Czy bank uwzględni dochód z najmu mieszkania przy kredycie gotówkowym?
Mam klientkę, która pracuje na etacie, ale sporą część miesięcznego dochodu ma też z wynajmu mieszkania zgłoszonego do urzędu skarbowego. Zastanawia się, czy taki dochód może realnie podnieść zdolność przy kredycie gotówkowym, jeśli wpływy z najmu są regularne od ponad roku. Czy banki zwykle biorą pod uwagę dochód z najmu przy takiej decyzji?
Głosy społeczności (2)
D
Daria_kredyt_na_auto2026-07-01 16:42
Z mojego doświadczenia banki potrafią uwzględnić najem przy gotówkowym, ale zwykle patrzą na to bardziej ostrożnie niż na etat. Dużo zależy od banku i od tego, czy dochód jest dobrze udokumentowany: umowa najmu, wpływy na konto, rozliczenie z urzędem, czasem PIT albo ewidencja przy ryczałcie. Jeśli wpływy są regularne od ponad roku, to już jest plus, bo bank widzi, że to nie jest jednorazowa sytuacja. Spotkałem się jednak z tym, że bank nie brał 100% czynszu do zdolności, tylko jakąś część, bo zakładał koszty, przerwy w najmie albo ryzyko zmiany lokatora. Przy kredycie gotówkowym procedura bywa prostsza niż przy hipotecznym, ale i tak analityk może poprosić o dodatkowe dokumenty. Etat klientki będzie pewnie główną podstawą, a najem może podbić zdolność, jeśli wszystko jest czytelne i legalnie rozliczane. Dobrze też sprawdzić kilka banków, bo podejście do najmu potrafi się mocno różnić. A ten najem jest na podstawie umowy długoterminowej czy raczej odnawiany co kilka miesięcy?
L
Laura_wylicza2026-07-01 17:28
Z mojego doświadczenia banki potrafią uwzględnić najem przy gotówkowym, jeśli jest udokumentowany, regularny i rozliczany z US, ale często liczą tylko część tego dochodu albo wymagają umowy najmu i historii wpływów. Czy klientka ma umowę najmu na czas określony czy bezterminowo?