Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
leasing-i-faktoring 2026-07-31 10:53

Czy niewykorzystany limit faktoringowy może obniżyć zdolność przy leasingu busa?

Prowadzę firmę usługowo-montażową i mam podpisaną umowę faktoringową z limitem 250 tys. zł, ale od kilku miesięcy praktycznie z niej nie korzystam. Chcę wziąć w leasing busa do ekip, a księgowa zwróciła mi uwagę, że sam dostępny limit może być widoczny w dokumentach finansowych albo w ocenie bankowej. Nie mam zaległości, obroty są stabilne, tylko nie wiem, czy leasingodawca potraktuje taki limit jak potencjalne zadłużenie. W poprzednich wnioskach leasingowych nikt mnie o to szczegółowo nie pytał, ale teraz kwota auta jest wyższa. Czy leasingodawca patrzy na sam limit? Czy znaczenie ma tylko faktyczne wykorzystanie?

Głosy społeczności (10)

G
GosiaBIK 2026-07-31 11:49
Sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie działa tak jak wykorzystany kredyt, więc nie zawsze automatycznie obniża zdolność przy leasingu. Leasingodawca raczej spojrzy na realne zadłużenie, przepływy, historię spłat i to, czy z umowy może szybko powstać zobowiązanie. Może jednak policzyć taki limit ostrożnościowo jako potencjalne obciążenie, zwłaszcza jeśli w dokumentach widać aktywną umowę. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
S
SylwiaPyta 2026-07-31 13:39
"Sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie działa tak jak wykorzystany kredyt, więc nie zawsze automatycznie obniża zdolność przy leasingu. Leasingodawca"
GosiaBIK dobrze to ujęła, sam limit to jeszcze nie dług, więc leasingodawca raczej nie powinien liczyć całych 250 tys. tak, jakby były wykorzystane. Może jednak zapytać o umowę faktoringową, bo patrzy na dostępne źródła finansowania i potencjalne obciążenia, zwłaszcza jeśli limit jest odnawialny i można go szybko uruchomić. Przy stabilnych obrotach i braku zaległości większe znaczenie będą miały faktyczne przepływy oraz to, ile realnie korzystałeś z faktoringu w ostatnich miesiącach. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-07-31 12:25
U mnie przy leasingu auta sam limit faktoringowy nie zablokował decyzji, ale leasingodawca pytał, czy jest aktywnie wykorzystywany i jakie są realne salda. Bardziej patrzyli na bieżące zobowiązania, przepływy i to, czy faktoring nie maskuje problemów z płynnością. Jeśli od kilku miesięcy z tego nie korzystasz, to raczej wygląda lepiej niż sytuacja, gdzie limit jest stale wykorzystany pod korek. Miałem podobny limit w umowie i doradca leasingowy poprosił tylko o potwierdzenie z faktora albo zestawienie wykorzystania. W papierach może to wyjść jako dostępne finansowanie, ale zwykle nie traktują tego tak samo jak kredytu z ratą, tylko sprawdzają ekspozycję i ewentualne cesje na kontrahentach. Dużo zależy od leasingodawcy, bo jedni machną ręką, a inni dopytują o każdą umowę finansową. Ja bym od razu powiedział o limicie, żeby potem nie było wrażenia, że coś zostało ukryte. Masz faktoring z regresem czy pełny?
M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-07-31 14:46
Sam niewykorzystany limit raczej nie działa tak samo jak normalny kredyt z ratą, ale leasingodawca może patrzeć na całą umowę jako potencjalne zobowiązanie albo źródło ryzyka. Dużo zależy od tego, czy faktoring jest z regresem, czy bez regresu, bo przy regresie firma nadal może odpowiadać za niezapłacone faktury. Jeśli od kilku miesięcy z niego nie korzystasz, to dobrze mieć pod ręką zestawienie salda i wykorzystania limitu, żeby było widać, że nie obciąża bieżącej płynności. Leasingodawcy często bardziej interesują się realnymi przepływami, zaległościami w ZUS/US, wynikiem i aktualnymi zobowiązaniami niż samą dostępnością finansowania. Księgowa może mieć rację o tyle, że limit może wyjść w dokumentach albo zapytaniu, ale nie musi automatycznie obniżyć zdolności. Przy stabilnych obrotach i braku zaległości powinno się dać to normalnie wyjaśnić. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
