Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe

Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego po zmianie pracodawcy – czy bank wymaga pełnych 3 miesięcy zatrudnienia?

Czy bank może rozpatrzyć wniosek o refinansowanie kredytu konsolidacyjnego, jeżeli niedawno zmieniłam pracodawcę, ale zachowałam ten sam rodzaj umowy o pracę? Obecna umowa jest na czas nieokreślony, jednak trwa dopiero od dwóch miesięcy. W poprzedniej firmie pracowałam kilka lat i nie miałam przerwy między zatrudnieniami. Czy w takiej sytuacji bank traktuje dochód jako ciągły, czy wymaga pełnych trzech lub sześciu miesięcy wpływów od nowego pracodawcy?

Głosy społeczności (9)

N
Norbert_przyklad 2026-05-22 16:42
To raczej nie działa tak, że każdy bank automatycznie wymaga pełnych 3 miesięcy u nowego pracodawcy. Przy umowie na czas nieokreślony i braku przerwy w zatrudnieniu część banków może potraktować dochód bardziej elastycznie, zwłaszcza jeśli poprzednia praca trwała kilka lat. Ale nie zakładałbym też, że dochód zawsze zostanie uznany jako w pełni ciągły, bo banki mają różne procedury i scoring. Czasem znaczenie ma też to, czy stanowisko i branża są podobne, a także czy wynagrodzenie wpływa już regularnie na konto. Może się zdarzyć, że jeden bank przyjmie 2 miesiące, a inny poprosi o trzeci wpływ albo zaświadczenie od pracodawcy. Przy refinansowaniu konsolidacji mogą też patrzeć mocniej na historię spłat obecnego kredytu i ogólne obciążenia. Jeśli nie było przerwy między umowami, to jest to zdecydowanie argument na plus, tylko nie zawsze przesądza sprawę. Czy wynagrodzenie w nowej pracy jest podobne do poprzedniego, czy wyraźnie się zmieniło?
R
Rita_konsolidacja 2026-05-22 17:04
Bank może to rozpatrzyć, bo przy umowie na czas nieokreślony i braku przerwy część banków traktuje dochód jako kontynuację zatrudnienia, ale inne trzymają się sztywno 3 miesięcy u obecnego pracodawcy. Dużo zależy od banku i tego, czy zmiana była w tej samej branży albo na podobnym stanowisku.
E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-05-22 17:19
Banki różnie do tego podchodzą, ale przy umowie na czas nieokreślony i braku przerwy w zatrudnieniu często patrzą też na ciągłość dochodu, a nie tylko na staż u obecnego pracodawcy. Masz już wpływy z nowej pensji na konto za te dwa miesiące?
W
Wiesia_drobiazgi 2026-05-22 22:34
"Banki różnie do tego podchodzą, ale przy umowie na czas nieokreślony i braku przerwy w zatrudnieniu często patrzą też na ciągłość dochodu, a nie tylko na staż u"
Eryk dobrze to ujął, tylko z tym „często” byłabym ostrożna, bo część banków mimo ciągłości zatrudnienia trzyma się jednak pełnych 3 miesięcy u obecnego pracodawcy. Masz zaświadczenie od nowego pracodawcy i wpływy wynagrodzenia za oba miesiące?
N
NataliaProwizja 2026-05-22 17:24
Bank może potraktować dochód jako ciągły, jeśli nie było przerwy między umowami i nadal jest umowa o pracę, ale dużo zależy od konkretnej polityki banku. Część banków akceptuje 1-2 miesiące u nowego pracodawcy, zwłaszcza przy umowie na czas nieokreślony i kilkuletniej historii wcześniejszego zatrudnienia, a inne trzymają się sztywno 3 miesięcy wpływów. Przy refinansowaniu mogą też patrzeć na BIK, wysokość rat po konsolidacji i stabilność wpływów na konto. Masz już wybrany konkretny bank, czy dopiero porównujesz oferty?
W
Wojtek_karta 2026-05-22 17:26
U mnie bank patrzył na to dość elastycznie, bo też zmieniałem pracodawcę bez przerwy i zostałem na umowie o pracę. Poprosili o świadectwo pracy albo dokument potwierdzający poprzednie zatrudnienie oraz zaświadczenie od nowego pracodawcy, a nie trzymali się sztywno pełnych 3 miesięcy. Dużo zależy od banku i od tego, czy wpływy na konto są regularne. Masz już wybrany konkretny bank, do którego chcesz składać wniosek?
M
Milena_od_rad 2026-05-22 17:30
"U mnie bank patrzył na to dość elastycznie, bo też zmieniałem pracodawcę bez przerwy i zostałem na umowie o pracę. Poprosili o świadectwo pracy albo dokument po"
Wojtek_karta, miałam podobne wrażenie, że przy braku przerwy bank bardziej patrzy na ciągłość dochodu niż sam staż u nowego pracodawcy, zwłaszcza przy umowie na czas nieokreślony. Dużo może zależeć od banku i scoringu, a czy u Ciebie dochód po zmianie pracy był taki sam albo wyższy?
E
Ernest_rzeczowo 2026-05-22 19:50
Bank może potraktować dochód jako ciągły, jeśli nie było przerwy i umowa jest nadal o pracę, ale każdy bank ma swoje minimum stażu u obecnego pracodawcy. Masz już zaświadczenie o zatrudnieniu i wpływy wynagrodzenia za te 2 miesiące?
O
Oskar_nieruchomosci 2026-05-22 22:04
"Bank może potraktować dochód jako ciągły, jeśli nie było przerwy i umowa jest nadal o pracę, ale każdy bank ma swoje minimum stażu u obecnego pracodawcy. Masz j"
Ernest dobrze to ujął, bo przy takiej zmianie bank zwykle patrzy nie tylko na samą datę nowej umowy, ale też na ciągłość zatrudnienia i wpływów. Jeśli nie było ani jednego dnia przerwy, a dalej jest umowa o pracę i to na czas nieokreślony, część banków może podejść do tego elastycznie. Te 3 miesiące u obecnego pracodawcy nie zawsze są sztywną granicą, szczególnie gdy poprzednia praca trwała kilka lat. Duże znaczenie ma też to, czy wynagrodzenie wpływa regularnie na konto i czy można pokazać świadectwo pracy albo poprzednie paski/wypłaty. Przy refinansowaniu konsolidacji bank i tak będzie liczył zdolność od nowa, więc historia spłat obecnego kredytu też może pomóc. Zdarza się jednak, że systemowo bank wymaga pełnych 3 miesięcy i wtedy doradca niewiele przeskoczy. Masz wynagrodzenie z nowej firmy już dwa razy zaksięgowane na koncie?

Najnowsze dyskusje na forum