Darowizna od rodziców na wkład własny a kredyt hipoteczny — czy bank wymaga umowy i potwierdzeń przelewów?
Jestem po złożeniu wniosku o kredyt hipoteczny i mam już wstępną analizę w banku, ale czekam na decyzję kredytową. Wkład własny chcę częściowo pokryć darowizną od rodziców (ok. 80 tys. zł), która ma wpłynąć na moje konto w najbliższych dniach. Czy bank traktuje taki wkład inaczej niż własne oszczędności i na jakim etapie zwykle prosi o dokumenty potwierdzające źródło środków? Jakie potwierdzenia są najczęściej wymagane przy darowiźnie (np. przelew, umowa, zgłoszenie do urzędu skarbowego)? Chciałbym uniknąć sytuacji, że temat wypłynie dopiero przy uruchomieniu kredytu.
Głosy społeczności (9)
P
Pawel_na_chlodno2026-03-22 17:12
Zwykle bank darowiznę od rodziców traktuje normalnie jako część wkładu, ale bywa bardziej „dociekliwy” co do źródła i chce to mieć czarno na białym. Najczęściej proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, pisemna), do tego potwierdzenie przelewu na Twoje konto i wyciąg z konta, na którym widać wpływ; zdarza się też, że dopytują przy uruchomieniu kredytu albo tuż przed podpisaniem umowy. Jeśli pieniądze dopiero mają wpłynąć, mogą poprosić o dokumenty dopiero, gdy będą już na rachunku, bo wtedy da się to łatwo spiąć z historią. A o jaki bank chodzi i czy wkład już masz wpłacony na rachunek do aktu/na konto sprzedającego, czy dopiero będziesz przelewać?
G
Grzegorz_zabezpieczenie2026-03-22 22:09
"Zwykle bank darowiznę od rodziców traktuje normalnie jako część wkładu, ale bywa bardziej „dociekliwy” co do źródła i chce to mieć czarno na białym. Najczęściej"
Też mam podobne doświadczenie jak pisze Paweł – sama darowizna od rodziców zwykle przechodzi jako wkład bez dramatu, ale bank lubi mieć papier i ślad w historii konta. U mnie temat wypłynął dopiero po wstępnej analizie, jak analityk zobaczył, że zaraz ma wpłynąć większa kwota i poprosił o „udokumentowanie źródła”. Wystarczyła prosta umowa darowizny (normalna kartka, dane, kwota, podpisy), do tego potwierdzenie przelewu i wyciąg z konta, gdzie widać wpływ. Bank bardziej patrzył na to, żeby poszło przelewem od rodziców z ich konta, a nie gotówką czy „od kogoś” bez opisu. Zdarza się też, że proszą o wyciąg z konta rodziców z widocznym przelewem, ale u mnie akurat nie chcieli, tylko mój wyciąg i potwierdzenie transakcji. Jak masz to ogarnięte wcześniej, to potem nie ma nerwów przy końcówce, bo potrafią o to dopytać tuż przed decyzją albo przed uruchomieniem kredytu. A składasz wniosek w jednym banku czy w kilku i masz już konkretną listę dokumentów od analityka?
F
Felicja_umowa2026-03-22 18:04
U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako część wkładu, ale dopytali o źródło dopiero na etapie kompletowania dokumentów przed decyzją/uruchomieniem, jak zobaczyli większy wpływ na konto. Prosili o prostą umowę darowizny (z kwotą i danymi stron) i potwierdzenie przelewu od rodziców na moje konto, czasem też chcieli wyciąg z rachunku, gdzie widać wpływ. Jeśli darowizna ma wejść “za chwilę”, to raczej i tak będą chcieli to zobaczyć, bo to wchodzi w skład środków na zakup. Składasz wniosek w PL i rodzice przeleją z polskiego konta, czy to będzie przelew z zagranicy?
L
LidiaNadplata2026-03-23 08:07
U mnie bank traktował darowiznę jak normalny wkład, ale chciał widzieć, że pieniądze faktycznie przyszły na konto i skąd są. Najczęściej proszą o to już po wstępnej analizie, przy kompletowaniu dokumentów do decyzji albo tuż przed uruchomieniem kredytu – zależy od banku i analityka. Zwykle wystarcza umowa darowizny + potwierdzenie przelewu/wyciąg z konta z wpływem, czasem dopytują też o przelew od rodziców (żeby była ciągłość). W jakim banku składasz i czy darowizna ma iść jednym przelewem z konta rodziców?
B
Basia_krotko2026-03-23 08:11
U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako wkład, ale dopytali o źródło już na etapie „dopieszczenia” dokumentów przed decyzją/tuż po wstępnej analizie. Poprosili o prostą umowę darowizny (z datą i kwotą) i potwierdzenie przelewu na moje konto, czasem też wyciąg z rachunku, żeby było widać wpływ. Jak kasa wpływa „w ostatniej chwili”, to zwykle szybciej o to pytają, bo chcą zamknąć temat wkładu bez niedomówień. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku (różnie to egzekwują)?
M
MarekPorownuje2026-04-01 08:30
"U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako wkład, ale dopytali o źródło już na etapie „dopieszczenia” dokumentów przed decyzją/tuż po wstępnej"
Też mam podobne doświadczenie jak Basia_krotko — darowizna przeszła jako wkład bez „kombinowania”, tylko bank chciał papier na darowiznę i ślad przelewu/wyciąg mniej więcej przy kompletowaniu dokumentów przed decyzją albo chwilę po wstępnej analizie. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku (bo potrafią się różnić w wymaganiach)?
H
Hektor_o_ratach2026-03-24 09:24
Zwykle bank traktuje darowiznę jako akceptowalne źródło wkładu, tylko częściej chce to „zamknąć na papierze” – najczęściej prosi o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu na Twoje konto (czasem też wyciąg z rachunku z wpływem) na etapie kompletowania dokumentów przed decyzją albo tuż przed uruchomieniem kredytu. Składasz wniosek w jakim banku i czy darowizna pójdzie przelewem z konta rodziców na Twoje (bez gotówki)?
M
Maciek_kalkuluje2026-03-24 17:55
U mnie bank traktował darowiznę na wkład podobnie jak oszczędności, ale dopytywali o źródło i chcieli to „spiąć” w papierach. Zwykle proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, pisemna) i potwierdzenie przelewu od rodziców na Twoje konto, a czasem też wyciąg z konta, żeby było widać wpływ. Często temat wraca już na etapie decyzji albo tuż przed uruchomieniem kredytu, gdy kompletują dokumenty do wkładu własnego. Jaki to bank i czy wkład ma już leżeć na koncie przed decyzją, czy dopiero przed podpisaniem umowy?
N
Nikodem_krok_po_kroku2026-04-01 09:32
U mnie bank traktował darowiznę normalnie jako część wkładu, ale zwykle chcieli mieć ślad, że kasa faktycznie przyszła od rodziców, a nie gotówka „znikąd”. Najczęściej proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, podpisana) i potwierdzenie przelewu/wyciąg z konta z wpływem, czasem też oświadczenie rodziców, że to darowizna i nie jest pożyczką. Z dokumentami potrafią wrócić dopiero bliżej decyzji albo przed uruchomieniem kredytu, ale bywa też, że analityk dopytuje od razu, jak tylko widzi brakujące źródło wkładu. To ten sam bank, w którym masz konto, czy środki idą z zewnątrz?