Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-06-27 12:17

Czy kilka zapytań kredytowych w BIK może utrudnić dostanie kredytu gotówkowego?

W ostatnich trzech tygodniach sprawdzałem oferty kredytu gotówkowego w kilku bankach, bo kwoty i raty mocno się różniły. W dwóch miejscach doradca złożył pełny wniosek, a w jednym była tylko wstępna kalkulacja, ale nie mam pewności, co dokładnie trafiło do BIK. Teraz chciałbym złożyć właściwy wniosek na około 45 tys. zł i zastanawiam się, czy bank może uznać, że zbyt często szukam finansowania. Czy liczba zapytań z ostatniego miesiąca ma duże znaczenie przy kredycie gotówkowym? Czy bank odróżnia zapytanie ofertowe od pełnego wniosku?

Głosy społeczności (2)

A
Aneta_wyliczenia 2026-06-27 13:00
Kilka zapytań w krótkim czasie może być dla banku jakimś sygnałem, ale przy kredycie gotówkowym zwykle nie przekreśla sprawy samo w sobie. Dużo zależy od tego, czy były to zapytania ofertowe, czy pełne wnioski kredytowe, bo banki trochę inaczej na to patrzą. Jeśli w dwóch miejscach poszedł pełny wniosek, to pewnie ślad w BIK jest, natomiast jedna kalkulacja mogła w ogóle nie mieć większego znaczenia. Przy kwocie 45 tys. zł ważniejsze mogą być dochody, obecne zobowiązania, historia spłat i scoring niż sam fakt, że porównywałeś oferty. Ja bym też nie składał teraz kolejnych wniosków na ślepo w wielu bankach naraz, tylko sprawdził konkretnie, gdzie masz realną szansę i sensowne warunki. Możesz pobrać raport BIK i zobaczyć, jakie zapytania faktycznie tam wpadły, wtedy nie będziesz zgadywał. Czasem doradcy mówią „sprawdzimy ofertę”, a technicznie idzie już normalne zapytanie kredytowe. Masz teraz jakieś inne kredyty albo limity na karcie?
L
Laura_wylicza 2026-06-27 13:22
Kilka zapytań w krótkim czasie może lekko obniżyć ocenę w BIK, ale zwykle większe znaczenie mają dochody, aktualne zobowiązania i historia spłat; problem robi się głównie wtedy, gdy widać wiele pełnych wniosków albo odmów. Sprawdzałeś w raporcie BIK, czy te dwa banki wpisały zapytania kredytowe, czy tylko monitorujące/ofertowe?

Najnowsze dyskusje na forum