Refinansowanie kredytu konsolidacyjnego przy dochodzie z najmu mieszkania – czy bank to uzna?
Mam kredyt konsolidacyjny i chcę sprawdzić, czy da się go teraz refinansować na lepszych warunkach, ale poza etatem część mojego dochodu pochodzi z wynajmu mieszkania. Umowa najmu trwa od kilku miesięcy, wpływy są regularne, tylko nie wiem, jak bank podejdzie do takiego źródła dochodu przy nowym wniosku. Czy przy refinansowaniu kredytu konsolidacyjnego dochód z najmu jest normalnie liczony do zdolności kredytowej?
Głosy społeczności (4)
M
Magda_zalezy2026-05-18 19:02
Tak, dochód z najmu często da się doliczyć przy refinansowaniu, ale banki różnie do tego podchodzą i zwykle patrzą, jak długo najem już trwa. Jeśli wpływy są regularne i masz umowę, potwierdzenia przelewów oraz rozliczenie podatku, to szanse są całkiem sensowne, chociaż przy kilku miesiącach najmu część banków może podejść do tematu ostrożniej. Przy refinansowaniu liczy się to podobnie jak przy zwykłym badaniu zdolności, więc dużo zależy też od formy najmu i tego, czy dochód jest oficjalnie wykazany. Masz najem okazjonalny czy zwykłą umowę najmu?
M
Mikolaj_z_rezerwa2026-05-18 19:23
"Tak, dochód z najmu często da się doliczyć przy refinansowaniu, ale banki różnie do tego podchodzą i zwykle patrzą, jak długo najem już trwa. Jeśli wpływy są re"
Magda dobrze to ujęła – sam dochód z najmu często przechodzi, tylko przy kilku miesiącach historii bank może podejść do tego ostrożniej i nie zawsze policzy 100% wpływów do zdolności. Dużo zależy od tego, czy masz ciągłość najmu, wpływy na konto i jak rozliczasz ten przychód, bo część banków chce już widzieć nie tylko umowę i przelewy, ale też rozliczenie do US. Przy refinansowaniu patrzą na to podobnie jak przy nowym kredycie, więc sam fakt, że to „tylko” dodatkowe źródło dochodu, nie zamyka tematu. Masz najem prywatny na ryczałcie czy rozliczasz to inaczej?
F
Fabian_rata_malejaca2026-05-19 08:14
Tak, przy refinansowaniu bank często uwzględnia dochód z najmu, ale zwykle patrzy, od jak dawna najem trwa i czy wpływy da się potwierdzić przelewami oraz np. rozliczeniem podatku albo umową. Jeśli masz to dopiero od kilku miesięcy, część banków może policzyć tylko część tego dochodu albo w ogóle poprosić o dłuższą historię — od kiedy dokładnie wynajmujesz mieszkanie?
B
Basia_krotko2026-05-31 22:53
Tak, dochód z najmu często da się wliczyć do zdolności przy refinansowaniu, ale banki podchodzą do tego różnie i zwykle patrzą, jak długo najem już trwa oraz czy wpływy są regularne. Jeśli umowa jest dopiero od kilku miesięcy, część banków może uznać tylko część tego dochodu albo poprosić o dodatkowe potwierdzenia, np. umowę najmu, wpływy na konto i rozliczenia podatkowe. Przy refinansowaniu liczy się to podobnie jak przy nowym kredycie, więc dużo zależy od konkretnego banku i całej Twojej sytuacji, nie tylko samego najmu. Masz ten najem rozliczany już w PIT albo ryczałcie?