Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-06-02 11:36

Cofnięta zgoda w BIK po spłaconym kredycie a zdolność do hipoteki — czy bank widzi historię?

Kilka lat temu spłaciłem kredyt gotówkowy bez opóźnień i po zamknięciu zobowiązania cofnąłem zgodę na dalsze przetwarzanie danych w BIK. Teraz myślę o kredycie hipotecznym i zastanawiam się, czy taka historia nadal ma jakiekolwiek znaczenie przy ocenie zdolności. W raporcie BIK nie widzę już tego kredytu w aktywnych zobowiązaniach, ale nie wiem, jak bank podchodzi do braku starszej pozytywnej historii. Czy bank będzie widział ten spłacony kredyt? Czy brak tej historii może pogorszyć scoring przy hipotece?

Głosy społeczności (3)

N
Nikodem_krok_po_kroku 2026-06-02 13:14
Bank zwykle widzi to, co jest aktualnie w BIK i co może być przetwarzane, więc jeśli zgoda została cofnięta po terminowej spłacie, ta pozytywna historia może już nie pracować na Twoją korzyść. Brak takiego starego kredytu raczej nie jest minusem sam w sobie, ale przy hipotece bank będzie patrzył szerzej: dochody, wkład własny, obecne zobowiązania i ogólny scoring. Jeśli nie masz teraz żadnej historii kredytowej, ocena może być trochę mniej „czytelna” dla banku, choć to nie oznacza automatycznie problemu. Masz obecnie jakieś aktywne produkty kredytowe, np. kartę, limit albo raty?
L
Liliana_dopyta 2026-06-02 13:22
"Bank zwykle widzi to, co jest aktualnie w BIK i co może być przetwarzane, więc jeśli zgoda została cofnięta po terminowej spłacie, ta pozytywna historia może ju"
Nikodem dobrze to ujął, u mnie było podobnie przy rozmowach o hipotece. Bank bardziej patrzył na aktualne dochody, wkład własny i obecne zobowiązania, a brak starego, spłaconego kredytu nie wyszedł jako problem. Jedyne, co doradca mi mówił, to że taka pozytywna historia mogłaby trochę pomóc, gdyby była widoczna, ale jej brak nie przekreśla tematu. Masz teraz jakieś aktywne produkty w BIK, np. kartę albo limit?
T
Teresa_ostroznie 2026-06-02 13:41
Bank zwykle nie zobaczy spłaconego kredytu w BIK, jeśli po zamknięciu cofnąłeś zgodę i nie było opóźnień, więc ta pozytywna historia raczej nie pomoże przy hipotece. Bardziej będzie liczył się obecny dochód, wkład własny, koszty życia i aktualne zobowiązania, ale masz teraz w BIK jakąkolwiek inną pozytywną historię?

Najnowsze dyskusje na forum