Premie i prowizje na UoP a kredyt hipoteczny — czy bank uwzględni dochód zmienny?
Planuję w najbliższych miesiącach złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie. Pracuję na umowie o pracę od kilku lat, ale część wynagrodzenia mam zmienną: premie kwartalne i prowizje zależne od wyników. Na konto wpływa stała podstawa, a premie raz są wysokie, raz symboliczne, więc w historii widać duże wahania. Czy banki w praktyce wliczają takie premie/prowizje do dochodu przy liczeniu zdolności i jak zwykle je uśredniają? Z ilu miesięcy najczęściej biorą średnią przy dochodzie zmiennym? Jakich dokumentów najczęściej wymagają, żeby to potwierdzić?
Głosy społeczności (6)
C
Celina_dopytuje2026-03-19 18:56
U mnie bank wliczył premie i prowizje, ale policzyli to ostrożnie: patrzyli na średnią z ostatnich 12 miesięcy (w innym banku chcieli nawet 24) i jak były duże skoki, to i tak przyjęli niższą kwotę niż wychodziło z najlepszych kwartałów. Masz te premie/prowizje wpisane na pasku jako składniki wynagrodzenia i wpływają regularnie na to samo konto?
P
Przemek_refi2026-03-19 22:41
"U mnie bank wliczył premie i prowizje, ale policzyli to ostrożnie: patrzyli na średnią z ostatnich 12 miesięcy (w innym banku chcieli nawet 24) i jak były duże "
Dokładnie tak to zwykle wygląda — banki potrafią uwzględnić premie i prowizje na UoP, tylko liczą je „na chłodno” jako średnią z dłuższego okresu (często 12–24 mies.) i przy dużych wahaniach potrafią uciąć wynik, żeby nie opierać zdolności na najlepszych miesiącach. Dużo pomaga, jeśli te składniki są normalnie wykazane na paskach i w zaświadczeniu od pracodawcy, bo wtedy łatwiej je obronić jako stały element wynagrodzenia, nawet jeśli kwoty skaczą. Jak masz mocno nierówne kwartały, to nastawiałbym się, że i tak przyjmą wariant bardziej zachowawczy niż „średnia z górki”. Masz te premie/prowizje regularnie wyszczególnione w zaświadczeniu o zarobkach od pracodawcy?
K
KingaNaUOP2026-03-20 08:56
Z mojego doświadczenia banki potrafią uwzględniać premie/prowizje na UoP, ale rzadko liczą je 1:1 — częściej biorą średnią z jakiegoś okresu (np. 6–12 miesięcy albo nawet 12–24), a przy dużych wahaniach potrafią je uciąć albo pominąć. Dużo zależy od tego, czy te składniki są regularne i czy na zaświadczeniu od pracodawcy są wyszczególnione jako element wynagrodzenia, a nie jednorazowe „uznaniowe”. U mnie pytali też o historię wpływów z konta i czasem prosili o PIT, żeby zobaczyć, czy zmienna część faktycznie się powtarza. Masz te premie/prowizje wpisane w umowie/regulaminie wynagradzania i od jak dawna realnie wpływają na konto?
O
OlekZdolnosc2026-03-27 09:36
"Z mojego doświadczenia banki potrafią uwzględniać premie/prowizje na UoP, ale rzadko liczą je 1:1 — częściej biorą średnią z jakiegoś okresu (np. 6–12 miesięcy "
Też mam podobne obserwacje jak u KingaNaUOP: premie i prowizje na UoP często przechodzą, ale bank zwykle patrzy na średnią z dłuższego okresu i przy dużych skokach potrafi liczyć je „konserwatywnie” albo wcale. Dużo pomaga, jeśli na paskach i w zaświadczeniu od pracodawcy te składniki są jasno opisane jako regularne i wypłacane od dłuższego czasu, a nie jednorazowe akcje. W praktyce najlepiej działa stabilna historia wpływów i sensowna średnia, a nie pojedynczy dobry kwartał. Masz te premie/prowizje zapisane w umowie/regulaminie i wypłacane w miarę ciągle od co najmniej roku?
P
Pawel_na_chlodno2026-03-21 14:01
W praktyce banki często biorą pod uwagę premie/prowizje na UoP, ale raczej nie w całości i nie „z ostatniego miesiąca”, tylko patrzą na historię i liczą jakąś średnią (czasem po odrzuceniu skrajnych miesięcy). Jak są duże wahania i zdarzały się symboliczne wypłaty, to potrafią to mocno uciąć albo potraktować jako dodatek, a podstawę zostawić jako główny dochód. Dużo zależy też od tego, czy premie/prowizje są regularne i czy na paskach/zaświadczeniu od pracodawcy są opisane jako składniki wynagrodzenia, a nie „uznaniowe jednorazowe”. Masz to wypłacane co miesiąc/kwartał i od ilu miesięcy realnie wpływa na konto?
R
RafalWeryfikuje2026-03-28 09:52
Banki często biorą pod uwagę premie i prowizje na UoP, ale raczej nie „w całości z ostatnich miesięcy”, tylko na podstawie średniej z dłuższego okresu (np. 6–12, czasem 24 mies.) i tego, czy te wpływy są regularne. Przy dużych wahaniach potrafią to uciąć konserwatywnie albo policzyć tylko część, a czasem w ogóle pominąć, jeśli w dokumentach wygląda to jak okazjonalny bonus. Dużo zależy też od tego, jak pracodawca opisze składniki wynagrodzenia w zaświadczeniu i czy na wyciągach widać je jako stały element, a nie „jednorazowa premia”. Masz te premie/prowizje wpisane w umowie/regulaminie wynagradzania i wypłacane na to samo konto co podstawa?