Czy opóźnienia odbiorców w płatnościach faktur objętych faktoringiem mogą zaszkodzić przy leasingu?
Prowadzę małą firmę usługową i od kilku miesięcy korzystam z faktoringu jawnego dla kilku większych klientów. Zdarza się, że odbiorcy płacą faktorowi po terminie, choć ja swoje raty i zobowiązania reguluję normalnie. Teraz chcę złożyć wniosek o leasing na używaną maszynę i zastanawiam się, czy leasingodawca patrzy na takie opóźnienia jako problem po mojej stronie. W raportach od faktora widać, które faktury są przeterminowane i na ile dni. Czy takie opóźnienia odbiorców mogą obniżyć ocenę firmy przy leasingu? Czy leasingodawca zwykle pyta wtedy o wyjaśnienia?
Głosy społeczności (4)
L
Lukasz_zdarzylo_sie2026-07-10 10:27
U mnie przy leasingu bardziej patrzyli na to, czy ja nie mam zaległości i jak wygląda przepływ na koncie, a nie na samo to, że odbiorca spóźnił się z płatnością do faktora. Przy faktoringu jawnym leasingodawca może dopytać, bo widzi cesje i raporty, ale jeśli masz potwierdzenie, że swoje zobowiązania regulujesz normalnie, to nie musi być problem. Dobrze mieć pod ręką zestawienie od faktora, gdzie widać, że opóźnienia są po stronie kontrahentów, nie twoje. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-07-10 10:46
"U mnie przy leasingu bardziej patrzyli na to, czy ja nie mam zaległości i jak wygląda przepływ na koncie, a nie na samo to, że odbiorca spóźnił się z płatnością"
Łukasz, właśnie o ten fragment z potwierdzeniami mi chodzi, bo chyba dużo zależy od tego, jak faktor pokazuje takie opóźnienia w raportach. Jeśli widać wyraźnie, że zalegał odbiorca, a nie firma korzystająca z faktoringu, to leasingodawca raczej inaczej na to patrzy niż na własne przeterminowane zobowiązania. Przy leasingu na używaną maszynę mogą też bardziej patrzeć na historię rachunku, obroty i bieżące obciążenia. Masz może w raportach od faktora rozdzielone opóźnienia odbiorców od Twoich ewentualnych zobowiązań wobec faktora?
U
UlaBudzet2026-07-10 11:01
Same opóźnienie odbiorcy w faktoringu nie musi od razu obciążać Ciebie, zwłaszcza jeśli widać, że Ty regulujesz swoje zobowiązania terminowo. Leasingodawca może jednak zapytać, czy faktoring jest z regresem, bo wtedy ryzyko braku zapłaty przez klienta częściowo wraca do Twojej firmy i może wpływać na ocenę płynności. Dobrze mieć pod ręką zestawienie od faktora i wyciągi pokazujące, że opóźnienia są po stronie kontrahentów, a nie Twoich płatności. Masz faktoring pełny czy z regresem?
I
Irena_wyjasnia2026-07-10 14:51
Leasingodawca zwykle bardziej patrzy na Twoją historię płatniczą i obciążenia niż na samo to, że odbiorca spóźnił się z zapłatą do faktora, ale przy faktoringu z regresem mogą dopytać, czy takie opóźnienia nie wracają potem jako zobowiązanie po Twojej stronie. Masz w raportach rozdzielone opóźnienia klientów od Twoich własnych rozliczeń z faktorem?