Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-09-15 14:45

Czy zakupy na raty 0% obniżają zdolność przy kredycie gotówkowym?

Mam kilka zakupów na raty 0%, które łącznie kosztują mnie około 450 zł miesięcznie, a do spłaty zostało jeszcze od 6 do 14 rat. Planuję złożyć wniosek o kredyt gotówkowy i zastanawiam się, jak bank potraktuje te zobowiązania przy liczeniu zdolności. Wszystkie raty spłacam terminowo, ale są widoczne w BIK jako osobne kredyty. Czy bank uwzględni pełną miesięczną sumę rat? Czy liczba takich zobowiązań ma znaczenie?

Głosy społeczności (5)

W
Wojtek_karta 2026-09-15 16:43
U mnie bank policzył pełne 450 zł jako miesięczne obciążenie, mimo że były to raty 0% i wszystko spłacałem terminowo. Liczba osobnych zobowiązań też może mieć znaczenie, więc jeśli możesz, spłać wcześniej te z najmniejszym saldem przed złożeniem wniosku.
I
Irena_wyjasnia 2026-09-15 17:40
"U mnie bank policzył pełne 450 zł jako miesięczne obciążenie, mimo że były to raty 0% i wszystko spłacałem terminowo. Liczba osobnych zobowiązań też może mieć z"
Też spotkałem się z tym, że bank sumuje wszystkie miesięczne raty, nawet jeśli są oprocentowane na 0%, choć dużo zależy od jego wewnętrznych zasad. Wojtek, po wcześniejszej spłacie tych mniejszych zobowiązań zdolność wyraźnie Ci wzrosła?
F
Felicja_umowa 2026-09-15 22:29
"Też spotkałem się z tym, że bank sumuje wszystkie miesięczne raty, nawet jeśli są oprocentowane na 0%, choć dużo zależy od jego wewnętrznych zasad. Wojtek, po w"
Też jestem ciekaw, jak duża była różnica po spłacie tych mniejszych rat. Wojtek, możesz napisać, o ile mniej więcej wzrosła Ci wtedy zdolność?
A
Agata_wyjasnienie 2026-09-15 20:58
Tak, bank zazwyczaj uwzględni te 450 zł jako miesięczne obciążenie, mimo że raty są oprocentowane na 0%. Terminowe spłaty działają na plus w historii BIK, ale kilka aktywnych zobowiązań może obniżyć zdolność i wpłynąć na ocenę ryzyka. Raty, którym zostało tylko kilka miesięcy, część banków może potraktować łagodniej, ale zależy to od ich wewnętrznych zasad. Jeśli możesz spłacić część zakupów przed złożeniem wniosku, miesięczne obciążenie będzie niższe.
J
Joanna_punktuje 2026-09-16 07:52
Bank raczej uwzględni łączną miesięczną kwotę rat, nawet jeśli są oprocentowane na 0%, choć zobowiązania z niewielką liczbą rat do końca czasem traktuje łagodniej. Jakiej kwoty kredytu gotówkowego potrzebujesz i na jaki okres?

Najnowsze dyskusje na forum