Czy kilka zapytań kredytowych w BIK może utrudnić refinansowanie kredytu konsolidacyjnego?
Mam klienta, który ma kredyt konsolidacyjny spłacany terminowo od ponad roku, ale w ostatnich dwóch miesiącach składał zapytania w kilku bankach, bo szukał niższej raty. W BIK widać kilka sprawdzeń pod kredyt gotówkowy i konsolidacyjny, chociaż żadnej nowej umowy ostatecznie nie podpisał. Dochód jest stały, rata obecnego kredytu nie jest opóźniona, ale zastanawiam się, jak banki patrzą na takie świeże zapytania przy refinansowaniu. Czy sama liczba zapytań może zablokować wniosek? Czy lepiej odczekać przed kolejną próbą?
Głosy społeczności (3)
T
Teresa_ostroznie2026-07-03 19:48
Kilka świeżych zapytań w BIK może chwilowo pogorszyć odbiór klienta, bo bank widzi intensywne szukanie finansowania, ale jeśli nie doszły nowe zobowiązania, dochód jest stabilny i konsolidacja spłacana terminowo, to zwykle nie przekreśla refinansowania. Bardziej liczy się cała zdolność i polityka konkretnego banku, a ile dokładnie tych zapytań było w ostatnich 30-60 dniach?
M
Monika_z_doswiadczenia2026-07-03 20:02
Z mojego doświadczenia kilka zapytań w BIK samo w sobie nie przekreśla refinansowania, ale potrafi zapalić bankowi lampkę, że klient intensywnie szuka finansowania. Jeśli zapytania były w krótkim czasie i do tego pod gotówkę/konsolidację, część analityków może dopytywać, czy nie było odmów albo czy klient nie próbuje dobrać dodatkowej gotówki. Przy terminowej spłacie od ponad roku i stałym dochodzie zwykle większe znaczenie ma zdolność, historia spłat i aktualne obciążenia niż same sprawdzenia. Miałem podobną sytuację, gdzie po 2-3 miesiącach od serii zapytań bank już patrzył na to dużo spokojniej. Gorzej, gdy widać dużo wniosków naraz i każdy na inną kwotę, bo wtedy wygląda to trochę chaotycznie. Dobrze też rozróżnić, czy były to tylko zapytania ofertowe, czy faktyczne wnioski kredytowe, bo banki różnie to interpretują. A ile dokładnie tych zapytań pojawiło się w BIK w ostatnich dwóch miesiącach?
G
GosiaBIK2026-07-03 22:21
"Z mojego doświadczenia kilka zapytań w BIK samo w sobie nie przekreśla refinansowania, ale potrafi zapalić bankowi lampkę, że klient intensywnie szuka finansowa"
Monika dobrze to ujęła, tylko doprecyzowałbym, że same zapytania zwykle nie są jeszcze traktowane tak samo jak nowe zobowiązania. Bardziej chodzi o kontekst: krótki okres, kilka banków i typ zapytań pod gotówkę albo konsolidację mogą wyglądać tak, jakby klient pilnie szukał dodatkowej gotówki. Przy refinansowaniu terminowo spłacanego kredytu to nie musi być problem nie do przejścia, zwłaszcza jeśli dochód jest stabilny i nie ma opóźnień. Bank może jednak chcieć wyjaśnienia, czy z tych wniosków coś wynikło, czy były odmowy, albo czy klient nie ma równolegle innych zobowiązań niewidocznych jeszcze w raportach. Czasem znaczenie ma też to, czy zapytania są świeże, bo po kilku miesiącach ten efekt zwykle jest mniejszy. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy w BIK nie wiszą jakieś aktywne wnioski albo limity, których klient nie kojarzy. A ile dokładnie było tych zapytań w ostatnich 60 dniach?