Czy wakacje kredytowe mogą utrudnić refinansowanie kredytu konsolidacyjnego?
Prowadzę sprawę klienta, który spłaca kredyt konsolidacyjny i chce przenieść go do innego banku na lepszych warunkach. Kilka miesięcy temu skorzystał jednak z ustawowych wakacji kredytowych, mimo że poza tym raty regulował terminowo. W BIK nie ma opóźnień, ale obecny harmonogram zawiera okres zawieszenia spłaty. Czy bank potraktuje wakacje kredytowe jako sygnał problemów finansowych? Czy warto odczekać kilka miesięcy przed złożeniem wniosku?
Głosy społeczności (3)
A
Adam_podpowiada2026-09-14 19:03
Wakacje kredytowe same w sobie nie muszą oznaczać problemów, ale dużo zależy od polityki konkretnego banku. Do jakiego banku klient chce przenieść kredyt?
P
Piotr_z_banku2026-09-14 19:51
U mnie same ustawowe wakacje kredytowe nie przekreśliły refinansowania, bo bank bardziej patrzył na terminowość spłat i obecną zdolność, choć poprosił o wyjaśnienie przerwy w harmonogramie. Dużo zależy od banku i tego, jak klientowi wychodzi zdolność po wszystkich zobowiązaniach.
O
OlaPraktyczna2026-09-14 20:20
"U mnie same ustawowe wakacje kredytowe nie przekreśliły refinansowania, bo bank bardziej patrzył na terminowość spłat i obecną zdolność, choć poprosił o wyjaśni"
Mam podobne doświadczenia — ustawowe wakacje same w sobie nie są traktowane jak opóźnienie w spłacie. Kluczowe będą aktualna zdolność, historia w BIK i zasady konkretnego banku, choć przerwa w harmonogramie może wymagać krótkiego wyjaśnienia. Czy wiadomo już, do którego banku klient chce przenieść kredyt?