kredyty-hipoteczne
2026-03-13 18:51
Zmiana pracy i okres próbny przed kredytem hipotecznym – czy bank policzy zdolność?
Głosy społeczności (10)
K
KubaNaB2B
2026-03-13 19:11
Zwykle banki kręcą nosem na okres próbny, ale to nie zawsze oznacza automatyczne „nie” — dużo zależy od banku i od tego, czy masz ciągłość zatrudnienia w tej samej branży i stabilne wpływy. Często proszą wtedy o umowę z informacją, do kiedy trwa próba, a czasem też o potwierdzenie od pracodawcy, że po próbnym planują przedłużyć współpracę. Przy liczeniu zdolności bywa tak, że biorą pod uwagę dochód, ale potrafią podejść bardziej zachowawczo (np. liczyć średnią albo nie uwzględnić premii/dodatków, jeśli są nowe). Masz już podpisaną umowę na czas określony po próbnym, czy na razie tylko sam okres próbny?
S
Sonia_bik_score
2026-03-13 20:13
U mnie bank mocno dopytywał o formę umowy i ciągłość zatrudnienia, więc sam okres próbny nie zawsze od razu przekreśla temat, ale potrafi skomplikować liczenie dochodu. Część banków w trakcie próby liczy zdolność ostrożniej albo bierze pod uwagę tylko to, co już faktycznie wpłynęło na konto, a nie „docelową” pensję. Dużo też zależy, czy masz UoP na czas nieokreślony po okresie próbnym wpisane w umowie/aneksie, czy na razie jest tylko próba i nic więcej. Pomaga, jeśli branża ta sama i masz ciągłość historii wpływów z poprzedniej pracy, bo wtedy łatwiej pokazać, że to nie jest skok w nieznane. Z drugiej strony, przy krótkim stażu u nowego pracodawcy mogą chcieć dodatkowych wyciągów z konta, zaświadczenia od pracodawcy i czasem czekać do zakończenia próby. Zdolność bywa wtedy liczona na podstawie średniej z ostatnich miesięcy albo z tego, co bank uzna za „pewne” dochody, więc wynik może wyjść niższy niż po 3–6 miesiącach. Jaką masz umowę po okresie próbnym (czas określony/nieokreślony) i czy masz już chociaż jeden pełny wpływ wynagrodzenia na konto?
E
Ernest_rzeczowo
2026-03-13 21:35
Banki różnie do tego podchodzą, ale sam okres próbny często jest „minusem” i część banków potrafi wstrzymać decyzję do czasu umowy na czas określony/nieokreślony albo policzyć dochód bardziej zachowawczo. To, że wcześniej miałeś UoP przez lata i w tej samej branży, zwykle pomaga w ocenie stabilności, tylko mogą chcieć dodatkowych papierów: nowa umowa, potwierdzenie wpływów i czasem zaświadczenie od pracodawcy, że po próbnym planują przedłużenie. Zdolność potrafią policzyć z aktualnej pensji, ale zdarza się, że biorą średnią z ostatnich miesięcy albo niższą z dwóch, jeśli wynagrodzenie mocno się zmieniło. Masz już choć jeden pełny wpływ wynagrodzenia na konto u nowego pracodawcy?
R
RafalWeryfikuje
2026-03-14 09:03
U mnie bank mocno dopytywał o to, czy okres próbny już minął, ale zdarza się, że przy tej samej branży i ciągłości zatrudnienia patrzą na historię z poprzedniej UoP i biorą średnią z ostatnich miesięcy. Często proszą też o umowę z nowym pracodawcą i zaświadczenie, czy po próbnym jest przewidziana dalsza umowa na czas nieokreślony albo przynajmniej określony. Zdolność czasem liczą ostrożniej, np. na podstawie podstawy bez premii/dodatków, dopóki nie ma kilku wypłat u nowego. Masz już wypłatę od nowego pracodawcy i jak wygląda umowa po okresie próbnym?
B
Basia_krotko
2026-03-14 10:42
"U mnie bank mocno dopytywał o to, czy okres próbny już minął, ale zdarza się, że przy tej samej branży i ciągłości zatrudnienia patrzą na historię z poprzedniej"
Też mam wrażenie jak pisze Rafał, że dużo zależy od banku i od tego, czy już masz potwierdzenie dalszego zatrudnienia po próbnym — sama umowa i zaświadczenie od pracodawcy potrafią tu zrobić różnicę. Skoro byłeś wcześniej kilka lat na UoP i w tej samej branży, to część banków patrzy na ciągłość i historię wpływów, a nie tylko na ten jeden miesiąc u nowego. Z drugiej strony zdarza się, że w trakcie próbnego liczą zdolność ostrożniej albo biorą średnią z ostatnich miesięcy (z poprzedniej pracy + tego, co już wpłynęło u nowego). Masz już aneks/klauzulę w umowie albo papier od pracodawcy, że po próbnym przechodzisz na czas nieokreślony albo co najmniej na dłuższy okres?
