Czy bank doliczy premię kwartalną do zdolności przy kredycie gotówkowym?
Mam sprawę klienta, który chce złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 70 tys. zł na 60 miesięcy. Podstawa wynagrodzenia to 5200 zł netto, ale od ponad roku regularnie wpada też premia kwartalna w wysokości od 2500 do 4000 zł. Na paskach wynagrodzeń premie są pokazane osobno, a na konto wpływają razem z pensją za dany miesiąc. Wniosek ma być składany za jakieś dwa tygodnie i zastanawiam się, czy bank spojrzy na taki składnik jako stały dochód. Czy przy kredycie gotówkowym premia kwartalna realnie podnosi zdolność, czy banki zwykle liczą tylko podstawę?
Głosy społeczności (6)
I
Irena_wyjasnia2026-06-15 08:44
Bank może ją doliczyć, ale zwykle nie w pełnej wysokości z ostatniego kwartału, tylko uśredni z kilku lub kilkunastu miesięcy i sprawdzi, czy premia jest regularna oraz potwierdzona na paskach/zaświadczeniu od pracodawcy. Dużo zależy od banku i formy opisania tej premii, więc dobrze sprawdzić, czy pracodawca wpisze ją jako stały składnik zmienny wynagrodzenia.
H
Hektor_o_ratach2026-06-15 10:35
U mnie bank wziął premię kwartalną do wyliczenia, ale liczył ją jako średnią z ostatnich 12 miesięcy i chciał paski oraz wpływy na konto. Dużo zależy od banku i tego, czy premia jest opisana jako regularna czy uznaniowa, a w którym banku klient chce składać wniosek?
P
Pola_ubezpieczenie2026-06-15 20:05
"U mnie bank wziął premię kwartalną do wyliczenia, ale liczył ją jako średnią z ostatnich 12 miesięcy i chciał paski oraz wpływy na konto. Dużo zależy od banku i"
Też spotkałem się z takim podejściem, że bank nie bierze premii „z ostatniego wpływu”, tylko uśrednia ją z 6 albo 12 miesięcy i sprawdza paski plus historię konta. Kluczowe będzie, czy w dokumentach wygląda to na stały składnik wypłacany cyklicznie, czy typowo uznaniowy dodatek, a do którego banku ma iść wniosek?
E
EwaCzytaUmowy2026-06-17 19:26
"U mnie bank wziął premię kwartalną do wyliczenia, ale liczył ją jako średnią z ostatnich 12 miesięcy i chciał paski oraz wpływy na konto. Dużo zależy od banku i"
Też spotkałem się z takim podejściem, że bank brał premię, ale uśredniał ją z dłuższego okresu i sprawdzał, czy faktycznie regularnie wpływa. Kluczowe może być właśnie to, jak jest opisana na pasku — wiadomo już, do którego banku pójdzie wniosek?
M
Michal_wkład2026-06-15 17:50
Bank może ją uwzględnić, ale zwykle nie w pełnej wysokości i dopiero po pokazaniu ciągłości, np. z 12 miesięcy oraz pasków/listy płac, bo premia kwartalna bywa liczona jako średnia albo z obniżonym współczynnikiem. Czy ta premia jest zapisana w umowie albo regulaminie wynagradzania, czy raczej uznaniowa?
I
Iwona_rekomenduje2026-06-27 09:55
Dużo zależy od banku i od tego, jak ta premia wygląda w dokumentach dochodowych. Jeśli wpływa regularnie od ponad roku i jest widoczna na paskach, to część banków może ją uśrednić, ale zwykle patrzą też na powtarzalność i podstawę naliczania. Przy gotówkowym na 70 tys. zł sama podstawa 5200 netto też będzie istotna, więc premia może pomóc, ale nie zawsze zostanie przyjęta w całości. Czy klient ma zaświadczenie od pracodawcy, gdzie premia jest wpisana jako składnik cykliczny?