kredyty-gotowkowe
2026-03-01 08:37
Czy bank uwzględni 800+ i alimenty przy kredycie gotówkowym?
Głosy społeczności (10)
F
Franciszek_koszty
2026-03-01 09:54
Z mojego doświadczenia banki najpewniej policzą Ci pensję, a alimenty często mogą wejść do zdolności, jeśli są regularne i da się je pokazać na wyciągach oraz masz wyrok/ugodę. Przy 800+ bywa różnie: część banków traktuje to jako świadczenie socjalne i nie wlicza wprost do dochodu, a część uwzględnia je ograniczenie albo tylko przy wyliczaniu kosztów utrzymania dzieci. Weryfikacja zwykle idzie przez historię wpływów na konto (np. kilka ostatnich miesięcy) i dokumenty potwierdzające źródło, więc dobrze, że masz to stałe i bez zaległości. W jakim banku chcesz składać wniosek i czy alimenty wpływają przelewem na konto co miesiąc?
T
Teofil_kredyt_gotowkowy
2026-03-01 10:42
"Z mojego doświadczenia banki najpewniej policzą Ci pensję, a alimenty często mogą wejść do zdolności, jeśli są regularne i da się je pokazać na wyciągach oraz m"
Też mam podobne obserwacje jak Franciszek: pensja przechodzi bez dyskusji, a alimenty banki częściej biorą pod uwagę, jeśli wpływają regularnie i da się to podeprzeć wyciągami + wyrokiem albo ugodą. Z 800+ faktycznie jest loteria, bo jedne banki to pomijają, a inne potrafią uwzględnić częściowo, zwłaszcza gdy widać stałe wpływy na konto od dłuższego czasu. Czasem pytają też o to, jak długo alimenty są zasądzone i czy są jakieś ryzyka przerw, więc dobrze mieć porządek w papierach i historii wpływów. A alimenty masz zasądzone na czas określony czy bezterminowo?
M
MarekPorownuje
2026-03-08 11:39
"Też mam podobne obserwacje jak Franciszek: pensja przechodzi bez dyskusji, a alimenty banki częściej biorą pod uwagę, jeśli wpływają regularnie i da się to pode"
Mam podobnie: alimenty przy regularnych wpływach i papierach typu wyrok/ugoda banki częściej doliczają do zdolności, a z 800+ bywa różnie i czasem traktują to bardziej jako „wsparcie na dzieci” niż dochód. Wpływa Ci 800+ i alimenty przelewem co miesiąc na to samo konto, z którego będziesz brać wyciągi?
M
Mikolaj_z_rezerwa
2026-03-01 12:48
"Z mojego doświadczenia banki najpewniej policzą Ci pensję, a alimenty często mogą wejść do zdolności, jeśli są regularne i da się je pokazać na wyciągach oraz m"
Też słyszałem, że z alimentami jest łatwiej, jeśli wpływają co miesiąc na konto i masz podkładkę w papierach, a 800+ zależy od banku i często nie chcą tego liczyć jak normalnego dochodu. Masz alimenty przelewem od dłuższego czasu i wiesz, w jakim banku chcesz składać wniosek?
I
IgaSprawdzaKoszty
2026-03-01 10:11
Z mojego doświadczenia banki do zdolności najpewniej liczą pensję, a alimenty i 800+ czasem uwzględniają, ale zwykle nie w 100% i zależy to od banku oraz tego, czy wpływy są regularne na konto; najczęściej weryfikują to wyciągami z rachunku (np. ostatnie 3–6 miesięcy) i ewentualnie dokumentem o alimentach (wyrok/ugoda) albo potwierdzeniami przelewów. Wpływa Ci to wszystko co miesiąc na jedno konto i masz papiery na alimenty (wyrok/ugoda)?
