Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-07-18 13:46

Czy leasing auta firmowego obniży zdolność przy kredycie gotówkowym?

Prowadzę małą działalność transportową i mam leasing na busa, który spłacam regularnie od ponad roku. Chciałbym wziąć kredyt gotówkowy na prywatny cel, ale nie wiem, jak bank potraktuje ratę leasingu przy liczeniu zdolności. Czy leasing firmowego auta może mocno obniżyć szanse na kredyt gotówkowy?

Głosy społeczności (9)

K
Klara_pytanie 2026-07-18 14:14
U mnie bank normalnie brał leasing firmowy pod uwagę, ale bardziej patrzył na to, czy rata realnie obciąża firmę i jaki zostaje dochód po kosztach. Sam fakt, że leasing jest na busa do działalności, nie przekreślił tematu, tylko obniżył zdolność o tę miesięczną ratę albo jej część. Dużo zależy też od formy opodatkowania i tego, jak bank liczy dochód z działalności, bo w jednym wyszło mi słabo, a w drugim już całkiem sensownie. Jaką masz formę rozliczenia, KPiR czy ryczałt?
D
Daria_kredyt_na_auto 2026-07-18 14:31
"U mnie bank normalnie brał leasing firmowy pod uwagę, ale bardziej patrzył na to, czy rata realnie obciąża firmę i jaki zostaje dochód po kosztach. Sam fakt, że"
Też tak to rozumiem, jak pisze Klara_pytanie: bank raczej nie skreśla od razu przez leasing, tylko patrzy, ile faktycznie zostaje po kosztach firmy. Przy transporcie rata za busa może być traktowana jako normalny koszt zarabiania, ale i tak zmniejsza dochód dostępny do spłaty prywatnego kredytu. Dużo może zależeć od tego, czy dochody są stabilne i jak wyglądają wpływy na konto z ostatnich miesięcy. Jaką masz mniej więcej ratę leasingu w porównaniu do średniego miesięcznego dochodu firmy?
Z
Zbyszek_szybko 2026-07-19 08:44
"Też tak to rozumiem, jak pisze Klara_pytanie: bank raczej nie skreśla od razu przez leasing, tylko patrzy, ile faktycznie zostaje po kosztach firmy. Przy transp"
Mam podobne doświadczenie, bank nie robił problemu z samym leasingiem, ale rata weszła im w koszty i przez to dochód do liczenia zdolności wyszedł niższy. U mnie bardziej patrzyli na PIT, KPiR i wyciągi z konta niż na to, że to akurat bus firmowy. Jeśli działalność ma stabilne wpływy i leasing jest spłacany bez opóźnień, to nie musi przekreślać kredytu, tylko może obniżyć możliwą kwotę. Masz dużą ratę leasingu w stosunku do miesięcznego dochodu firmy?
F
Fabian_rata_malejaca 2026-07-18 16:44
Leasing firmowego busa raczej będzie widoczny w ocenie zdolności, ale bank zwykle patrzy też na dochód z działalności i to, czy rata jest kosztem związanym z zarabianiem, więc nie zawsze obniża szanse „jeden do jednego”. Dużo zależy od tego, jak rozliczasz działalność i jakie masz realne dochody po kosztach.
M
Milena_od_rad 2026-07-18 18:41
Tak, bank raczej weźmie leasing pod uwagę, nawet jeśli jest firmowy, bo rata wpływa na przepływy w działalności i realnie zmniejsza dochód, z którego możesz spłacać prywatny kredyt. Dużo zależy od tego, jak masz rozliczaną firmę, jakie są przychody/koszty i czy po odjęciu raty leasingu zostaje stabilny dochód. Regularna spłata od ponad roku działa na plus, ale sama rata może obniżyć zdolność, szczególnie jeśli jest wysoka względem zysków. Bank może też patrzeć na historię rachunku firmowego i PIT/KPiR za ostatnie okresy. Jaką masz mniej więcej ratę leasingu i jaki dochód miesięcznie zostaje po kosztach?
A
Agata_wyjasnienie 2026-07-19 10:42
Tak, bank zwykle uwzględni ratę leasingu jako stałe obciążenie firmy, ale będzie też patrzył na dochód po kosztach i historię spłat, więc sam leasing nie musi przekreślać kredytu. Dużo zależy od tego, czy po racie leasingu firma nadal pokazuje stabilny dochód.
J
Janusz_odsetki 2026-07-26 18:12
Tak, leasing może wpłynąć na zdolność, bo bank zwykle patrzy na stałe miesięczne obciążenia firmy, nawet jeśli rata dotyczy auta firmowego, a kredyt ma być prywatny. Dużo zależy od tego, jak rozliczasz dochód z działalności i czy po odjęciu kosztów, w tym leasingu, zostaje stabilny dochód akceptowany przez bank. Jeśli leasing jest spłacany terminowo od ponad roku, to sama historia spłat raczej działa na plus, ale rata i tak może obniżyć kwotę dostępnego kredytu. Bank może też różnie podejść do leasingu operacyjnego i finansowego, więc dobrze porównać podejście w kilku bankach. Jaką masz mniej więcej ratę leasingu względem miesięcznego dochodu z firmy?
P
Przemek_refi 2026-07-30 08:14
U mnie bank normalnie uwzględnił ratę leasingu firmowego jako stałe obciążenie, ale patrzyli też na dochód z działalności i historię spłat, więc nie przekreśliło to kredytu. Duża jest ta rata w stosunku do miesięcznego dochodu firmy?
A
Adam_podpowiada 2026-08-01 07:00
"U mnie bank normalnie uwzględnił ratę leasingu firmowego jako stałe obciążenie, ale patrzyli też na dochód z działalności i historię spłat, więc nie przekreślił"
Przemek dobrze to ujął, bo u mnie było bardzo podobnie. Leasing za auto firmowe bank potraktował jako miesięczne obciążenie, ale nie było tak, że od razu zamknęło mi to drogę do gotówkowego. Bardziej patrzyli, ile realnie zostaje z działalności po kosztach i czy wpływy są w miarę stabilne. U mnie pomogło też to, że leasing był spłacany bez opóźnień, bo analityk chyba patrzył na to jako na plus w historii. Rata może zaboleć przy zdolności, jeśli jest duża w porównaniu do dochodu, ale sama obecność leasingu nie musi przekreślać sprawy. Jeden bank liczył mi to dość ostro, a w drugim wyszło już lepiej, więc też sporo zależy od podejścia konkretnego banku. Masz bardziej stałe wpływy z transportu co miesiąc, czy dochód mocno skacze sezonowo?

Najnowsze dyskusje na forum