S
Szymon_pytania 2026-07-31 17:41
"Sam niewykorzystany limit raczej nie działa tak samo jak normalny kredyt z ratą, ale leasingodawca może patrzeć na całą umowę jako potencjalne zobowiązanie albo"
Mikołaj dobrze to ujął, bo sam pusty limit zwykle nie obciąża zdolności jak rata kredytu, ale leasingodawca może spojrzeć na umowę faktoringu w kontekście płynności i ewentualnego regresu. Sprawdziłbym, czy w umowie masz regres i czy faktor raportuje limit do BIK/BIG, bo to może zmienić ocenę.
I
IgaSprawdzaKoszty 2026-07-31 16:49
Sam niewykorzystany limit zwykle nie obciąża tak jak realne zadłużenie, ale leasingodawca może go potraktować jako potencjalne zobowiązanie albo zapytać, czy faktoring jest z regresem. Masz w umowie zapis, że możesz w każdej chwili ciągnąć pełne 250 tys., czy limit jest zależny od zaakceptowanych faktur?
I
Igor_analiza 2026-07-31 18:44
Sam niewykorzystany limit raczej nie musi automatycznie obniżać zdolności, ale dużo zależy od tego, jak leasingodawca patrzy na faktoring w analizie. Jedni traktują go bardziej jako narzędzie do finansowania bieżącej sprzedaży, a inni mogą doliczać dostępny limit jako potencjalne zadłużenie albo zobowiązanie warunkowe. Jeśli od kilku miesięcy z niego nie korzystasz, to dobrze byłoby pokazać wyciągi albo zestawienie, że saldo faktoringu jest zerowe lub niskie. Znaczenie może mieć też to, czy faktoring jest z regresem, bo wtedy ryzyko po stronie firmy bywa oceniane inaczej. Przy leasingu busa zwykle mocniej patrzą na wyniki, obroty, historię płatności i aktualne zobowiązania niż na sam pusty limit, ale limit 250 tys. może zwrócić uwagę analityka. Księgowa ma rację, że lepiej to wyjaśnić od razu, żeby nie wyglądało jak ukryte finansowanie. A ten faktoring masz z regresem czy bez regresu?
M
Marcel_wycena 2026-08-03 22:45
Sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie działa jak klasyczne zadłużenie, ale leasingodawca może go uwzględnić przy ocenie płynności i zobowiązań warunkowych, zwłaszcza jeśli limit jest aktywny i widoczny w dokumentach. Masz faktoring pełny czy niepełny, czyli z regresem?
T
Teresa_ostroznie 2026-08-10 16:48
"Sam niewykorzystany limit faktoringowy zwykle nie działa jak klasyczne zadłużenie, ale leasingodawca może go uwzględnić przy ocenie płynności i zobowiązań warun"
Marcel dobrze to ujął, bo sam pusty limit raczej nie powinien być traktowany jak wykorzystany kredyt. Większe znaczenie może mieć to, czy umowa jest aktywna i czy leasingodawca widzi ją jako potencjalne obciążenie płynności. Przy stabilnych obrotach i braku zaległości nie panikowałbym, tylko pokazałbym, że limit nie jest realnie używany. Masz w umowie regres na siebie, czy faktor przejmuje ryzyko niewypłacalności kontrahenta?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-08-04 09:51
Sam niewykorzystany limit raczej nie działa tak samo jak realne zadłużenie, ale leasingodawca może zapytać o umowę faktoringu i sprawdzić, czy są jakieś cesje albo zobowiązania poza bilansem. Dużo zależy od tego, czy faktor raportuje limit do baz i czy w dokumentach widać saldo wykorzystania, czy tylko dostępny limit. Przy stabilnych obrotach i braku zaległości bardziej istotne może być faktyczne obciążenie miesięczne niż sam dostęp do finansowania. Masz faktoring z regresem czy pełny?

Najnowsze dyskusje na forum