B
Basia_krotko
2026-03-01 10:22
Z moich doświadczeń (i tego, co ludzie piszą), banki różnie do tego podchodzą: alimenty częściej przechodzą jako regularny wpływ, ale zwykle chcą to zobaczyć na koncie i czasem dopytują o podstawę (np. ugoda/wyrok) albo proszą o oświadczenie. 800+ bywa uwzględniane, ale często bardziej „pomocniczo” i nie każdy bank liczy to wprost do zdolności tak samo jak pensję, bo to świadczenie na dzieci i może się zmieniać wraz z sytuacją rodzinną. Najczęściej weryfikacja i tak kończy się na historii rachunku: czy wpływy są cykliczne, od jak dawna i czy faktycznie co miesiąc wchodzą w podobnej kwocie. Jeśli alimenty wpływają gotówką albo nieregularnie, to potrafią je policzyć dużo ostrożniej albo wcale. Dla kredytu gotówkowego liczy się też, jak bank oceni koszty utrzymania przy dzieciach, więc samo „więcej wpływów” nie zawsze robi taki efekt, jak człowiek zakłada. W praktyce dwa banki potrafią dać dwie zupełnie różne odpowiedzi mimo identycznych papierów. A alimenty masz przelewem co miesiąc od dłuższego czasu, czy zdarzają się przerwy?
R
Rita_konsolidacja
2026-03-01 10:24
U mnie bank bez problemu doliczył alimenty, ale dopiero jak pokazałem wyciągi z konta z regularnymi wpływami (czasem prosili też o wyrok/ugodę), natomiast 800+ jedne banki traktowały jako dodatkowy „plus”, a inne wcale albo tylko częściowo. Na jakie konto wpływa Ci 800+ i alimenty i od ilu miesięcy masz te przelewy regularnie?
L
Leszek_praktyk
2026-03-01 20:34
"U mnie bank bez problemu doliczył alimenty, ale dopiero jak pokazałem wyciągi z konta z regularnymi wpływami (czasem prosili też o wyrok/ugodę), natomiast 800+ "
Dzięki, to brzmi sensownie — z tego co kojarzę, z alimentami bankom najłatwiej, jeśli widać regularne wpływy na wyciągach, a czasem chcą też papier (wyrok albo ugoda), żeby to „umocować”. Z 800+ faktycznie bywa loteria: jedni potraktują jako dodatkowy plus do budżetu, inni pominą albo policzą tylko częściowo, zwłaszcza jeśli patrzą na to jako świadczenie na dzieci, a nie stały dochód. Jeśli oba wpływy idą na konto, na które wpływa też pensja, zwykle weryfikacja jest prostsza. Wpływa Ci 800+ i alimenty na to samo konto co wypłata, i od jak dawna masz te przelewy regularnie?
C
Celina_dopytuje
2026-03-01 10:29
Z mojego doświadczenia banki często biorą pod uwagę alimenty, jeśli są regularne i da się je pokazać w historii wpływów (np. przelewy na konto) albo masz wyrok/ugodę i potwierdzenia wpłat. Z 800+ bywa różnie: część banków liczy je do zdolności, ale zwykle ostrożniej (czasem tylko częściowo albo przy określonych warunkach), bo to świadczenie na dzieci i bank patrzy też na koszty utrzymania rodziny. Najczęściej weryfikacja wygląda tak, że proszą o wyciągi z konta z ostatnich miesięcy, czasem dokument potwierdzający alimenty, a 800+ widać po wpływach z ZUS. Na jaki okres chcesz brać kredyt i czy alimenty wpływają przelewem, czy gotówką?
F
Filip_Refinans
2026-03-01 19:35
Z mojego doświadczenia banki najpewniej policzą Ci do zdolności pensję, a z 800+ bywa różnie: czasem to traktują bardziej jako wsparcie na dzieci i liczą tylko częściowo albo wcale, zależnie od banku i okresu kredytu. Alimenty częściej przechodzą jako dochód, jeśli są regularne i da się je potwierdzić wpływami na konto (czasem pytają też o wyrok/ugodę). Weryfikacja zwykle wygląda prosto: proszą o wyciągi z konta za kilka miesięcy i patrzą na cykliczne przelewy, a przy 800+ widzą wpływ z ZUS/świadczeń. Składasz wniosek w swoim banku (tam gdzie masz konto), czy w kilku naraz?