Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-08-20 06:07

Czy bank uwzględni premie kwartalne przy kredycie gotówkowym?

Pracuję w firmie logistycznej jako koordynator zmiany i mam umowę o pracę na czas nieokreślony od ponad dwóch lat. Moja podstawa wynosi 6200 zł brutto, ale od około roku regularnie dostaję premie kwartalne zależne od wyniku magazynu. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 55 tys. zł, głównie na remont mieszkania i spłatę mniejszego zobowiązania. Zastanawiam się, czy bank przy liczeniu zdolności bierze pod uwagę takie premie, jeśli widać je na paskach wynagrodzeń i wpływach na konto. Nie są one wpisane w umowie jako stały składnik pensji, ale praktycznie pojawiają się co kwartał. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że bank uśredniał taki dochód z kilku miesięcy albo całego roku? Czy przy kredycie gotówkowym premia kwartalna może realnie podnieść zdolność, czy bank patrzy głównie na samą podstawę?

Głosy społeczności (8)

F
Filip_Refinans 2026-08-20 07:12
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle nie w pełnej kwocie i dopiero jeśli widać ich regularność na zaświadczeniu od pracodawcy albo wpływach z kilku ostatnich miesięcy. Czy te premie masz wpisane na paskach/zaświadczeniu jako stały element wynagrodzenia, czy bardziej uznaniowo?
L
Leszek_praktyk 2026-08-20 07:18
"Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle nie w pełnej kwocie i dopiero jeśli widać ich regularność na zaświadczeniu od pracodawcy albo wpływach z kilku"
Filip dobrze napisał, u mnie bank doliczył premie, ale wziął średnią z dłuższego okresu i trochę ją obciął, bo nie była gwarantowana jak podstawa. Masz te kwartalne premie normalnie pokazane na paskach albo w zaświadczeniu od pracodawcy?
M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-08-20 07:23
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale raczej nie zakładałbym, że policzy je w całości tak jak stałą podstawę. Często patrzą na historię wpływów z kilku albo kilkunastu miesięcy i uśredniają premie, a czasem biorą tylko część, jeśli są uznaniowe albo zależne od wyników. Przy umowie na czas nieokreślony i regularnych premiach od roku wygląda to sensownie, tylko dużo zależy od konkretnego banku i tego, jak premia jest opisana na zaświadczeniu od pracodawcy. Masz te premie wpisane w regulaminie wynagradzania czy są bardziej „decyzją firmy”?
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-08-20 07:30
U mnie bank brał premie kwartalne pod uwagę, ale liczył je jako średnią z kilku ostatnich wpływów i chciał zaświadczenie od pracodawcy, że są wypłacane regularnie. Masz te premie widoczne na paskach płacowych albo wpływają razem z pensją na konto?
C
Celina_dopytuje 2026-09-01 19:05
"U mnie bank brał premie kwartalne pod uwagę, ale liczył je jako średnią z kilku ostatnich wpływów i chciał zaświadczenie od pracodawcy, że są wypłacane regularn"
U mnie było podobnie jak u Oliwii, bank nie doliczył premii w całości, tylko uśrednił ją z kilku kwartałów i poprosił o zaświadczenie z kadr, że nie była jednorazowa. Masz na paskach osobno rozbitą premię kwartalną, czy jest wrzucana razem z wynagrodzeniem?
W
Wojtek_karta 2026-08-20 07:41
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle nie w pełnej wysokości i dopiero po pokazaniu historii wpływów, np. z 6-12 miesięcy. Dużo zależy też od tego, czy premia jest wpisana w zaświadczeniu od pracodawcy jako regularny składnik wynagrodzenia.
C
Cezary_od_firmy 2026-08-20 17:10
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle patrzy na ich regularność i to, czy widać je na paskach płacowych albo wyciągach z konta. Przy premii zmiennej często biorą średnią z kilku lub kilkunastu miesięcy, a czasem liczą tylko część tej kwoty. Sama umowa na czas nieokreślony i ponad 2 lata stażu działa na plus. Masz te premie wpisane na zaświadczeniu od pracodawcy jako składnik wynagrodzenia?
U
UlaBudzet 2026-08-20 18:04
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle patrzy na ich regularność i to, czy są potwierdzone na paskach, zaświadczeniu o zarobkach albo wpływach na konto. Przy premiach zależnych od wyniku często liczą średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy, a czasem biorą tylko część tej kwoty do dochodu. Sama umowa na czas nieokreślony i ponad 2 lata stażu działają na plus. Masz te premie wpisane na zaświadczeniu od pracodawcy jako stały składnik wynagrodzenia czy raczej jako uznaniowe?

Najnowsze dyskusje na forum