Czy bank zaakceptuje dochód z kontraktu B2B z jednym klientem przy kredycie gotówkowym?
Prowadzę jednoosobową działalność w IT od ponad trzech lat i pracuję praktycznie cały czas na kontraktach B2B. Obecnie mam jednego stałego klienta, software house z Warszawy, a faktury wystawiam co miesiąc na podobną kwotę około 18 tys. zł netto. Rozliczam się ryczałtem, koszty mam niewielkie, ale cztery miesiące temu zmieniłem kontrahenta na nowego. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 80 tys. zł na pięć lat, głównie na wyposażenie mieszkania i zamknięcie kilku mniejszych zobowiązań. Nie mam opóźnień w BIK, ale zastanawiam się, czy bank nie uzna takiego dochodu za mniej stabilny przez to, że pochodzi od jednego klienta. Czy przy działalności B2B bank patrzy bardziej na staż samej firmy, czy na długość obecnego kontraktu? Czy zmiana kontrahenta kilka miesięcy przed wnioskiem może być problemem przy kredycie gotówkowym?
Głosy społeczności (5)
N
Norbert_przyklad2026-08-26 13:13
Bank może na to różnie spojrzeć, bo z jednej strony masz 3 lata działalności i regularne faktury, ale z drugiej zmiana kontrahenta 4 miesiące temu może być dla nich czymś do sprawdzenia. Przy ryczałcie często patrzą nie tylko na wpływy, ale też na historię konta, PIT-y i ciągłość dochodu. Dużo zależy też od kwoty kredytu i tego, czy obecny kontrakt masz podpisany na dłuższy okres. Na jaką kwotę chcesz składać wniosek?
S
Sebastian_Zmienne2026-08-26 17:50
"Bank może na to różnie spojrzeć, bo z jednej strony masz 3 lata działalności i regularne faktury, ale z drugiej zmiana kontrahenta 4 miesiące temu może być dla "
Norbert dobrze zwrócił uwagę na tę zmianę kontrahenta, bo przy B2B bank może chcieć zobaczyć, czy to jest kontynuacja podobnej pracy, czy zupełnie nowa sytuacja. Te 3 lata działalności i równe faktury na pewno wyglądają lepiej niż świeża firma, ale 4 miesiące współpracy z nowym klientem mogą trochę wydłużyć ocenę. Przy ryczałcie pewnie będą patrzeć na PIT, KPiR/ewidencję przychodów, wpływy na konto i może samą umowę z kontrahentem. Na jaką kwotę kredytu chcesz składać wniosek?
L
Laura_wylicza2026-08-28 08:38
"Bank może na to różnie spojrzeć, bo z jednej strony masz 3 lata działalności i regularne faktury, ale z drugiej zmiana kontrahenta 4 miesiące temu może być dla "
Norbert dobrze to ujął, bo sama kwota faktur może wyglądać mocno, ale bank często bardziej interesuje się tym, czy dochód jest przewidywalny i jak długo trwa obecna współpraca. U mnie przy B2B sprawdzali wyciągi z konta firmowego, PIT i KPiR/ewidencję, a przy zmianie klienta pytali też o umowę albo potwierdzenie, że kontrakt jest nadal aktywny. Jeden klient nie przekreśla sprawy, szczególnie w IT, ale te 4 miesiące z nowym kontrahentem mogą sprawić, że jeden bank podejdzie luźno, a inny policzy dochód ostrożniej. Na jaką kwotę kredytu chcesz składać wniosek?
K
Karol_marza2026-08-26 13:27
Bank może zaakceptować taki dochód, ale przy B2B często patrzy nie tylko na staż działalności, lecz też na ciągłość wpływów i zmianę kontrahenta, więc te 4 miesiące u nowego klienta mogą w niektórych bankach być za krótko. Na jaką kwotę kredytu chcesz składać wniosek?
F
Franciszek_koszty2026-08-26 13:36
Bank może zaakceptować taki dochód, ale przy JDG zwykle patrzy nie tylko na wysokość faktur, ale też na ciągłość wpływów, PIT/ewidencję przychodów, ZUS/US i wyciągi z konta. Jeden klient sam w sobie nie musi być problemem, szczególnie w IT, natomiast zmiana kontrahenta 4 miesiące temu może sprawić, że część banków podejdzie ostrożniej i policzy dochód z dłuższego okresu albo poprosi o umowę B2B. Przy ryczałcie banki różnie liczą zdolność, bo nie biorą po prostu 18 tys. netto jako dochodu “na rękę”. Na jaką kwotę i okres chcesz wziąć ten kredyt?