Poręczenie (bycie żyrantem) cudzego kredytu a zdolność przy kredycie hipotecznym — jak bank to uwzględnia?
Jestem poręczycielem kredytu gotówkowego zaciągniętego przez członka rodziny, który terminowo spłaca raty i nie korzystałem dotąd z poręczenia w praktyce. Czy bank, rozpatrując mój wniosek o kredyt hipoteczny, traktuje takie poręczenie jak pełne zobowiązanie i obniża zdolność kredytową, mimo że raty nie są regulowane przeze mnie? Czy na etapie wniosku bank standardowo wymaga dokumentów dotyczących poręczonego kredytu oraz potwierdzeń spłaty, czy wystarcza informacja z BIK? Czy rezygnacja z poręczenia przed złożeniem wniosku ma istotne znaczenie i po jakim czasie jest to widoczne w ocenie banku?
Głosy społeczności (8)
C
Cyprian_kredyt_na_dom2026-03-25 07:28
Bank zwykle widzi poręczenie jako potencjalne zobowiązanie i potrafi „zabrać” część zdolności, nawet jeśli raty idą terminowo od kredytobiorcy, a przy wniosku czasem proszą o umowę poręczenia albo potwierdzenie salda/rat (czasem sami to wyciągną z BIK). Na jaką kwotę i ile lat został ten kredyt, który poręczasz?
C
Cezary_od_firmy2026-03-25 17:30
"Bank zwykle widzi poręczenie jako potencjalne zobowiązanie i potrafi „zabrać” część zdolności, nawet jeśli raty idą terminowo od kredytobiorcy, a przy wniosku c"
Też mam wrażenie, że banki patrzą na poręczenie jak na „awaryjne” zobowiązanie i potrafią to wliczyć w obciążenia, nawet jeśli faktycznie nie płacisz ani złotówki, bo rodzina spłaca terminowo. U mnie przy analizie raz chcieli dosłać skan umowy poręczenia i aktualne saldo/ratę, a innym razem doradca mówił, że część danych widzą sami w BIK i tylko dopytują, jak im się coś nie spina. W praktyce wyszło tak, że zdolność trochę siadała „na papierze”, ale dało się to wyjaśnić, gdy była historia terminowych spłat. Jak duża jest ta gotówka (rata) i ile jeszcze zostało do końca?
K
Karol_marza2026-03-27 07:23
"Bank zwykle widzi poręczenie jako potencjalne zobowiązanie i potrafi „zabrać” część zdolności, nawet jeśli raty idą terminowo od kredytobiorcy, a przy wniosku c"
Też mam wrażenie, że banki patrzą na poręczenie jak na „ryzyko na papierze” i potrafią je wliczyć w obciążenia (czasem proszą o umowę albo saldo/ratę, a czasem sprawdzają to w BIK), więc nie zawsze przechodzi obok zdolności tylko dlatego, że ktoś spłaca terminowo. A to poręczenie jest na jaką kwotę i ile zostało do spłaty?
O
OlekZdolnosc2026-03-25 08:24
Bank zwykle widzi poręczenie w BIK jako potencjalne zobowiązanie i często „wrzuca je do kalkulatora” zdolności (czasem jak część raty, czasem jak całość), nawet jeśli faktycznie nie płacisz, a przy wniosku może poprosić o umowę kredytu/poręczenia albo potwierdzenie salda i harmonogram spłat. W jakim banku chcesz brać hipotekę i na jaką kwotę jest ten gotówkowy, który poręczasz?
I
Irena_wyjasnia2026-03-25 09:27
Z mojego doświadczenia banki zwykle widzą poręczenie jako potencjalne zobowiązanie i często uwzględniają je w zdolności, nawet jeśli kredyt spłaca terminowo ta druga osoba. Nie zawsze liczą to „1:1” jak Twoją własną ratę, ale potrafią obniżyć zdolność, bo w papierach to Ty odpowiadasz, gdyby kredytobiorca przestał płacić. Sporo zależy od polityki konkretnego banku i od tego, jak jest skonstruowana umowa (czy to poręczenie cywilne, czy np. współkredytobiorstwo, bo wtedy bywa jeszcze „ciężej”). Na etapie wniosku zazwyczaj pytają o poręczenia i mogą poprosić o umowę kredytu, harmonogram spłat albo zaświadczenie z banku kredytobiorcy o aktualnym saldzie i wysokości raty, czasem też o potwierdzenie terminowej spłaty. Jeśli kredyt jest widoczny w BIK po Twojej stronie, analityk i tak to wyłapie, nawet gdyby temat nie padł wprost. Czasem pomaga, że raty są płacone regularnie, ale to nie znosi faktu, że ryzyko po Twojej stronie istnieje. Masz wgląd, czy to poręczenie pojawia Ci się w BIK jako zobowiązanie/poręczenie i na jaką kwotę?
E
Eryk_splaca_wczesniej2026-03-25 12:22
Z mojego doświadczenia banki zwykle widzą poręczenie jako potencjalne ryzyko i potrafią je uwzględnić w zdolności, nawet jeśli kredyt jest spłacany terminowo przez głównego dłużnika. Czasem liczą to jak pełne zobowiązanie, a czasem proszą o szczegóły i biorą pod uwagę historię spłat, ale to zależy od banku i analityka. Na etapie wniosku zdarza się, że proszą o umowę kredytu/poręczenia i harmonogram albo potwierdzenia salda, żeby wiedzieć, jaka kwota i do kiedy. A to poręczenie jest w polskim banku i na jaką mniej więcej ratę/pozostały okres?
N
Nikodem_krok_po_kroku2026-03-25 13:02
Zwykle bank patrzy na poręczenie jak na potencjalne zobowiązanie po Twojej stronie, więc w ocenie zdolności może “zabrać” część limitu nawet jeśli kredyt jest spłacany terminowo przez kredytobiorcę. W praktyce bywa tak, że analityk uwzględnia ratę w całości albo częściowo, zależnie od banku i tego, jak to widać w BIK (poręczenie często tam figuruje). Na etapie wniosku mogą poprosić o dane tego kredytu (umowa/harmonogram/zaświadczenie o saldzie i racie), a czasem wystarcza sam wpis z baz i Twoje oświadczenie. Masz poręczenie jako zwykły żyrant bez żadnych ograniczeń odpowiedzialności i na jaką kwotę jest jeszcze saldo?
S
Szymon_pytania2026-03-25 16:18
Zwykle bank widzi poręczenie jako potencjalne zobowiązanie i może je wliczyć do oceny zdolności (czasem nawet jak „Twoją” ratę), mimo że faktycznie spłaca je ktoś inny, a na etapie wniosku często proszą o umowę kredytu/poręczenia i harmonogram albo zaświadczenie o saldzie. Na jaką kwotę i ile jeszcze zostało do spłaty tego kredytu, który poręczyłeś?