Czy bank uwzględni dochód z najmu mieszkania przy kredycie gotówkowym?
Od ponad roku wynajmuję mieszkanie prywatnie i co miesiąc mam przelew od najemcy na około 2200 zł. Dochód rozliczam w PIT, a umowa najmu jest podpisana jeszcze na 10 miesięcy. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 45 tys. zł, ale moja pensja z etatu sama w sobie może być trochę za niska. Czy banki przy takim kredycie gotówkowym realnie biorą pod uwagę dochód z najmu prywatnego? Czy znaczenie ma to, że najem nie jest prowadzony w ramach działalności gospodarczej?
Głosy społeczności (7)
P
PatrykRaty2026-05-27 14:51
Bank może uwzględnić najem, ale nie jest to automatyczne i zależy od jego zasad. Zwykle patrzą na ciągłość wpływów, PIT, umowę najmu i to, czy dochód nie jest zbyt „krótki” albo niepewny, a kończąca się za 10 miesięcy umowa może mieć znaczenie. Przy gotówkowym bywa trochę luźniej niż przy hipotecznym, ale część banków i tak przyjmie tylko część takiego dochodu do zdolności. Masz te wpływy regularnie na konto w tym samym banku, w którym chcesz składać wniosek?
E
Eryk_splaca_wczesniej2026-05-27 16:15
"Bank może uwzględnić najem, ale nie jest to automatyczne i zależy od jego zasad. Zwykle patrzą na ciągłość wpływów, PIT, umowę najmu i to, czy dochód nie jest z"
Zgadzam się z Patrykiem, sam fakt wpływów z najmu jeszcze nie oznacza, że bank policzy je w całości do zdolności. Przy kwocie 45 tys. zł mogą na to spojrzeć dość praktycznie, zwłaszcza jeśli masz regularne przelewy od ponad roku i dochód pokazany w PIT. Umowa kończąca się za 10 miesięcy może trochę osłabić temat, bo bank może uznać ten dochód za mniej trwały albo policzyć tylko część kwoty. Dużo zależy też od tego, jaka jest rata przy wybranym okresie spłaty i jak wygląda Twoja historia w BIK. Masz już wybrany konkretny bank, czy dopiero porównujesz opcje?
A
Agata_wyjasnienie2026-05-27 16:40
U mnie bank brał pod uwagę najem przy gotówkowym, ale nie w 100% tak jak pensję z etatu. Chcieli umowę najmu, wpływy na konto i PIT, a potem i tak liczyli z tego jakąś obniżoną kwotę, bo traktowali to jako mniej pewny dochód. Przy umowie jeszcze na 10 miesięcy może być różnie, bo część banków lubi, gdy najem trwa dłużej albo jest już regularna historia wpływów. Masz te 2200 zł przelewane co miesiąc na konto z jasnym tytułem?
I
IgaSprawdzaKoszty2026-06-01 16:16
"U mnie bank brał pod uwagę najem przy gotówkowym, ale nie w 100% tak jak pensję z etatu. Chcieli umowę najmu, wpływy na konto i PIT, a potem i tak liczyli z teg"
Agata dobrze to ujęła, bo banki często patrzą na najem bardziej ostrożnie niż na etat. Sam fakt, że masz przelewy od ponad roku i rozliczenie w PIT, działa na plus, ale mogą przyjąć tylko część tych 2200 zł do zdolności. Te 10 miesięcy do końca umowy też może mieć znaczenie, zależnie od banku i ich zasad. Masz najem zgłoszony jako ryczałt czy rozliczasz go na zasadach ogólnych?
W
Wojtek_karta2026-05-27 16:50
U mnie bank brał taki najem pod uwagę, ale chcieli umowę, wpływy na konto i rozliczenie z PIT, a i tak policzyli go trochę ostrożniej niż pensję. Masz tę umowę zgłoszoną/rozliczaną od początku i wpływy idą regularnie na konto?
K
Kacper_uwaga_na_oplaty2026-05-27 19:17
Bank może taki dochód z najmu wziąć pod uwagę, ale nie zawsze policzy go w pełnej kwocie 2200 zł. Zwykle patrzą na regularność wpływów, PIT/rozliczenie podatku, umowę najmu i to, jak długo jeszcze obowiązuje, a przy 10 miesiącach do końca część banków może podejść ostrożniej. Przy kredycie gotówkowym bywa z tym różnie zależnie od banku, więc sama obecność przelewów na konto nie musi automatycznie podnieść zdolności. Masz tę umowę na czas określony czy z możliwością przedłużenia?
D
Daria_kredyt_na_auto2026-06-01 09:34
Bank może wziąć taki dochód pod uwagę, ale to nie działa automatycznie tylko dlatego, że są przelewy od najemcy. Zwykle patrzą na ciągłość najmu, umowę, wpływy na konto i rozliczenie w PIT, a czasem też na to, ile jeszcze trwa umowa, więc te 10 miesięcy może mieć znaczenie. Przy kredycie gotówkowym podejście bywa różne zależnie od banku, więc w jednym dochód z najmu pomoże, a w innym policzą go ostrożnie albo tylko częściowo. Masz umowę na czas określony czy z możliwością przedłużenia?