Czy poręczenie kredytu firmowego obniża zdolność przy kredycie gotówkowym?
Od ośmiu lat pracuję w firmie leasingowej na umowie o pracę na czas nieokreślony i zarabiam około 8 500 zł netto miesięcznie. Chcę złożyć wniosek o 70 tys. zł kredytu gotówkowego na remont mieszkania, ale dwa lata temu poręczyłem bratu kredyt firmowy. Do spłaty zostało mu około 110 tys. zł, a raty wynoszą 3 200 zł miesięcznie i dotąd są regulowane terminowo. Nie jestem współkredytobiorcą i nigdy nie płaciłem żadnej raty, jednak zobowiązanie widzę w swoim raporcie BIK jako poręczone. Sam mam tylko leasing samochodu z ratą 1 150 zł oraz niewielki limit w koncie. Jestem na etapie porównywania ofert i chciałbym wiedzieć, czy bank policzy ratę kredytu brata jak moje własne obciążenie. Czy takie poręczenie może realnie obniżyć moją zdolność albo spowodować odrzucenie wniosku o kredyt gotówkowy?
Głosy społeczności (7)
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-09-10 14:52
Tak, samo poręczenie może obniżyć zdolność, bo część banków uwzględnia ratę brata jako Twoje potencjalne zobowiązanie, nawet jeśli wszystko jest spłacane terminowo. Inne banki podchodzą do tego łagodniej, zwłaszcza gdy kredyt od dłuższego czasu nie ma opóźnień. Przy dochodzie 8500 zł netto kredyt na 70 tys. może być realny, ale dużo zależy też od Twoich pozostałych zobowiązań i kosztów utrzymania. Masz obecnie jakieś własne raty, limity na kartach albo debet?
S
SylwiaPyta2026-09-10 15:09
Tak, poręczenie może obniżyć zdolność, bo bank może uwzględnić ratę brata jako Twoje potencjalne zobowiązanie, nawet jeśli spłaca ją terminowo. Dużo zależy od zasad konkretnego banku i zapisów umowy poręczenia.
D
Daniel_dokumenty2026-09-10 15:16
"Tak, poręczenie może obniżyć zdolność, bo bank może uwzględnić ratę brata jako Twoje potencjalne zobowiązanie, nawet jeśli spłaca ją terminowo. Dużo zależy od z"
Zgadza się, choć nie każdy bank policzy pełne 3200 zł — znaczenie ma zakres poręczenia i wewnętrzne zasady oceny zdolności. Masz w umowie określoną maksymalną kwotę odpowiedzialności?
C
Celina_dopytuje2026-09-11 07:53
"Zgadza się, choć nie każdy bank policzy pełne 3200 zł — znaczenie ma zakres poręczenia i wewnętrzne zasady oceny zdolności. Masz w umowie określoną maksymalną k"
Dokładnie, bank może potraktować poręczenie jako potencjalne miesięczne obciążenie, mimo terminowej spłaty przez brata, ale sposób liczenia zależy od zapisów umowy. Czy poręczenie obejmuje całe pozostałe zadłużenie, czy ma określony limit?
B
Basia_krotko2026-09-10 15:38
"Tak, poręczenie może obniżyć zdolność, bo bank może uwzględnić ratę brata jako Twoje potencjalne zobowiązanie, nawet jeśli spłaca ją terminowo. Dużo zależy od z"
Dokładnie, bank może potraktować poręczenie jako obciążenie, choć podejście zależy od jego polityki. Masz może w umowie określony zakres albo limit poręczenia?
B
Beata_tabela2026-09-10 15:58
Miałem podobną sytuację i bank uwzględnił poręczony kredyt przy liczeniu mojej zdolności, mimo że raty były spłacane terminowo. Dużo zależy jednak od konkretnego banku, bo jeden policzył mi całą ratę jako obciążenie, a drugi podszedł do tego łagodniej po pokazaniu historii spłat. Przy racie 3200 zł może to wyraźnie obniżyć zdolność, ale przy 8500 zł netto kredyt na 70 tys. nie musi być z góry skreślony. Poręczenie prawdopodobnie jest widoczne w BIK, więc bank i tak je wychwyci podczas analizy. U mnie pomogły wyciągi potwierdzające, że raty od początku schodziły z konta głównego kredytobiorcy. Znaczenie mają też Twoje pozostałe zobowiązania, limity na kartach, koszty utrzymania i liczba osób w gospodarstwie. Najlepiej porównać wstępną zdolność w kilku bankach, bo różnice potrafią być naprawdę spore. Masz poza tym poręczeniem jakieś raty albo limity kredytowe?
N
NataliaProwizja2026-09-11 08:14
Poręczenie może być uwzględnione przy liczeniu zdolności, choć banki podchodzą do tego różnie. Sprawdzałeś, czy ten kredyt i kwota poręczenia widnieją w Twoim raporcie BIK?