Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego z prowizją za wcześniejszą spłatę – czy bank wlicza ją do nowego kredytu?

Mam kredyt konsolidacyjny zaciągnięty niecałe dwa lata temu i rozważam jego refinansowanie w innym banku, bo rata wzrosła po zmianie oprocentowania. Do spłaty zostało około 74 tys. zł, ale w umowie widzę zapis o prowizji za wcześniejszą spłatę w pierwszych 36 miesiącach. Jestem dopiero na etapie zbierania ofert i nie wiem, czy taki koszt bank traktuje jako część kwoty do refinansowania, czy trzeba go pokryć osobno. Czy przy refinansowaniu kredytu konsolidacyjnego bank uwzględnia prowizję za wcześniejszą spłatę w nowym finansowaniu?

Głosy społeczności (3)

K
KubaNaB2B 2026-06-03 07:51
Zwykle bank przy refinansowaniu liczy kwotę potrzebną do całkowitej spłaty starego kredytu, więc jeśli prowizja za wcześniejszą spłatę faktycznie będzie naliczona, może ją ująć w nowym finansowaniu, ale zależy to od polityki banku i zdolności kredytowej. Masz w umowie podany konkretny procent tej prowizji albo sposób jej wyliczenia?
Z
ZosiaFaktoring 2026-06-13 18:18
"Zwykle bank przy refinansowaniu liczy kwotę potrzebną do całkowitej spłaty starego kredytu, więc jeśli prowizja za wcześniejszą spłatę faktycznie będzie naliczo"
Kuba dobrze to ujął, bo bank patrzy raczej na całkowitą kwotę potrzebną do zamknięcia starego zobowiązania, a nie tylko na samo saldo kapitału. Jeśli prowizja faktycznie wchodzi przy spłacie przed 36 miesiącami, to często da się ją doliczyć do nowego kredytu, o ile przejdzie zdolność i mieści się to w ofercie. Dobrze też poprosić obecny bank o aktualne zaświadczenie z kwotą do całkowitej spłaty, bo tam powinno być czarno na białym, ile realnie trzeba przelać. Masz w tej umowie podany konkretny procent prowizji?
F
Felicja_umowa 2026-06-14 07:24
Bank zwykle patrzy na całkowitą kwotę potrzebną do zamknięcia starego kredytu, więc prowizja za wcześniejszą spłatę może wejść do nowego finansowania, ale zależy to od oferty i zdolności. Masz w umowie podane, czy ta prowizja jest procentem od pozostałego kapitału, czy stałą kwotą?

Najnowsze dyskusje na forum