Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-05-29 16:03

Czy bank zaakceptuje wynagrodzenie w euro przy kredycie gotówkowym?

Pracuję w polskiej firmie, ale część wynagrodzenia mam wypłacaną w euro, bo obsługuję zagraniczne projekty i taki zapis mam w umowie. Chciałabym złożyć wniosek o kredyt gotówkowy, tylko nie wiem, czy bank przeliczy taki dochód normalnie do zdolności, czy podejdzie do niego ostrożniej. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że pensja w walucie obcej była brana pod uwagę przy kredycie gotówkowym?

Głosy społeczności (6)

L
Laura_wylicza 2026-05-29 17:10
Bank zwykle może taki dochód uwzględnić, ale często przelicza euro po własnym, ostrożniejszym kursie i może przyjąć tylko część wpływów, jeśli uzna je za mniej stabilne. Dużo zależy od tego, czy ta część wynagrodzenia w euro jest stała i wpisana w umowę, czy raczej zmienna jako dodatek za projekty. Przy kredycie gotówkowym podejście bywa trochę luźniejsze niż przy hipotecznym, ale i tak mogą poprosić o umowę, zaświadczenie o zarobkach i historię wpływów na konto. Masz tę kwotę w euro wypłacaną regularnie co miesiąc?
A
Agata_wyjasnienie 2026-05-29 17:20
Bank zwykle może uwzględnić taki dochód, ale często przelicza go po swoim kursie i może przyjąć pewien bufor albo tylko część kwoty, zwłaszcza jeśli wpływy w euro są zmienne. Masz tę część wynagrodzenia wpisaną jako stały składnik w umowie czy raczej jako dodatek/prowizję?
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-05-29 17:31
"Bank zwykle może uwzględnić taki dochód, ale często przelicza go po swoim kursie i może przyjąć pewien bufor albo tylko część kwoty, zwłaszcza jeśli wpływy w eu"
Zgadzam się z Agatą, dużo zależy od tego, czy te euro jest stałą częścią pensji widoczną w umowie i na wpływach, bo wtedy bank ma łatwiejszą podstawę do przeliczenia tego do zdolności. Dopytałabym jeszcze w banku, czy liczą średnią z wpływów z kilku miesięcy, czy biorą kwotę z umowy.
L
Liliana_dopyta 2026-05-29 17:54
Bank zwykle może uwzględnić taki dochód, ale przeliczy go na złotówki po swoim kursie i może przyjąć jakiś bufor na wahania waluty, więc zdolność wyjdzie trochę ostrożniej niż przy pensji w PLN. Masz tę część w euro wpisaną na stałe w umowie i regularnie wpływa na konto?
B
Beata_tabela 2026-05-29 20:12
U mnie bank brał dochód w euro pod uwagę przy gotówkowym, ale przeliczył go po swoim kursie i chyba trochę ostrożniej niż zwykłą pensję w złotówkach. Chcieli też zobaczyć umowę i wpływy na konto za kilka miesięcy, żeby było jasne, że to stały element wynagrodzenia, a nie premia raz na jakiś czas. Największe znaczenie miało to, czy ta część w euro była wpisana w umowie jako regularna. Masz te przelewy w euro co miesiąc na konto, czy różnie to wygląda?
D
DawidOdHipoteki 2026-05-30 07:35
Bank może taki dochód uwzględnić, ale dużo zależy od konkretnego banku i od tego, jak jest to opisane w umowie oraz na paskach wynagrodzeń. Jeśli część pensji w euro jest stała i regularnie wpływa na konto, to zwykle wygląda to lepiej niż premie czy dodatki wypłacane uznaniowo. Bank i tak przeliczy euro na złotówki, ale może przyjąć trochę ostrożniejszy kurs albo policzyć dochód z pewnym buforem na wahania waluty. U mnie znajomy miał podobnie przy kredycie gotówkowym i bank poprosił go po prostu o umowę, zaświadczenie od pracodawcy oraz historię wpływów na konto. Problem może się pojawić, jeśli ta część w euro nie jest gwarantowana albo zależy od projektów, bo wtedy mogą ją potraktować jako mniej pewny składnik. Dobrze też sprawdzić, czy rata kredytu ma być w złotówkach, bo wtedy bank patrzy na ryzyko kursowe po swojej stronie oceny zdolności. Masz tę część w euro wpisaną jako stały składnik wynagrodzenia czy bardziej jako dodatek projektowy?

Najnowsze dyskusje na forum