Czy leasing auta firmowego obniży zdolność przy kredycie gotówkowym?
Prowadzę małą działalność transportową i mam leasing na busa, który spłacam regularnie od ponad roku. Chciałbym wziąć kredyt gotówkowy na prywatny cel, ale nie wiem, jak bank potraktuje ratę leasingu przy liczeniu zdolności. Czy leasing firmowego auta może mocno obniżyć szanse na kredyt gotówkowy?
Głosy społeczności (3)
K
Klara_pytanie2026-07-18 14:14
U mnie bank normalnie brał leasing firmowy pod uwagę, ale bardziej patrzył na to, czy rata realnie obciąża firmę i jaki zostaje dochód po kosztach. Sam fakt, że leasing jest na busa do działalności, nie przekreślił tematu, tylko obniżył zdolność o tę miesięczną ratę albo jej część. Dużo zależy też od formy opodatkowania i tego, jak bank liczy dochód z działalności, bo w jednym wyszło mi słabo, a w drugim już całkiem sensownie. Jaką masz formę rozliczenia, KPiR czy ryczałt?
D
Daria_kredyt_na_auto2026-07-18 14:31
"U mnie bank normalnie brał leasing firmowy pod uwagę, ale bardziej patrzył na to, czy rata realnie obciąża firmę i jaki zostaje dochód po kosztach. Sam fakt, że"
Też tak to rozumiem, jak pisze Klara_pytanie: bank raczej nie skreśla od razu przez leasing, tylko patrzy, ile faktycznie zostaje po kosztach firmy. Przy transporcie rata za busa może być traktowana jako normalny koszt zarabiania, ale i tak zmniejsza dochód dostępny do spłaty prywatnego kredytu. Dużo może zależeć od tego, czy dochody są stabilne i jak wyglądają wpływy na konto z ostatnich miesięcy. Jaką masz mniej więcej ratę leasingu w porównaniu do średniego miesięcznego dochodu firmy?
F
Fabian_rata_malejaca2026-07-18 16:44
Leasing firmowego busa raczej będzie widoczny w ocenie zdolności, ale bank zwykle patrzy też na dochód z działalności i to, czy rata jest kosztem związanym z zarabianiem, więc nie zawsze obniża szanse „jeden do jednego”. Dużo zależy od tego, jak rozliczasz działalność i jakie masz realne dochody po kosztach.