Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
leasing-i-faktoring 2026-06-20 14:46

Czy faktoring cichy może wyjść przy wniosku o leasing auta firmowego?

Prowadzę małą firmę usługową i od kilku miesięcy korzystam z faktoringu cichego na część faktur dla stałych kontrahentów. Teraz chcę złożyć wniosek o leasing auta firmowego i zastanawiam się, czy taka forma finansowania może pojawić się w analizie, mimo że odbiorcy faktur nie są informowani o cesji. W dokumentach księgowych widać wpływy od faktora i późniejsze rozliczenia, więc nie wiem, jak leasingodawcy to interpretują w praktyce. Nie mam opóźnień, ale zależy mi na tym, żeby nie było zaskoczenia na etapie decyzji. Czy leasingodawca zwykle pyta o taki faktoring? Czy faktor może przekazać taką informację w standardowej weryfikacji?

Głosy społeczności (9)

T
Teresa_ostroznie 2026-06-20 15:32
To może wyjść bardziej z przepływów na rachunku i dokumentów księgowych niż z samej informacji o cesji, bo leasing i tak patrzy na obciążenia oraz regularność wpływów. Masz faktoring widoczny jako zobowiązanie w bilansie albo tylko w rozrachunkach?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-06-20 16:19
Może wyjść, bo leasingodawca patrzy nie tylko na to, czy kontrahent wie o cesji, ale też na przepływy na rachunku, rozrachunki i czasem umowy finansowania. Faktoring cichy sam w sobie nie musi być problemem, o ile firma ma płynność, faktury są normalnie rozliczane i nie wygląda to jak łatanie stałych zatorów. Przy leasingu auta bardziej mogą pytać o stałe zobowiązania i strukturę wpływów, więc lepiej mieć spójne wyjaśnienie, skąd są przelewy od faktora i jak to działa w Twoim przypadku. Składasz wniosek w procedurze uproszczonej czy z pełnymi dokumentami finansowymi?
P
Przemek_refi 2026-06-20 16:24
"Może wyjść, bo leasingodawca patrzy nie tylko na to, czy kontrahent wie o cesji, ale też na przepływy na rachunku, rozrachunki i czasem umowy finansowania. Fakt"
Też mam podobne doświadczenie jak Kasia, u mnie przy leasingu bardziej patrzyli na historię rachunku i regularność wpływów niż na sam fakt, że był faktoring cichy. Jeśli rozliczenia są spójne i nie ma zatorów, to zwykle da się to normalnie wyjaśnić, a masz już wybranego leasingodawcę czy dopiero porównujesz oferty?
M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-06-21 08:59
"Też mam podobne doświadczenie jak Kasia, u mnie przy leasingu bardziej patrzyli na historię rachunku i regularność wpływów niż na sam fakt, że był faktoring cic"
Przemek_refi dobrze to ujął, bo przy leasingu często większe znaczenie ma to, czy przepływy na koncie są logiczne i powtarzalne, niż sama etykieta „faktoring cichy”. Taka forma finansowania może wyjść w analizie, szczególnie jeśli leasingodawca poprosi o wyciągi bankowe, KPiR, zestawienie należności albo umowy finansowania. To, że kontrahenci nie wiedzą o cesji, nie znaczy, że analityk nie zauważy wpływów od faktora i późniejszych rozliczeń. Sama obecność faktoringu raczej nie musi być problemem, jeśli da się pokazać, że to narzędzie do płynności, a nie łatanie stałych opóźnień czy zaległości. Gorzej wyglądałoby, gdyby na rachunku były częste cofki, windykacje, zaległości w ZUS/US albo duża część przychodów była stale „przejadana” przez faktora. Przy składaniu wniosku dobrze mieć pod ręką krótkie wyjaśnienie, które faktury są finansowane i jak wygląda cykl spłat, żeby nie zostawiać miejsca na domysły. Leasingodawcy różnie do tego podchodzą, więc dużo zależy od procedur i kwoty auta. Masz już konkretną firmę leasingową na oku?
