kredyty-hipoteczne
2026-03-22 17:00
Darowizna od rodziców na wkład własny a kredyt hipoteczny — czy bank wymaga umowy i potwierdzeń przelewów?
Głosy społeczności (10)
P
Pawel_na_chlodno
2026-03-22 17:12
Zwykle bank darowiznę od rodziców traktuje normalnie jako część wkładu, ale bywa bardziej „dociekliwy” co do źródła i chce to mieć czarno na białym. Najczęściej proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, pisemna), do tego potwierdzenie przelewu na Twoje konto i wyciąg z konta, na którym widać wpływ; zdarza się też, że dopytują przy uruchomieniu kredytu albo tuż przed podpisaniem umowy. Jeśli pieniądze dopiero mają wpłynąć, mogą poprosić o dokumenty dopiero, gdy będą już na rachunku, bo wtedy da się to łatwo spiąć z historią. A o jaki bank chodzi i czy wkład już masz wpłacony na rachunek do aktu/na konto sprzedającego, czy dopiero będziesz przelewać?
G
Grzegorz_zabezpieczenie
2026-03-22 22:09
"Zwykle bank darowiznę od rodziców traktuje normalnie jako część wkładu, ale bywa bardziej „dociekliwy” co do źródła i chce to mieć czarno na białym. Najczęściej"
Też mam podobne doświadczenie jak pisze Paweł – sama darowizna od rodziców zwykle przechodzi jako wkład bez dramatu, ale bank lubi mieć papier i ślad w historii konta. U mnie temat wypłynął dopiero po wstępnej analizie, jak analityk zobaczył, że zaraz ma wpłynąć większa kwota i poprosił o „udokumentowanie źródła”. Wystarczyła prosta umowa darowizny (normalna kartka, dane, kwota, podpisy), do tego potwierdzenie przelewu i wyciąg z konta, gdzie widać wpływ. Bank bardziej patrzył na to, żeby poszło przelewem od rodziców z ich konta, a nie gotówką czy „od kogoś” bez opisu. Zdarza się też, że proszą o wyciąg z konta rodziców z widocznym przelewem, ale u mnie akurat nie chcieli, tylko mój wyciąg i potwierdzenie transakcji. Jak masz to ogarnięte wcześniej, to potem nie ma nerwów przy końcówce, bo potrafią o to dopytać tuż przed decyzją albo przed uruchomieniem kredytu. A składasz wniosek w jednym banku czy w kilku i masz już konkretną listę dokumentów od analityka?
A
Aneta_wyliczenia
2026-04-03 19:22
"Zwykle bank darowiznę od rodziców traktuje normalnie jako część wkładu, ale bywa bardziej „dociekliwy” co do źródła i chce to mieć czarno na białym. Najczęściej"
Też mam wrażenie, że banki zwykle podchodzą do darowizny od rodziców „jak do wkładu”, ale potrafią dopytać o papierologię bardziej niż przy oszczędnościach, więc to co piszesz ma sens. U mnie (i u znajomych) temat dokumentów najczęściej wypływał już na etapie uzupełniania braków albo tuż przed decyzją/uruchomieniem, kiedy widzą wpływ na koncie i chcą to spiąć w całość. Zazwyczaj kończy się na prostej umowie darowizny + potwierdzeniu przelewu i wyciągu z konta, czasem proszą też, żeby przelew był z konta rodziców na konto wnioskodawcy, bez „pośredników”. Składasz wniosek w konkretnym banku czy przez pośrednika i wiesz już, czy mają w checkliście punkt o darowiźnie?
F
Felicja_umowa
2026-03-22 18:04
U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako część wkładu, ale dopytali o źródło dopiero na etapie kompletowania dokumentów przed decyzją/uruchomieniem, jak zobaczyli większy wpływ na konto. Prosili o prostą umowę darowizny (z kwotą i danymi stron) i potwierdzenie przelewu od rodziców na moje konto, czasem też chcieli wyciąg z rachunku, gdzie widać wpływ. Jeśli darowizna ma wejść “za chwilę”, to raczej i tak będą chcieli to zobaczyć, bo to wchodzi w skład środków na zakup. Składasz wniosek w PL i rodzice przeleją z polskiego konta, czy to będzie przelew z zagranicy?
