Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
leasing-i-faktoring 2026-07-11 08:08

Czy cesja faktur do faktora może kolidować z leasingiem maszyn?

Prowadzę firmę produkcyjną i część faktur z większych kontraktów idzie przez faktoring jawny. Teraz chcę wziąć w leasing nową maszynę, która będzie pracowała głównie przy tych samych zleceniach, z których należności są już cedowane na faktora. Zastanawiam się, czy leasingodawca może uznać, że przychody z tej maszyny są w praktyce obciążone na rzecz faktora. Nie chodzi o problem z płynnością, tylko o sam układ zabezpieczeń i przepływów z faktur. Czy leasingodawcy realnie zwracają uwagę na taką cesję? Czy trzeba to opisywać we wniosku?

Głosy społeczności (3)

Z
Zuzia_szczegoly 2026-07-11 10:03
U mnie leasingodawca bardziej patrzył na całość przepływów i umowy, a nie na to, że konkretna maszyna „zarabia” na fakturach cedowanych do faktora. Problem może się pojawić, jeśli w umowie faktoringu są zapisy o przelewie wszystkich obecnych i przyszłych należności od danego kontrahenta, bo wtedy leasing może dopytywać, czy nie ma podwójnych zabezpieczeń albo ograniczeń w dysponowaniu wpływami. W praktyce poprosili mnie o pokazanie umowy faktoringowej i wyciągów, żeby zobaczyć, jak to faktycznie działa. Masz faktoring tylko na wybrane faktury, czy na całe kontrakty/kontrahentów?
K
Kacper_uwaga_na_oplaty 2026-07-11 10:17
"U mnie leasingodawca bardziej patrzył na całość przepływów i umowy, a nie na to, że konkretna maszyna „zarabia” na fakturach cedowanych do faktora. Problem może"
Też miałem podobne odczucie, że leasing bardziej interesował się ogólną zdolnością firmy i tym, czy umowy nie blokują wpływów, niż przypisywaniem przychodu do konkretnej maszyny. U mnie kluczowe było pokazanie, że faktoring dotyczy rozliczania należności, a nie zastawu na samej maszynie czy całym kontrakcie. Z tym zapisem o wszystkich przyszłych należnościach od danego kontrahenta faktycznie bym uważał, bo wtedy leasingodawca może dopytywać, kto realnie kontroluje strumień pieniędzy. Masz faktoring na wybrane faktury, czy na całego odbiorcę/kontrakt?
T
Tymek_limity 2026-07-11 19:05
A masz w umowie faktoringu cesję tylko konkretnych faktur/kontraktów, czy jakieś szersze zapisy o przyszłych należnościach od tych odbiorców? Leasingodawcę raczej bardziej zainteresuje, czy przepływy z tych zleceń realnie trafiają do Ciebie i jak wygląda historia spłat, ale faktycznie może zapytać o obciążenia na należnościach. Dużo zależy też od tego, czy leasing ma być zabezpieczony tylko na maszynie, czy dochodzą dodatkowe zabezpieczenia. Czy faktor ma cesję globalną na odbiorcę, czy każda faktura jest zgłaszana osobno?

Najnowsze dyskusje na forum