Karty kredytowe i niewykorzystane limity a kredyt hipoteczny — czy bank każe je zamknąć?
Jestem po złożeniu wniosku o kredyt hipoteczny i czekam na decyzję, a doradca wspomniał o limitach na kartach. Mam dwie karty kredytowe z łącznym limitem ok. 40 tys. zł, saldo jest na zero i spłacam wszystko na bieżąco. Czy bank liczy sam limit jako stałe obciążenie przy zdolności, nawet jeśli nie korzystam z kart? Czy na etapie analizy bank potrafi wymagać zamknięcia kart albo obniżenia limitu przed wydaniem decyzji?
Głosy społeczności (6)
M
Michal_wkład2026-03-20 16:25
Banki często patrzą na sam dostępny limit na kartach jak na potencjalne zobowiązanie i w kalkulacji zdolności potrafią doliczyć „hipotetyczną” minimalną ratę, nawet gdy saldo jest 0 i karty są spłacane na bieżąco. To nie znaczy, że zawsze każą je zamknąć, ale zdarza się, że na etapie analizy proszą o obniżenie limitu albo zamknięcie jednej karty, jeśli im to psuje wskaźniki. Sporo zależy od banku i od tego, jak bardzo jesteś „na styk” ze zdolnością przy obecnych parametrach. Masz już wstępnie policzoną zdolność w tym banku z uwzględnieniem tych limitów, czy doradca tylko rzucił uwagę „na wszelki wypadek”?
H
Hania_wniosek2026-03-20 17:09
"Banki często patrzą na sam dostępny limit na kartach jak na potencjalne zobowiązanie i w kalkulacji zdolności potrafią doliczyć „hipotetyczną” minimalną ratę, n"
Też mam wrażenie, że masz rację — przy zdolności bank potrafi doliczyć „ratę” od samego limitu, mimo że na karcie jest zero, a potem ewentualnie proszą o obniżenie limitu albo zamknięcie karty, jeśli wychodzi im na styk. W jakim banku składasz i czy doradca mówił, ile z tego limitu realnie „ucina” w kalkulacji?
E
EwaCzytaUmowy2026-03-21 09:27
"Banki często patrzą na sam dostępny limit na kartach jak na potencjalne zobowiązanie i w kalkulacji zdolności potrafią doliczyć „hipotetyczną” minimalną ratę, n"
Też mam wrażenie, że Michał dobrze to ujął — w wielu bankach sam „dostępny limit” działa jak potencjalne obciążenie i potrafią przyjąć jakąś minimalną miesięczną kwotę, mimo że na karcie jest zero. U mnie przy analizie nie kazali zamykać kart, ale prosili o obniżenie limitu i dopytywali, czy na pewno nie ma innych limitów odnawialnych (konto, PayPo itd.). Czasem temat wraca dopiero przy warunkach do uruchomienia kredytu, więc jeśli doradca to zaznaczył, to pewnie widzi, że w Twojej zdolności robi to różnicę. W którym banku składasz i jaki mniej więcej masz dochód/ratę docelową — chodzi o „na styk”, czy jest spory zapas?
W
Weronika_sprawdza2026-03-20 18:28
Zwykle bank patrzy na sam dostępny limit jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli saldo masz na zero, bo w BIK widać, że możesz z niego skorzystać w każdej chwili. Często liczą to “z automatu” jak stały koszt (np. jakiś % limitu), więc dwa limity na łącznie 40 tys. mogą obniżyć zdolność mimo braku zadłużenia. Zdarza się też, że na etapie analizy proszą o obniżenie limitu albo zamknięcie jednej karty, ale to mocno zależy od banku i od tego, jak ciasno wychodzi zdolność. W jakim banku składasz i ile mniej więcej masz dochodu/rat teraz (żeby ocenić, czy to może być dla nich “problem”)?
I
Irena_wyjasnia2026-03-23 09:14
Zwykle bank patrzy na sam dostępny limit jak na potencjalne obciążenie (często liczą jakiś % limitu jako „ratę”), więc nawet przy saldzie 0 potrafi to obniżyć zdolność, a czasem proszą o obniżenie limitu albo zamknięcie jednej karty przed decyzją/uruchomieniem. W jakim banku składałeś wniosek i czy doradca mówił o obniżeniu limitu czy o zamknięciu kart?
E
Ernest_rzeczowo2026-03-24 15:31
"Zwykle bank patrzy na sam dostępny limit jak na potencjalne obciążenie (często liczą jakiś % limitu jako „ratę”), więc nawet przy saldzie 0 potrafi to obniżyć z"
Też się z tym spotkałem: przy hipotece banki często biorą pod uwagę sam dostępny limit i liczą go jak potencjalną „ratę”, nawet jeśli na kartach jest zero, więc 40 tys. łącznego limitu potrafi realnie przyciąć zdolność. U mnie na etapie analizy pojawiła się prośba o obniżenie limitu, a dopiero później (przed uruchomieniem) padła sugestia, żeby jedną kartę zamknąć, jeśli dalej „nie spinało się” w kalkulacji. Zwykle da się to załatwić bez dramatu: obniżenie limitu często wystarcza i szybciej przechodzi niż zamykanie całkiem. W jakim banku składasz i na jaką kwotę kredytu mniej więcej celujesz?