L
LidiaNadplata
2026-03-23 08:07
U mnie bank traktował darowiznę jak normalny wkład, ale chciał widzieć, że pieniądze faktycznie przyszły na konto i skąd są. Najczęściej proszą o to już po wstępnej analizie, przy kompletowaniu dokumentów do decyzji albo tuż przed uruchomieniem kredytu – zależy od banku i analityka. Zwykle wystarcza umowa darowizny + potwierdzenie przelewu/wyciąg z konta z wpływem, czasem dopytują też o przelew od rodziców (żeby była ciągłość). W jakim banku składasz i czy darowizna ma iść jednym przelewem z konta rodziców?
B
Basia_krotko
2026-03-23 08:11
U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako wkład, ale dopytali o źródło już na etapie „dopieszczenia” dokumentów przed decyzją/tuż po wstępnej analizie. Poprosili o prostą umowę darowizny (z datą i kwotą) i potwierdzenie przelewu na moje konto, czasem też wyciąg z rachunku, żeby było widać wpływ. Jak kasa wpływa „w ostatniej chwili”, to zwykle szybciej o to pytają, bo chcą zamknąć temat wkładu bez niedomówień. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku (różnie to egzekwują)?
M
MarekPorownuje
2026-04-01 08:30
"U mnie bank potraktował darowiznę od rodziców normalnie jako wkład, ale dopytali o źródło już na etapie „dopieszczenia” dokumentów przed decyzją/tuż po wstępnej"
Też mam podobne doświadczenie jak Basia_krotko — darowizna przeszła jako wkład bez „kombinowania”, tylko bank chciał papier na darowiznę i ślad przelewu/wyciąg mniej więcej przy kompletowaniu dokumentów przed decyzją albo chwilę po wstępnej analizie. Składasz wniosek w jednym banku czy w kilku (bo potrafią się różnić w wymaganiach)?
H
Hektor_o_ratach
2026-03-24 09:24
Zwykle bank traktuje darowiznę jako akceptowalne źródło wkładu, tylko częściej chce to „zamknąć na papierze” – najczęściej prosi o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu na Twoje konto (czasem też wyciąg z rachunku z wpływem) na etapie kompletowania dokumentów przed decyzją albo tuż przed uruchomieniem kredytu. Składasz wniosek w jakim banku i czy darowizna pójdzie przelewem z konta rodziców na Twoje (bez gotówki)?
M
Maciek_kalkuluje
2026-03-24 17:55
U mnie bank traktował darowiznę na wkład podobnie jak oszczędności, ale dopytywali o źródło i chcieli to „spiąć” w papierach. Zwykle proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, pisemna) i potwierdzenie przelewu od rodziców na Twoje konto, a czasem też wyciąg z konta, żeby było widać wpływ. Często temat wraca już na etapie decyzji albo tuż przed uruchomieniem kredytu, gdy kompletują dokumenty do wkładu własnego. Jaki to bank i czy wkład ma już leżeć na koncie przed decyzją, czy dopiero przed podpisaniem umowy?
N
Nikodem_krok_po_kroku
2026-04-01 09:32
U mnie bank traktował darowiznę normalnie jako część wkładu, ale zwykle chcieli mieć ślad, że kasa faktycznie przyszła od rodziców, a nie gotówka „znikąd”. Najczęściej proszą o umowę darowizny (czasem wystarczy prosta, podpisana) i potwierdzenie przelewu/wyciąg z konta z wpływem, czasem też oświadczenie rodziców, że to darowizna i nie jest pożyczką. Z dokumentami potrafią wrócić dopiero bliżej decyzji albo przed uruchomieniem kredytu, ale bywa też, że analityk dopytuje od razu, jak tylko widzi brakujące źródło wkładu. To ten sam bank, w którym masz konto, czy środki idą z zewnątrz?