R
Roksana_pomostowe
2026-03-14 09:47
Różnie z tym bywa w zależności od banku, ale zwykle kluczowe jest, czy masz już umowę na czas nieokreślony/określony po próbnym i jak wygląda ciągłość zatrudnienia oraz wpływy na konto. Masz już na piśmie potwierdzenie zatrudnienia i warunków po okresie próbnym (np. aneks/umowa po próbnym) i czy pensja wpływa na konto od nowego pracodawcy?
J
Joanna_punktuje
2026-03-16 09:28
Zależy od banku, ale często patrzą na ciągłość zatrudnienia i branżę, więc przy zmianie w tej samej branży bywa, że akceptują wniosek nawet na próbnym, tylko zdolność mogą policzyć ostrożniej albo poprosić o dodatkowe potwierdzenia (np. wpływy na konto/zaświadczenie). Masz już pierwszy przelew od nowego pracodawcy i czy umowa po próbnym przechodzi na czas nieokreślony/określony?
H
Hektor_o_ratach
2026-03-18 07:25
"Zależy od banku, ale często patrzą na ciągłość zatrudnienia i branżę, więc przy zmianie w tej samej branży bywa, że akceptują wniosek nawet na próbnym, tylko zd"
Potwierdzam z mojego doświadczenia, że przy zmianie pracy w tej samej branży banki często bardziej patrzą na ciągłość historii niż na sam fakt, że jesteś jeszcze na próbnym. U mnie wniosek przeszedł, ale liczyli zdolność trochę „na chłodno” i dopytali o papier od pracodawcy oraz o wpływy na konto, bo na nowej umowie miałem dopiero kilka wypłat. Dużo też zależało od tego, czy poprzednia UoP była bez przerw i czy nowa umowa jest na czas nieokreślony po próbnym. Masz już pierwszą wypłatę u nowego pracodawcy i umowę z zapisem co dalej po okresie próbnym?
A
Anka_od_rat
2026-03-25 18:53
"Potwierdzam z mojego doświadczenia, że przy zmianie pracy w tej samej branży banki często bardziej patrzą na ciągłość historii niż na sam fakt, że jesteś jeszcz"
Też mam podobne obserwacje jak u Ciebie — sama próba nie zamyka tematu, zwłaszcza jak branża ta sama i jest ciągłość zatrudnienia, tylko bank chce więcej „twardych” potwierdzeń. U mnie dopytali o zaświadczenie od pracodawcy z informacją, że umowa będzie przedłużona po próbnym i jakie będą warunki, i wtedy zdolność policzyli raczej ostrożnie (część dodatków/premii pominęli). Jeśli masz już podpisaną umowę dalej niż na próbny albo aneks z wynagrodzeniem, to dużo pomaga w rozmowie z analitykiem. Masz w umowie wpis, że po okresie próbnym wchodzi czas nieokreślony/określony, czy dopiero „zobaczą”?
M
MarekPorownuje
2026-03-19 16:47
Z mojego doświadczenia banki różnie do tego podchodzą, ale sam okres próbny nie zawsze przekreśla wniosek, zwłaszcza jeśli wcześniej miałeś ciągłość na UoP i ta sama branża się zgadza. Często jednak chcą zobaczyć, że umowa jest już na czas nieokreślony albo przynajmniej po próbnym masz podpisaną dalszą część (np. na czas określony). Przy liczeniu zdolności bywa tak, że liczą tylko aktualną podstawę z umowy i potrafią pominąć premie/prowizje, jeśli nie ma historii u nowego pracodawcy. Zdarza się też, że proszą o potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy i informację, czy planują przedłużyć umowę po okresie próbnym. Jeśli wynagrodzenie “trochę się zmieniło”, to bank może oprzeć się na nowej kwocie, ale będzie bardziej ostrożny z elementami zmiennymi. W praktyce dużo zależy od konkretnego banku i od tego, jak wygląda cała reszta wniosku (wkład, raty innych zobowiązań itd.). Masz już podpisaną umowę na dalszy okres po próbnym, czy na razie tylko ten miesiąc próbny?