Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-03-18 17:42

Działalność na ryczałcie od kilku miesięcy a kredyt hipoteczny — czy bank policzy dochód?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą na ryczałcie od kilku miesięcy i mam regularne wpływy na konto, bez innych kredytów. Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na zakup mieszkania i nie wiem, czy taki krótki staż na JDG nie przekreśli zdolności. Czy banki liczą dochód przy ryczałcie na podstawie bieżących wpływów i deklaracji, czy zwykle wymagają pełnego roku rozliczeń?

Głosy społeczności (8)

T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-03-18 18:47
Z mojego doświadczenia krótki staż na JDG nie przekreśla kredytu, ale mocno zawęża wybór banków. Przy ryczałcie zwykle i tak patrzą na dokumenty (PIT/zaświadczenia z US/ZUS, ewidencję przychodów) i dopiero z tego wyliczają „dochód” jakimś swoim przelicznikiem, a nie tylko na same wpływy z konta. Część banków potrafi policzyć zdolność już po kilku miesiącach działalności, ale często chcą minimum 6 albo 12 miesięcy, a pełny rok rozliczeń jest po prostu wygodniejszy do oceny. Regularne wpływy i brak innych kredytów to duży plus, tylko mogą dopytywać o branżę, stabilność kontraktów i czy nie było przerw w przychodach. U niektórych znaczenie ma też, czy to pierwsza działalność, czy np. kontynuacja po UoP w tej samej branży. Jak masz wysokie koszty w rzeczywistości, ryczałt czasem „wychodzi” gorzej w kalkulacji banku, bo oni liczą to sztywno od przychodu. Masz już zamknięty choć jeden kwartał z deklaracjami i opłaconym ZUS-em, czy dopiero startujesz?
H
Hektor_o_ratach 2026-03-18 19:11
"Z mojego doświadczenia krótki staż na JDG nie przekreśla kredytu, ale mocno zawęża wybór banków. Przy ryczałcie zwykle i tak patrzą na dokumenty (PIT/zaświadcze"
Teofil ma tu rację – krótki staż na JDG zwykle nie zamyka tematu, ale faktycznie robi się mniej opcji, bo część banków chce dłuższej historii. Przy ryczałcie rzadko przechodzą “same wpływy z konta” jako podstawa, częściej i tak liczą to z papierów (PIT, ewidencja przychodów, potwierdzenia z US/ZUS) według swojego przelicznika, więc regularne przelewy pomagają, ale nie zastępują dokumentów. Z tego co kojarzę, jedne banki potrafią podejść po kilku miesiącach, a inne trzymają się minimum pełnych 12 miesięcy albo nawet rozliczonego roku, więc to zależy od konkretnego banku i branży. Masz już zamknięty jakiś pełny miesiąc/kwartał złożony do US (np. PIT-28 za poprzedni rok albo bieżące rozliczenia) i jakie masz PKD?
B
Bogdan_od_kredytu 2026-03-18 19:27
"Teofil ma tu rację – krótki staż na JDG zwykle nie zamyka tematu, ale faktycznie robi się mniej opcji, bo część banków chce dłuższej historii. Przy ryczałcie rz"
Też mam wrażenie, że przy krótkim stażu na JDG temat się da ograć, tylko wybór banków robi się węższy i trzeba się liczyć z większą „papierologią”. Przy ryczałcie banki zazwyczaj patrzą na dokumenty (PIT/zaliczki, ewidencję przychodów, czasem potwierdzenia przelewów do US/ZUS), a same wpływy z konta częściej są dodatkiem niż podstawą do liczenia dochodu. Pełny rok pomaga, ale przy kilku miesiącach część banków i tak liczy średnią z tego okresu, o ile przychody są stabilne i działalność nie wygląda na sezonową. A masz już złożony PIT-28 za 2025 i ile miesięcy dokładnie prowadzisz firmę?
M
Maciek_kalkuluje 2026-03-18 19:41
"Też mam wrażenie, że przy krótkim stażu na JDG temat się da ograć, tylko wybór banków robi się węższy i trzeba się liczyć z większą „papierologią”. Przy ryczałc"
Brzmi sensownie, że da się to przejść, tylko przy kilku miesiącach na ryczałcie bank pewnie będzie chciał zobaczyć nie tylko wpływy, ale też ewidencję i rozliczenia z ZUS/US, a część banków i tak może upierać się przy dłuższym stażu. Masz już zamknięte minimum 3–6 pełnych miesięcy działalności i płacisz regularnie składki/zaliczki bez opóźnień?
A
Agata_wyjasnienie 2026-03-19 08:26
Przy ryczałcie banki zwykle nie patrzą tylko na same bieżące wpływy, tylko na dokumenty z US/ZUS i historię z konta, a przy krótkim stażu część banków liczy dochód „ostrożniej” albo prosi o dłuższy okres (często 6–12 mies., czasem pełny rok). Ile masz dokładnie miesięcy działalności i w jakiej branży/przy jakim ryczałcie?
L
LidiaNadplata 2026-03-19 10:24
Z mojego doświadczenia banki przy JDG na ryczałcie rzadko patrzą tylko na „bieżące wpływy”, bo dla nich ważniejsze jest, czy dochód da się sensownie policzyć z dokumentów (PIT, ewidencja przychodów, potwierdzenia zapłaty składek/ZUS, czasem historia konta). Przy krótkim stażu część banków w ogóle nie podejmie tematu, a część podejdzie do tego „warunkowo” i policzy zdolność na podstawie kilku ostatnich miesięcy, ale zwykle z ostrożniejszym podejściem niż przy pełnym roku. Pełny rok rozliczeń często pomaga, ale to nie jest zawsze twardy wymóg — dużo zależy od branży, stabilności wpływów i tego, jak wyglądają koszty życia oraz wkład własny. Ile miesięcy dokładnie prowadzisz działalność i czy masz już złożony pierwszy PIT z ryczałtu?
D
Dorota_hipoteka 2026-03-22 07:43
Z mojego doświadczenia banki przy ryczałcie raczej patrzą na staż i dokumenty (PIT/ewidencja + wyciągi), a kilka miesięcy JDG bywa akceptowane tylko w części banków, często chcą min. 6–12 miesięcy historii zamiast „samych wpływów”. Ile dokładnie masz miesięcy działalności i jaki ryczałt (% oraz branża)?
F
Franciszek_koszty 2026-03-24 12:22
Z moich doświadczeń banki przy JDG na ryczałcie często patrzą nie tylko na same wpływy z konta, ale też na dokumenty z US/ZUS i jakiś okres historii — czasem wystarcza kilka miesięcy, a czasem każą poczekać do 12 miesięcy, zależnie od banku i branży. Przy ryczałcie bywa też, że liczą „dochód” według swoich przeliczników z przychodu i stawki ryczałtu, więc same bieżące wpływy nie zawsze wszystko załatwiają. Masz już złożone jakieś deklaracje (PIT-28/zaliczki) i opłacony ZUS przez te miesiące, czy dopiero start i pierwsze rozliczenia przed Tobą?

Najnowsze dyskusje na forum