Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego ze współkredytobiorcą po rozwodzie – czy da się przejąć kredyt samodzielnie?

Mam kredyt konsolidacyjny zaciągnięty jeszcze z byłą żoną, ale po rozwodzie spłacam raty sam i chciałbym przenieść zobowiązanie do innego banku. W umowie nadal jesteśmy oboje jako współkredytobiorcy, a rozdzielność majątkowa została ustalona dopiero po podpisaniu kredytu. Zależy mi na niższej racie, ale nie wiem, czy przy refinansowaniu bank patrzy na obie osoby tak samo jak przy nowym wniosku. Czy bank wymaga zgody byłego współkredytobiorcy? Czy można przenieść kredyt tylko na mnie?

Głosy społeczności (2)

L
Liliana_dopyta 2026-06-05 16:11
U mnie bank potraktował refinansowanie praktycznie jak nowy kredyt, więc liczyli zdolność tej osoby, która miała zostać sama w umowie, ale chcieli też zgodę byłej współkredytobiorczyni na spłatę i zamknięcie starego zobowiązania. Masz już jakiś dokument z podziału majątku albo ustalenie, że kredyt spłacasz tylko Ty?
F
Filip_Refinans 2026-06-05 16:30
"U mnie bank potraktował refinansowanie praktycznie jak nowy kredyt, więc liczyli zdolność tej osoby, która miała zostać sama w umowie, ale chcieli też zgodę był"
To się zgadza, bo przy przeniesieniu kredytu bank i tak będzie badał, czy sam udźwigniesz nowe zobowiązanie, a była żona może być potrzebna formalnie przy zamknięciu starej umowy. Masz w wyroku rozwodowym albo ugodzie zapisane, kto przejmuje spłatę tego kredytu?

Najnowsze dyskusje na forum