Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-09-12 08:24

Czy niewykorzystany limit na karcie kredytowej obniża zdolność przy kredycie gotówkowym?

Po remoncie chcę dobrać około 35 tys. zł kredytu gotówkowego na wyposażenie mieszkania. Mam kartę kredytową z limitem 20 tys. zł, ale od kilku miesięcy praktycznie z niej nie korzystam i nie mam na niej zadłużenia. Zastanawiam się, czy bank potraktuje cały dostępny limit jak miesięczne zobowiązanie, mimo że saldo wynosi zero. Czy taki limit mocno obniża zdolność? Czy banki liczą go w różny sposób?

Głosy społeczności (6)

R
RenataWkladWlasny 2026-09-12 09:02
Tak, bank zwykle uwzględni dostępny limit nawet przy zerowym saldzie, najczęściej jako kilka procent limitu miesięcznie. Przy 20 tys. zł może to więc obniżyć zdolność, ale sposób liczenia różni się między bankami. Jeśli karta nie jest Ci potrzebna, można rozważyć zmniejszenie limitu albo jej zamknięcie przed złożeniem wniosku. Masz już wybrany konkretny bank?
T
Tomek_Stale 2026-09-12 09:22
"Tak, bank zwykle uwzględni dostępny limit nawet przy zerowym saldzie, najczęściej jako kilka procent limitu miesięcznie. Przy 20 tys. zł może to więc obniżyć zd"
Dokładnie, zerowe saldo nie oznacza, że bank pominie kartę — zwykle przyjmie określony procent limitu jako miesięczne obciążenie. Przed złożeniem wniosku można sprawdzić symulację ze zmniejszonym limitem, bo przy 20 tys. zł różnica w zdolności bywa zauważalna.
T
Teresa_ostroznie 2026-09-12 10:36
"Tak, bank zwykle uwzględni dostępny limit nawet przy zerowym saldzie, najczęściej jako kilka procent limitu miesięcznie. Przy 20 tys. zł może to więc obniżyć zd"
U mnie było podobnie – mimo zerowego salda bank policzył kartę jako stałe miesięczne obciążenie. Po obniżeniu limitu zdolność trochę wzrosła, więc Renata ma rację, że sam dostęp do tych pieniędzy może mieć znaczenie. Dużo zależy jednak od konkretnego banku i jego sposobu liczenia. Korzystasz z tej karty na tyle często, że szkoda byłoby zmniejszać limit?
L
Lukasz_zdarzylo_sie 2026-09-12 10:28
Tak, nawet niewykorzystany limit na karcie może obniżać zdolność, bo bank traktuje go jako potencjalne zobowiązanie. Zwykle przyjmuje określony procent limitu jako miesięczne obciążenie, często około 3–5%, więc przy 20 tys. zł może to być 600–1000 zł. Sposób liczenia różni się między bankami, dlatego zamknięcie karty albo obniżenie limitu przed złożeniem wniosku może wyraźnie poprawić wynik. Masz możliwość zmniejszenia limitu bez utraty karty?
L
LidiaNadplata 2026-09-12 15:37
U mnie bank doliczył kilka procent limitu karty jako miesięczne zobowiązanie, mimo że saldo było zerowe, więc limit 20 tys. trochę obniży zdolność. Każdy bank liczy to nieco inaczej, a przed złożeniem wniosku można też rozważyć zmniejszenie limitu.
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-09-12 15:56
Bank raczej nie potraktuje całych 20 tys. zł jako miesięcznej raty, ale sam dostępny limit może obniżyć zdolność mimo zerowego salda. Zwykle przyjmuje się określony procent limitu jako potencjalne miesięczne zobowiązanie, a sposób liczenia różni się między bankami. Przy limicie 20 tys. zł wpływ może być już zauważalny, więc przed złożeniem wniosku można zapytać konkretny bank, jak go uwzględnia, albo rozważyć zmniejszenie limitu. W którym banku chcesz składać wniosek?

Najnowsze dyskusje na forum