Poręczenie kredytu znajomemu a zdolność do kredytu hipotecznego — czy bank widzi to w BIK?
Kilka lat temu poręczyłem znajomemu niewielki kredyt gotówkowy, który jest nadal spłacany terminowo. Sam planuję w 2026 roku złożyć wniosek o kredyt hipoteczny i zastanawiam się, czy takie poręczenie obciąża moją zdolność tak jak normalna rata. Czy bank widzi poręczenie w BIK i bierze je pod uwagę przy liczeniu zdolności?
Głosy społeczności (7)
M
Monika_z_doswiadczenia2026-06-04 14:39
Bank zwykle widzi poręczenie w BIK i może je uwzględnić przy zdolności, choć nie zawsze dokładnie tak samo jak Twoją własną ratę, bo zależy to od polityki konkretnego banku i zapisów umowy. Masz możliwość sprawdzić w raporcie BIK, jak to poręczenie jest tam pokazane?
E
EwaCzytaUmowy2026-06-07 07:24
"Bank zwykle widzi poręczenie w BIK i może je uwzględnić przy zdolności, choć nie zawsze dokładnie tak samo jak Twoją własną ratę, bo zależy to od polityki konkr"
Monika dobrze zwróciła uwagę na raport BIK, bo tam często widać takie zobowiązanie jako poręczone, nawet jeśli rata nie schodzi z Twojego konta. Przy hipotece bank może potraktować to jako potencjalne obciążenie, szczególnie jeśli do końca spłaty zostało jeszcze sporo czasu albo kwota nie jest już taka symboliczna. U mnie doradca od razu pytał nie tylko o własne kredyty, ale też o poręczenia, więc raczej nie liczyłbym, że to przejdzie niezauważone. Wiesz, ile jeszcze zostało do spłaty tego kredytu znajomego?
M
Mikolaj_z_rezerwa2026-06-04 17:20
U mnie bank widział poręczenie w BIK i przy hipotece potraktował je jako potencjalne obciążenie, mimo że kredyt był spłacany bez opóźnień. Dużo zależało od banku i kwoty raty, więc sprawdź jeszcze, ile tego kredytu zostało do spłaty?
P
PatrykRaty2026-06-14 12:39
"U mnie bank widział poręczenie w BIK i przy hipotece potraktował je jako potencjalne obciążenie, mimo że kredyt był spłacany bez opóźnień. Dużo zależało od bank"
Też spotkałem się z tym, że bank widzi poręczenie i może je doliczyć do obciążeń, nawet jeśli wszystko idzie terminowo. Masz jeszcze informację, jaka rata i ile miesięcy zostało do końca tego kredytu?
D
Dorota_hipoteka2026-06-14 13:06
"U mnie bank widział poręczenie w BIK i przy hipotece potraktował je jako potencjalne obciążenie, mimo że kredyt był spłacany bez opóźnień. Dużo zależało od bank"
Mikołaj dobrze to ujął, bo u mnie było podobnie: poręczenie wyszło w BIK i doradca od razu pytał o wysokość raty oraz saldo do spłaty. Sam kredyt był płacony terminowo, ale bank i tak liczył, że w razie czego mogę za niego odpowiadać, więc trochę obniżało to zdolność. Co ciekawe, w jednym banku temat był większym problemem, a w drugim przeszło dużo łagodniej. Ile mniej więcej zostało jeszcze do spłaty z tego poręczonego kredytu?
R
Rita_konsolidacja2026-06-04 22:26
U mnie bank widział poręczenie w BIK i przy hipotece potraktował je jako potencjalne obciążenie, mimo że kredyt był spłacany bez opóźnień. Dużo zależało od banku i kwoty pozostałej do spłaty, a ile jeszcze zostało u znajomego tego kredytu?
J
Julek_podsumuje2026-06-05 08:08
U mnie bank widział poręczenie w BIK i doradca od razu pytał, czy kredyt jest jeszcze aktywny. Mimo że znajomy spłacał wszystko terminowo, część banków liczyła to do obciążeń tak, jakby istniało ryzyko, że rata spadnie na mnie. W jednym banku potraktowali to dość surowo, w innym bardziej patrzyli na historię spłat i kwotę pozostałą do spłaty. Masz możliwość sprawdzić, ile jeszcze zostało do końca tego kredytu?