U
UlaBudzet 2026-06-21 07:36
U mnie przy leasingu wyszło to bardziej przez wyciągi bankowe niż przez sam fakt cesji, bo analityk pytał, skąd są regularne wpływy od firmy faktoringowej. Nie robili z tego problemu, ale chcieli zobaczyć umowę i jak wygląda rozliczanie faktur, żeby ocenić, czy to nie maskuje zatorów płatniczych. Przy cichym faktoringu kontrahenci faktycznie nie muszą nic wiedzieć, ale leasing i tak patrzy na przepływy w firmie. Masz leasing na uproszczonej procedurze czy będą brać pełne dokumenty finansowe?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-06-21 08:39
"U mnie przy leasingu wyszło to bardziej przez wyciągi bankowe niż przez sam fakt cesji, bo analityk pytał, skąd są regularne wpływy od firmy faktoringowej. Nie "
UlaBudzet dobrze to ujęła, bo u mnie było bardzo podobnie: nikt nie pytał o „cichy” faktoring jako taki, tylko analityk zauważył przelewy od faktora na wyciągu. Poprosili potem o umowę faktoringową i kilka przykładów rozliczonych faktur, żeby zobaczyć, czy to jest stały element finansowania firmy, czy jakaś jednorazowa łata na płynność. Nie miałem wrażenia, że sam faktoring przekreśla leasing, bardziej patrzyli, czy po odjęciu kosztów i zobowiązań firma normalnie zarabia. U mnie pomogło to, że wpływy były regularne, kontrahenci stali, a opóźnienia w płatnościach nie wyglądały dramatycznie. Leasingodawca raczej nie dowie się o cesji od kontrahenta, skoro to faktoring cichy, ale z dokumentów bankowych i księgowych może mu się to po prostu pokazać. Ja bym się więc nastawił, że pytanie może paść i lepiej mieć pod ręką prostą odpowiedź, jak to działa w Twojej firmie. Dużo zależy też od tego, czy faktoring obejmuje większość sprzedaży, czy tylko część faktur. Jak duży procent obrotu idzie u Ciebie przez faktora?
N
Nikodem_krok_po_kroku 2026-06-21 09:56
Może wyjść, bo leasingodawca nie patrzy tylko na to, czy kontrahent wie o cesji, ale też na przepływy na rachunku, zobowiązania i strukturę finansowania firmy. Przy faktoringu cichym sama cesja nie musi być „widoczna” dla odbiorcy faktury, ale wpływy od faktora, rozliczenia prowizji czy spłaty zaliczek mogą zwrócić uwagę analityka. Zwykle większe znaczenie ma to, czy faktoring poprawia płynność i jest regularnie obsługiwany, a nie sam fakt jego istnienia. Jeśli masz umowę faktoringową i historię spłat bez opóźnień, to raczej lepiej mieć to jasno opisane niż liczyć, że nikt nie zapyta. Na jakiej procedurze chcesz składać leasing: uproszczonej czy pełnej?
Z
Zbyszek_szybko 2026-06-27 07:22
Może wyjść, bo leasingodawca patrzy głównie na wyciągi, księgowania i przepływy, a nie tylko na to, czy kontrahent wie o cesji. Sam faktoring cichy raczej nie musi być problemem, jeśli firma ma regularne przychody i nie wygląda to jak łatanie płynności na siłę. Czasem po prostu dopytują, skąd są wpływy od faktora i jak rozliczane są faktury. Masz to księgowane jako zwykły faktoring czy bardziej jako pożyczkę/finansowanie?
D
Daria_kredyt_na_auto 2026-07-02 18:14
Może wyjść, jeśli leasingodawca dokładniej przejrzy wyciągi i rozrachunki, bo przy faktoringu cichym kontrahenci nie wiedzą o cesji, ale księgowo przepływy często zostawiają ślad. Dużo zależy od tego, jak masz to ujęte w księgach i czy firma leasingowa patrzy tylko na wyniki, czy też analizuje źródła wpływów na konto. Sam fakt korzystania z faktoringu nie musi od razu blokować leasingu, bardziej mogą pytać o płynność i poziom zobowiązań. Masz faktoring z regresem czy bez regresu?

Najnowsze dyskusje na forum