Czy faktoring eksportowy może utrudnić leasing ciągnika siodłowego?
Prowadzę małą firmę transportową i część faktur za trasy zagraniczne puszczam przez faktoring eksportowy. Teraz chcę złożyć wniosek o leasing ciągnika siodłowego i zastanawiam się, jak leasingodawca potraktuje takie rozliczenia. Na rachunku firmowym widać wpływy od faktora, a nie bezpośrednio od zagranicznych kontrahentów. Czy przy analizie leasingowej może to wyglądać gorzej niż zwykłe płatności od klientów? Czy warto od razu pokazać umowę faktoringową?
Głosy społeczności (4)
R
RafalWeryfikuje2026-07-13 21:38
U mnie faktoring sam w sobie nie był problemem przy leasingu, bardziej patrzyli na to, czy da się jasno pokazać, skąd są te pieniądze i że faktury faktycznie wynikają z normalnej działalności. Też miałem wpływy od faktora zamiast od kontrahentów i leasingodawca poprosił po prostu o umowę faktoringu oraz kilka przykładowych faktur z rozliczeniami. Trochę dłużej trwało wyjaśnianie, ale nie odebrali tego jako czegoś podejrzanego. Ważne było, żeby przychód w dokumentach księgowych zgadzał się z tym, co widać na koncie, bo same przelewy od faktora mogą na pierwszy rzut oka wyglądać mniej czytelnie. U mnie doradca leasingowy od razu zaznaczył, że przy transporcie międzynarodowym to dość częsty temat. Gorzej mogłoby wyglądać, gdyby faktor potrącał duże kwoty albo firma była mocno oparta na zaliczkach bez stabilnych kontrahentów. Jeśli masz porządek w fakturach, JPK/KPiR i wyciągach, to raczej da się to normalnie wytłumaczyć. Masz faktoring pełny czy niepełny?
A
Aneta_wyliczenia2026-07-13 21:56
Sam faktoring eksportowy zwykle nie musi pogarszać oceny, ale leasingodawca może poprosić o umowę faktoringową i zestawienie faktur, żeby zobaczyć, że wpływy od faktora wynikają z realnej sprzedaży, a nie z dodatkowego zadłużania. Masz faktoring pełny czy z regresem?
I
Igor_analiza2026-07-13 22:13
"Sam faktoring eksportowy zwykle nie musi pogarszać oceny, ale leasingodawca może poprosić o umowę faktoringową i zestawienie faktur, żeby zobaczyć, że wpływy od"
Dokładnie, kluczowe będzie pokazanie ciągłości między fakturą za trasę, cesją do faktora i wpływem na konto. Leasing raczej patrzy na realny obrót i powtarzalność zleceń, więc sam fakt, że płaci faktor zamiast kontrahenta, nie musi być problemem, jeśli dokumenty się spinają. Gorzej może wyglądać, gdy faktor potrąca dużo kosztów albo często są korekty, opóźnienia i regresy, bo wtedy analityk może mocniej dopytywać o płynność. Masz już wstępną ofertę leasingu, czy dopiero będziesz składać wniosek?
I
Ilona_od_kosztow2026-07-13 22:36
U mnie leasingodawca nie robił z tego problemu, tylko poprosił o umowę faktoringu i zestawienie faktur, żeby było widać, że wpływy od faktora odpowiadają konkretnym trasom. Bardziej patrzyli na regularność przychodów i zaległości niż na sam fakt, że kasa nie wpada bezpośrednio od kontrahenta.