Czy bank refinansuje kredyt konsolidacyjny przy umowie o pracę na czas określony?
Mam kredyt konsolidacyjny, który chciałbym refinansować na korzystniejszych warunkach, ale moja umowa o pracę jest zawarta na czas określony i kończy się za około pięć miesięcy. Zatrudnienie u obecnego pracodawcy trwa ponad dwa lata, a wcześniej umowy były regularnie przedłużane bez przerw. Czy bank przy ocenie wniosku o refinansowanie może potraktować taką sytuację jako podwyższone ryzyko? Interesuje mnie, czy wystarczy zaświadczenie od pracodawcy o zamiarze przedłużenia umowy, czy raczej bank będzie wymagał już podpisanego aneksu lub nowej umowy. Czy taka forma zatrudnienia może istotnie ograniczyć liczbę dostępnych ofert refinansowania?
Głosy społeczności (9)
C
Cyprian_kredyt_na_dom2026-08-09 14:35
Bank może to potraktować jako trochę większe ryzyko, zwłaszcza że umowa kończy się za 5 miesięcy, ale ciągłość zatrudnienia ponad 2 lata i wcześniejsze przedłużenia działają na plus. Dużo zależy też od konkretnego banku, wysokości raty po refinansowaniu i ogólnej zdolności kredytowej. Czasem pomagają dokumenty od pracodawcy, np. informacja o zamiarze przedłużenia umowy. Czy masz już promesę albo jakiekolwiek potwierdzenie od pracodawcy, że umowa będzie kontynuowana?
C
Cezary_od_firmy2026-08-09 14:58
"Bank może to potraktować jako trochę większe ryzyko, zwłaszcza że umowa kończy się za 5 miesięcy, ale ciągłość zatrudnienia ponad 2 lata i wcześniejsze przedłuż"
Też miałem podobnie i faktycznie bank patrzył nie tylko na datę końca umowy, ale też na historię zatrudnienia i wpływy na konto, więc to, co pisze Cyprian, ma sens. U mnie pomogło zaświadczenie od pracodawcy o zamiarze przedłużenia umowy, masz szansę coś takiego dostać?
M
Marcel_wycena2026-08-09 19:11
"Też miałem podobnie i faktycznie bank patrzył nie tylko na datę końca umowy, ale też na historię zatrudnienia i wpływy na konto, więc to, co pisze Cyprian, ma s"
Cezary ma tu rację, sama umowa kończąca się za 5 miesięcy nie musi od razu przekreślać tematu, ale bank może to potraktować ostrożniej. Przy refinansowaniu często liczy się też ciągłość zatrudnienia, regularne wpływy i to, czy wcześniejsze umowy były przedłużane bez przerw. Takie pismo od pracodawcy o planowanym przedłużeniu może pomóc, choć nie każdy bank nada mu taką samą wagę. Masz już informację od pracodawcy, czy kolejna umowa jest realna?
S
Sara_z_rynku2026-08-09 15:27
"Bank może to potraktować jako trochę większe ryzyko, zwłaszcza że umowa kończy się za 5 miesięcy, ale ciągłość zatrudnienia ponad 2 lata i wcześniejsze przedłuż"
Zgadzam się z Cyprianem, sama umowa na czas określony nie przekreśla refinansowania, ale przy końcu za 5 miesięcy bank może mocniej patrzeć na historię przedłużeń i to, czy nowa rata realnie obniży obciążenia. Masz już jakąś informację od pracodawcy, czy będzie kolejna umowa?
I
Ilona_od_kosztow2026-08-09 14:39
Bank może to potraktować jako trochę większe ryzyko, ale z mojego doświadczenia nie przekreśla to sprawy, zwłaszcza jeśli masz ponad 2 lata ciągłości u jednego pracodawcy i wcześniejsze umowy były przedłużane bez przerw. U mnie przy podobnej sytuacji bank poprosił o historię zatrudnienia i czasem o zaświadczenie od pracodawcy, że jest zamiar przedłużenia umowy. Dużo zależy też od wysokości raty po refinansowaniu, scoringu i tego, czy dotychczasowe zobowiązania były spłacane terminowo. Masz możliwość dostać od pracodawcy krótką informację o planowanym przedłużeniu umowy?
U
UlaBudzet2026-08-09 14:51
U mnie bank patrzył na umowę na czas określony trochę ostrożniej, ale pomogło zaświadczenie od pracodawcy, że jest zamiar dalszego zatrudnienia, plus historia wcześniejszych przedłużeń bez przerw. Masz możliwość dostać takie pismo z kadr?
J
Janusz_odsetki2026-08-09 15:30
Bank może potraktować kończącą się umowę jako dodatkowe ryzyko, ale ponad 2 lata ciągłości i wcześniejsze przedłużenia zwykle działają na plus. Masz już jakieś potwierdzenie od pracodawcy, że umowa będzie przedłużona?
B
BartekLiczyRRSO2026-08-10 07:36
Bank może potraktować kończącą się umowę jako dodatkowy element ryzyka, ale nie musi to automatycznie przekreślać refinansowania. Dużo zależy od polityki konkretnego banku, historii wpływów, wysokości rat, BIK-u i tego, czy pracodawca potwierdzi dalszą współpracę albo czy masz już aneks/przedłużenie. Przy ponad dwóch latach ciągłości zatrudnienia i regularnym przedłużaniu umów sytuacja wygląda lepiej niż przy świeżej umowie, ale pięć miesięcy do końca może sprawić, że część banków poprosi o dodatkowe dokumenty. Masz możliwość uzyskać od pracodawcy promesę albo informację, że umowa będzie przedłużona?
O
OlekZdolnosc2026-08-11 10:54
Tak, bank może uznać umowę kończącą się za 5 miesięcy za dodatkowe ryzyko, ale ponad 2 lata ciągłości zatrudnienia i wcześniejsze przedłużenia działają na plus. Dużo zależy od konkretnego banku i dochodów, a masz może już promesę albo informację od pracodawcy, że umowa będzie przedłużona?