Czy faktoring cichy może wyjść przy wniosku o leasing auta firmowego?
Prowadzę małą firmę usługową i od kilku miesięcy korzystam z faktoringu cichego na część faktur dla stałych kontrahentów. Teraz chcę złożyć wniosek o leasing auta firmowego i zastanawiam się, czy taka forma finansowania może pojawić się w analizie, mimo że odbiorcy faktur nie są informowani o cesji. W dokumentach księgowych widać wpływy od faktora i późniejsze rozliczenia, więc nie wiem, jak leasingodawcy to interpretują w praktyce. Nie mam opóźnień, ale zależy mi na tym, żeby nie było zaskoczenia na etapie decyzji. Czy leasingodawca zwykle pyta o taki faktoring? Czy faktor może przekazać taką informację w standardowej weryfikacji?
Głosy społeczności (2)
T
Teresa_ostroznie2026-06-20 15:32
To może wyjść bardziej z przepływów na rachunku i dokumentów księgowych niż z samej informacji o cesji, bo leasing i tak patrzy na obciążenia oraz regularność wpływów. Masz faktoring widoczny jako zobowiązanie w bilansie albo tylko w rozrachunkach?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-06-20 16:19
Może wyjść, bo leasingodawca patrzy nie tylko na to, czy kontrahent wie o cesji, ale też na przepływy na rachunku, rozrachunki i czasem umowy finansowania. Faktoring cichy sam w sobie nie musi być problemem, o ile firma ma płynność, faktury są normalnie rozliczane i nie wygląda to jak łatanie stałych zatorów. Przy leasingu auta bardziej mogą pytać o stałe zobowiązania i strukturę wpływów, więc lepiej mieć spójne wyjaśnienie, skąd są przelewy od faktora i jak to działa w Twoim przypadku. Składasz wniosek w procedurze uproszczonej czy z pełnymi dokumentami finansowymi?