jeśli czynsz wpływa zawsze podobną kwotą i z tytułem, to też pomaga, bo analityk widzi, że to nie jednorazowy strzał. Składasz wniosek sam, czy z doradcą, który może od razu podpytać konkretny bank, jak to liczą przy najmie prywatnym na ryczałcie?
A
Anka_od_rat2026-03-27 17:00
Zwykle banki potrafią doliczyć najem prywatny na ryczałcie do zdolności, ale często liczą go ostrożnie (np. biorą średnią z wpływów i czasem uwzględniają dopiero po 12 miesiącach), a do tego proszą o umowę najmu, historię wpływów z konta i rozliczenie roczne (PIT-28/UPO, czasem też potwierdzenia zapłaty ryczałtu). Składasz wniosek w konkretnym banku czy przez doradcę i masz najem na czas określony czy bezterminowo?
G
Grzegorz_zabezpieczenie2026-03-30 08:13
U mnie bank policzył najem prywatny na ryczałcie, ale dopiero jak było widać regularne wpływy i dało się to spiąć papierami — przy 8 miesiącach bywa różnie, czasem biorą średnią, a czasem w ogóle pomijają, zależnie od banku/analityka. Najczęściej chcieli umowę najmu, wyciągi z konta z wpływami (kilka–kilkanaście miesięcy) i PIT-28 z UPO, a w trakcie procesu jeszcze dopytywali o potwierdzenie opłacania ryczałtu. Jeśli wynajmujesz tylko pokój, to też patrzą, czy w umowie jest jasno wpisana kwota i okres, bo bez tego potrafią się czepiać. Składasz wniosek jeszcze przed rozliczeniem PIT-28 za 2025, czy już masz PIT-28 gotowy?