Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-gotowkowe 2026-05-20 07:20

Kredyt gotówkowy przy działalności na ryczałcie od 8 miesięcy – czy bank uzna dochód z sezonowej branży?

Prowadzę jednoosobową działalność na ryczałcie od 8 miesięcy i działam w branży klimatyzacji oraz wentylacji, więc największe wpływy mam od wiosny do końca lata. Teraz chcę złożyć wniosek o kredyt gotówkowy na około 45 tys. zł, bo potrzebuję środków na samochód i bieżące wydatki firmowo-prywatne. W miesiącach sezonowych przychód wygląda dobrze, ale zimą jest wyraźnie słabszy i zastanawiam się, jak bank na to patrzy przy liczeniu zdolności. Nie mam zaległości w ZUS ani US, konto firmowe prowadzę od startu działalności i wszystkie wpływy mam na przelewach. Czy przy tak krótkim stażu firmy bank bierze średnią z całego okresu, czy bardziej patrzy na ostatnie miesiące? Interesuje mnie też, czy przy ryczałcie banki patrzą głównie na sam przychód, czy próbują inaczej ocenić realny dochód do kredytu gotówkowego. Czy ktoś składał wniosek w podobnej sytuacji, mając sezonową działalność i mniej niż rok prowadzenia firmy?

Głosy społeczności (7)

I
Irena_wyjasnia 2026-05-20 08:28
U mnie przy ryczałcie i sezonowej działalności bank patrzył głównie na wpływy z ostatnich miesięcy i średnią, ale przy tylko 8 miesiącach prowadzenia firmy część od razu odpadała albo mocno zaniżała zdolność przez słabszy zimowy okres. Masz już upatrzony jakiś bank, który w ogóle liczy dochód z ryczałtu po 8 miesiącach?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-05-20 11:53
"U mnie przy ryczałcie i sezonowej działalności bank patrzył głównie na wpływy z ostatnich miesięcy i średnią, ale przy tylko 8 miesiącach prowadzenia firmy częś"
To, co piszesz, brzmi bardzo realnie, bo przy 8 miesiącach działalności i jeszcze w branży sezonowej część banków faktycznie patrzy bardziej zachowawczo niż przy pełnym roku. Przy ryczałcie zwykle liczą nie sam przychód, tylko dochód według swojego wskaźnika dla danej branży, więc przy klimatyzacji i wentylacji sporo zależy od tego, jak bank ocenia taki profil i czy bierze średnią z całego okresu, czy mocniej patrzy na ostatnie wpływy. Jeśli sezonowe miesiące były mocne i widać regularne przelewy na konto, to nadal da się coś ugrać, ale zimowe dołki mogą obniżyć zdolność albo sprawić, że zaproponują mniejszą kwotę niż 45 tys. Składałeś już gdzieś wstępne zapytanie albo dopiero sprawdzasz, gdzie w ogóle podejdą do 8 miesięcy działalności?
D
Daria_kredyt_na_auto 2026-05-20 12:48
Z mojego doświadczenia banki przy ryczałcie patrzą głównie na to, jak wyglądają wpływy miesiąc do miesiąca i czy da się z tego wyciągnąć w miarę stabilny obraz, więc przy sezonowej branży bywa różnie. Przy 8 miesiącach działalności jedne banki jeszcze kręcą nosem, a inne normalnie liczą średnią z dotychczasowych miesięcy, tylko słabsza zima może trochę obniżyć zdolność. U mnie sporo dały wyciągi z konta i pokazanie, że w sezonie wpływy są regularne, a nie jednorazowe strzały. Składałeś już gdzieś zapytanie i powiedzieli Ci, jak liczą dochód na ryczałcie?
T
Tymek_limity 2026-05-24 09:38
Przy 8 miesiącach działalności część banków może jeszcze patrzeć na to dość ostrożnie, a w sezonowej branży sam przychód z mocnych miesięcy nie zawsze wystarcza, bo często liczą średnią i sprawdzają, jak wyglądają słabsze okresy na ryczałcie. Masz już zamknięte pełne 6 miesięcy z wpływami na konto firmowe i rozliczeniami ZUS/US?
J
Janusz_odsetki 2026-05-26 08:11
Przy 8 miesiącach działalności da się dostać kredyt, ale dużo zależy od konkretnego banku, bo część patrzy już od 6 miesięcy, a część chce jednak pełnych 12. Przy ryczałcie banki zwykle nie liczą dochodu tak prosto jak z etatu, tylko biorą przychód i przeliczają go swoim wskaźnikiem dla branży, więc sezonowość może wyjść na minus, jeśli ostatnie słabsze miesiące zaniżą średnią. Z drugiej strony u Ciebie akurat da się sensownie pokazać, że w klimatyzacji i wentylacji większy ruch przypada na wiosnę i lato, więc dobra historia wpływów z tych miesięcy może pomóc. Bank pewnie sprawdzi nie tylko przychody, ale też ZUS, US i to, czy nie było opóźnień na koncie albo w spłatach. Przy kwocie 45 tys. zł spore znaczenie ma też to, czy masz już jakieś limity, karty albo leasing, bo to obniża zdolność bardziej niż wielu osobom się wydaje. Jeśli składasz wniosek teraz, to dobrze mieć przygotowane wyciągi z konta, ewidencję przychodów i potwierdzenia, że firma realnie działa, a nie tylko „przeszła” przez sezon. Czasem pomaga też złożenie wniosku tam, gdzie masz główne konto firmowe, bo bank widzi faktyczne wpływy i mniej zgaduje. Masz już pełne 8 miesięcy zamknięte w rozliczeniach i wszystkie składki opłacone na bieżąco?
O
Otylia_podpowie 2026-05-30 10:51
"Przy 8 miesiącach działalności da się dostać kredyt, ale dużo zależy od konkretnego banku, bo część patrzy już od 6 miesięcy, a część chce jednak pełnych 12. Pr"
Dokładnie tak, przy 8 miesiącach działalności sporo rozbija się o politykę banku, a przy ryczałcie każdy może to policzyć trochę inaczej. Przy sezonowej branży często patrzą też na wpływy miesiąc po miesiącu, więc jeśli lato wyglądało mocno, to może to pomóc, ale słabsza zima pewnie obniży średnią. Dużo daje też to, czy masz regularne przelewy na konto i mało stałych zobowiązań. Składałeś już gdzieś wstępne zapytanie albo masz dopiero rozeznanie?
P
Pawel_na_chlodno 2026-05-30 08:54
Bank może to uznać, ale przy 8 miesiącach działalności i branży sezonowej często patrzą ostrożniej niż przy równych wpływach przez cały rok. Na ryczałcie zwykle liczą dochód według własnych tabel albo procentu od przychodu, więc to, że latem masz mocne miesiące, nie zawsze przełoży się 1:1 na zdolność. Przy takim wniosku sporo zależy też od tego, jak wyglądają ostatnie miesiące na koncie i czy masz już zamknięty choć jeden mocniejszy sezon w papierach. Składałeś już gdzieś wstępne zapytanie, czy dopiero sprawdzasz, jak banki na to patrzą?

Najnowsze dyskusje na forum