Wkład własny ze sprzedaży mieszkania a kredyt hipoteczny na nowe — jakie dokumenty i terminy akceptuje bank?
Planuję zakup nowej nieruchomości na kredyt hipoteczny, a wkład własny ma pochodzić ze sprzedaży obecnego mieszkania. Środki ze sprzedaży wpłyną na konto dopiero po podpisaniu aktu notarialnego u notariusza, natomiast wniosek kredytowy chciałbym złożyć wcześniej. Czy bank w takiej sytuacji wymaga już na etapie wniosku umowy przedwstępnej sprzedaży, potwierdzenia zadatku lub innych dokumentów potwierdzających źródło wkładu? Jakie terminy (między sprzedażą a uruchomieniem kredytu) są standardowo akceptowane i czy bank może uzależnić wypłatę kredytu od wpływu środków na rachunek?
Głosy społeczności (6)
N
Nina_podatek2026-03-26 21:21
U mnie bank już na etapie wniosku chciał pokazać skąd będzie wkład, więc wystarczyła umowa przedwstępna sprzedaży obecnego mieszkania (plus potwierdzenie zadatku, jeśli był) i później przed uruchomieniem kredytu dociągali akt notarialny i wpływ środków na konto. Jaki bank i czy masz już podpisaną przedwstępną sprzedaży (z terminem aktu) czy dopiero szukasz kupca?
R
RafalWeryfikuje2026-03-26 22:08
U mnie bank już na etapie składania wniosku chciał zobaczyć, skąd realnie wezmę wkład własny, więc pokazałem umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania i potwierdzenie wpłaty zadatku na konto. Same „deklaracje”, że sprzedam, nie przechodziły — analityk dopytywał o terminy aktu i kiedy środki faktycznie wpłyną, bo od tego uzależniali harmonogram (czyli czy wkład ma być przed uruchomieniem, czy może być „z uruchomienia” w transzach). W innym banku wystarczyło im oświadczenie + projekt umowy, ale i tak wrócili po papier, jak tylko umowa była podpisana, więc finalnie i tak skończyło się na przedwstępnej. Jaki termin macie wpisany w umowie przedwstępnej sprzedaży na podpisanie aktu i kiedy planujesz uruchomienie kredytu?
M
Marcel_wycena2026-03-26 22:50
Z mojego doświadczenia banki zwykle chcą już na etapie wniosku pokazać „źródło wkładu”, więc proszą przynajmniej o umowę przedwstępną sprzedaży obecnego mieszkania i potwierdzenie zadatku/zaliczki, a same środki mogą wpłynąć dopiero przed uruchomieniem kredytu (czasem dopuszczają warunek w decyzji). Masz już kupującego i podpisaną przedwstępną u notariusza, czy dopiero szukasz?
P
Piotr_z_banku2026-03-27 08:25
A w jakim banku składasz wniosek i czy masz już podpisaną umowę przedwstępną sprzedaży obecnego mieszkania (z zadatkiem), czy dopiero planujesz ją podpisać? I jaki termin jest wpisany w umowie zakupu nowej nieruchomości na wpłatę wkładu własnego?
E
EwaCzytaUmowy2026-03-27 10:18
"A w jakim banku składasz wniosek i czy masz już podpisaną umowę przedwstępną sprzedaży obecnego mieszkania (z zadatkiem), czy dopiero planujesz ją podpisać? I j"
Jeszcze nie mam wybranego banku (rozeznaję kilka opcji) i na ten moment umowy przedwstępnej sprzedaży obecnego mieszkania też nie mam podpisanej — jestem w trakcie rozmów, więc zadatku jeszcze nie ma. W umowie zakupu nowej nieruchomości termin na wniesienie wkładu własnego jest dość krótki, na ile banki faktycznie akceptują, że środki pojawią się dopiero po akcie sprzedaży i wystarczy im np. przedwstępna + potwierdzenie zadatku?
K
KubaNaB2B2026-03-27 09:41
A w jakim banku składasz wniosek i na kiedy realnie planujesz podpisanie aktu sprzedaży obecnego mieszkania? Pytam, bo część banków na etapie wniosku chce chociaż umowę przedwstępną sprzedaży (czasem z potwierdzeniem zadatku/zaliczki), a czasem wystarcza oświadczenie i późniejsze dosłanie dokumentów — jaki masz harmonogram obu transakcji?