Czy kilka zapytań w BIK może utrudnić dostanie kredytu gotówkowego?
W ostatnim miesiącu sprawdzałam oferty kredytu gotówkowego w kilku bankach i część doradców wysyłała zapytania do BIK. Dochód mam stabilny, rat innych kredytów prawie nie ma, ale zastanawiam się, czy sama liczba takich zapytań może pogorszyć ocenę w banku. Czy kilka zapytań kredytowych w krótkim czasie może utrudnić uzyskanie kredytu gotówkowego?
Głosy społeczności (7)
L
Leszek_praktyk2026-07-31 11:13
U mnie kilka zapytań w krótkim czasie nie zablokowało kredytu, ale doradca mówił, że bank może patrzeć na to jako sygnał, że mocno szukasz finansowania. Dużo zależy od tego, czy były to same zapytania ofertowe, czy normalne wnioski kredytowe wpisane w BIK.
T
Tomek_Stale2026-07-31 11:34
Kilka zapytań w krótkim czasie może mieć znaczenie, ale zwykle bank patrzy też na dochód, koszty życia, historię spłat i ogólną zdolność. Dużo zależy od tego, czy były to twarde zapytania kredytowe, czy tylko sprawdzenie ofert. Jeśli poza tym masz stabilny dochód i mało zobowiązań, sama liczba zapytań nie musi od razu przekreślać decyzji. Ile mniej więcej tych zapytań pojawiło się w BIK w ostatnim miesiącu?
H
Hania_wniosek2026-07-31 12:12
"Kilka zapytań w krótkim czasie może mieć znaczenie, ale zwykle bank patrzy też na dochód, koszty życia, historię spłat i ogólną zdolność. Dużo zależy od tego, c"
Tomek dobrze to ujął: same zapytania mogą lekko obniżyć ocenę, ale przy stabilnym dochodzie i małych zobowiązaniach zwykle nie przekreślają kredytu gotówkowego. Bardziej uważałabym, jeśli tych zapytań było dużo i faktycznie były kredytowe, a nie tylko ofertowe.
C
Cezary_od_firmy2026-07-31 11:55
Kilka zapytań w BIK w krótkim czasie może mieć wpływ na ocenę, ale zwykle nie jest to jedyny ani najważniejszy czynnik. Bank patrzy też na dochód, koszty życia, historię spłat, aktualne zobowiązania i to, czy po tych zapytaniach faktycznie pojawiły się nowe kredyty. Jeśli masz stabilny dochód i mało rat, sama liczba zapytań raczej nie musi przekreślać szans, choć przy większej liczbie bank może dopytać, czemu składałaś wnioski w kilku miejscach. Czy te zapytania były po zwykłej symulacji oferty, czy po pełnym wniosku kredytowym?
T
Teofil_kredyt_gotowkowy2026-07-31 12:21
"Kilka zapytań w BIK w krótkim czasie może mieć wpływ na ocenę, ale zwykle nie jest to jedyny ani najważniejszy czynnik. Bank patrzy też na dochód, koszty życia,"
Cezary dobrze to ujął, same zapytania raczej nie przekreślają sprawy, ale mogą trochę obniżyć odbiór wniosku, jeśli jest ich dużo naraz. Bank może wtedy uznać, że ktoś intensywnie szuka finansowania, szczególnie gdy zapytania są z różnych miejsc i w krótkim odstępie czasu. Z drugiej strony, jeśli dochód jest stabilny, raty niskie i nie było opóźnień w spłatach, to nie musi być duży problem. Duże znaczenie ma też to, czy po tych zapytaniach pojawiły się nowe zobowiązania, bo wtedy bank widzi realne obciążenie. Przy kredycie gotówkowym często bardziej liczy się zdolność i historia spłat niż sama liczba sprawdzeń. Ja bym tylko uważał, żeby nie składać kolejnych wniosków „na próbę” w wielu bankach jednocześnie. Ile mniej więcej tych zapytań pojawiło się w ostatnim miesiącu?
F
Fabian_rata_malejaca2026-07-31 13:08
Kilka zapytań w BIK samo w sobie zwykle nie przekreśla kredytu, ale przy wielu wnioskach w krótkim czasie bank może uznać, że aktywnie szukasz finansowania i spojrzeć na to ostrożniej. Czy to były faktyczne wnioski kredytowe, czy tylko wstępne kalkulacje ofert?
P
Pawel_na_chlodno2026-07-31 16:33
Kilka zapytań w krótkim czasie może być dla banku sygnałem, że intensywnie szukasz finansowania, ale przy stabilnym dochodzie i niskich ratach zwykle nie przekreśla to decyzji. Bardziej znaczenie ma chyba to, czy były to zapytania kredytowe, czy tylko sprawdzenie oferty bez twardego wpisu w BIK.