Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-05-07 19:55

Kilka zapytań kredytowych w BIK przed hipoteką — czy to mocno obniża zdolność?

W ostatnich tygodniach składałem wnioski o zwykły kredyt gotówkowy w dwóch bankach i dodatkowo pośrednik sprawdzał mi oferty, więc w BIK pojawiło się kilka zapytań w krótkim czasie. Ostatecznie nic nie uruchomiłem, ale za 2-3 miesiące chcę podejść do kredytu hipotecznego i zastanawiam się, jak bank patrzy na same zapytania bez nowego zobowiązania. W praktyce spotykacie się z tym, że kilka odpytań z jednego okresu realnie obniża zdolność albo scoring przy hipotece, mimo że reszta historii jest czysta i rat nie mam. Czy banki rozróżniają kilka zapytań o ten sam cel od zwykłego szukania finansowania? Po jakim czasie takie zapytania przestają mieć znaczenie?

Głosy społeczności (6)

H
Hektor_o_ratach 2026-05-07 20:53
Same zapytania w BIK zwykle nie przekreślają hipoteki, ale jeśli było ich kilka w krótkim czasie, to część banków może chwilowo patrzeć na to mniej przychylnie, zwłaszcza gdy wyglądają jak intensywne szukanie finansowania. Jeśli przez te 2-3 miesiące nie dojdzie nowe zobowiązanie i historia poza tym jest czysta, to zazwyczaj da się z tym normalnie przejść; ile dokładnie było tych odpytań i czy wszystkie były kredytowe, a nie tylko ofertowe?
B
Basia_krotko 2026-05-07 21:26
"Same zapytania w BIK zwykle nie przekreślają hipoteki, ale jeśli było ich kilka w krótkim czasie, to część banków może chwilowo patrzeć na to mniej przychylnie,"
Też mam takie doświadczenie, że same odpyty bez uruchomionego kredytu zwykle nie robią dużego problemu, tylko przez chwilę mogą wyglądać średnio, jeśli było ich kilka naraz, więc za 2-3 miesiące sytuacja często wygląda już spokojniej. Te zapytania były stricte kredytowe w bankach, czy też jakieś porównywarki i firmy pośredniczące?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-05-07 21:09
Same zapytania w BIK zwykle nie przekreślają hipoteki, ale jeśli było ich kilka w krótkim czasie, część banków może to odczytać jako sygnał, że szukałeś finansowania „na już”, więc przez 2-3 miesiące ten wpływ bywa jeszcze widoczny, a potem zazwyczaj słabnie, jeśli nie doszło nowe zobowiązanie. Ile dokładnie tych zapytań wpadło i czy wszystkie były kredytowe, a nie np. ofertowe?
H
HubertKonsoliduje 2026-05-08 07:41
"Same zapytania w BIK zwykle nie przekreślają hipoteki, ale jeśli było ich kilka w krótkim czasie, część banków może to odczytać jako sygnał, że szukałeś finanso"
Mam podobne obserwacje: same odpyty w BIK rzadko robią duży problem, bardziej liczy się to, czy za nimi poszły nowe zobowiązania i jak świeżo to wygląda. Jeśli nic nie zostało uruchomione, to za 2-3 miesiące sytuacja zwykle wygląda już spokojniej, choć pojedynczy analityk może jeszcze zwrócić na to uwagę. Dużo też zależy od tego, czy były to faktycznie pełne wnioski kredytowe, czy tylko zapytania ofertowe, bo banki potrafią patrzeć na to trochę inaczej. Wiesz może, ile dokładnie tych zapytań wpadło i w jakim odstępie czasu?
S
SylwiaPyta 2026-05-07 23:23
Same zapytania w BIK zwykle nie robią aż takiego bałaganu, jak świeżo uruchomiony kredyt, ale jeśli było ich sporo w krótkim czasie, to bank przy hipotece może na to spojrzeć mniej przychylnie. Dużo zależy też od tego, czy to były pełne wnioski kredytowe, czy tylko wstępne sprawdzenia ofert, bo to nie zawsze waży tak samo. Jeśli przez te 2-3 miesiące nie dojdą nowe zapytania ani zobowiązania, to temat często trochę traci na znaczeniu. Ile dokładnie tych odpytań wpadło i w jakim czasie?
A
Adam_podpowiada 2026-05-09 07:50
Same zapytania w BIK zwykle nie przekreślają hipoteki, ale jeśli było ich kilka w krótkim czasie, to część banków może patrzeć na to trochę mniej przychylnie, zwłaszcza gdy odpytań jest dużo i świeże. Jeśli przez te 2-3 miesiące nie dojdzie nowe zobowiązanie i sytuacja dochodowa jest stabilna, to często temat da się spokojnie obronić; ile dokładnie tych zapytań wpadło?

Najnowsze dyskusje na forum