Opóźnienie kilku dni w spłacie raty w BIK a kredyt hipoteczny w 2026 — czy bank mocno to bierze pod uwagę?
Przymierzam się z mężem do wniosku o kredyt hipoteczny na około 550 tys. zł, mamy 20% wkładu i jesteśmy już po wstępnych rozmowach z doradcą. Pracuję na etacie w firmie produkcyjnej, a mąż prowadzi JDG w branży instalacyjnej, więc dochody są, ale bank i tak pewnie będzie wszystko dokładnie sprawdzał. W raporcie BIK wyszło nam, że w zeszłym roku były dwa krótkie opóźnienia, jedno 4 dni przy racie sprzętu i drugie 6 dni przy karcie kredytowej. Wszystko zostało spłacone od razu i nie było żadnych większych zaległości ani windykacji. Zastanawiam się, czy przy hipotece bank patrzy na takie krótkie obsunięcia bardzo surowo, czy bardziej liczy się to, że sytuacja była jednorazowa. Nie wiem też, czy takie wpisy realnie obniżają samą zdolność, czy bardziej wpływają na ocenę ryzyka przy decyzji. Czy ktoś składał wniosek hipoteczny z podobną historią w BIK i wie, jak bank do tego podszedł?
Głosy społeczności (3)
O
OlekZdolnosc2026-05-20 09:07
U nas przy hipotece bank dużo bardziej patrzył na to, czy były grubsze zaległości, a takie pojedyncze obsunięcia rzędu 4–7 dni nie zrobiły wielkiego problemu, jeśli poza tym wszystko było czysto i dochody się spinały. Te opóźnienia były już dawno zamknięte i od tamtej pory macie w BIK bez żadnych wpadek?
K
Karol_marza2026-05-20 09:19
Z mojego doświadczenia takie krótkie obsunięcia typu 4 czy 7 dni zwykle nie robią bankowi dużego problemu, jeśli to były pojedyncze sytuacje, a nie coś powtarzalnego co miesiąc. Przy hipotece bardziej patrzą na całość: dochody, stabilność, wkład własny, historię spłat ogólnie i to, czy teraz wszystko idzie terminowo. U nas doradca też panikował przy drobiazgach w BIK, a finalnie bank przeszedł nad tym dość spokojnie, bo poza tym historia była czysta. Te opóźnienia były już dawno zamknięte i od tamtej pory macie wszystko spłacane bez poślizgu?
T
Tomek_Stale2026-05-20 16:50
"Z mojego doświadczenia takie krótkie obsunięcia typu 4 czy 7 dni zwykle nie robią bankowi dużego problemu, jeśli to były pojedyncze sytuacje, a nie coś powtarza"
Też mam takie odczucie, że przy dwóch jednorazowych poślizgach po kilka dni bank raczej spojrzy szerzej niż tylko na sam wpis, zwłaszcza przy 20% wkładu i sensownych dochodach z etatu plus JDG. Doradca mówił Wam, czy te opóźnienia są już widoczne jako zamknięty temat bez dalszych zaległości?